Coreea de Nord a rămas fără internet timp de nouă ore

Coreea de Nord a rămas fără internet timp de nouă ore
Publicat: 23/12/2014, 14:59

Cele patru rețele Internet de care dispune Coreea de Nord au fost deconectate timp de nouă ore și 31 de minute, au anunțat experții companiei Dyn Research, cu sediul în Statele Unite și specializată în securitatea informatică.

Cauzele uriașei pene rămân deocamdată necunoscute. „Coreea de Nord este total deconectată de la Internet”, a declarat, luni, pentru AFP, Earl Zmijewski, vicepreședinte al companiei Dyn Research.

Pana a intervenit la câteva zile după ce președintele Barack Obama a promis că Statele Unite vor reacționa în urma atacului informatic masiv asupra Sony, pentru care FBI a acuzat Phenianul.

Compania Dyn Research a anunțat luni dimineață că toate conexiunile Internet între Coreea de Nord și restul lumii au fost perturbate încă din timpul weekend-ului. De această dată, „este diferit de întreruperile scurte observate anterior”, a explicat Zmijewski.

El a insistat că este imposibil să fie aflate cauzele incidentului. „Este posibil ca ei să fi decis pur și simplu întreruperea conexiunilor, sau poate sunt victimele unei pene sau ale unui atac”, a afirmat el. „Nu aș fi surprins dacă ar fi vizați de un atac”, a afirmat, la rândul său, Doug Madory, expert în cadrul comaniei Dyn Research.

În acest context, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, a evitat să comenteze informațiile. Administrația Obama „analizează o serie de opțiuni” pentru a răspunde atacului asupra Sony Pictures, a afirmat ea. „Unele dintre aceste răspunsuri vor fi vizibile, altele nu”, a adăugat Marie Harf.

Autoritățile de la Washington au cerut, însă, luni oficialilor din Coreea de Nord să-și recunoscă responsabilitatea pentru atac și să acorde despăgubiri studiourilor Sony Pictures. De altfel, președintele Barack Obama a afirmat, într-un interviu difuzat duminică de postul de televiziune CNN, că nu crede „că a fost vorba despre un act de război”. „Cred că este un act de vandalism cibernetic, care a fost foarte costisitor”, a afirmat liderul SUA. El a promis un răspuns „proporționat” în urma atacului, fără să ofere detalii.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că s-ar afla în spatele atacului asupra Sony Pictures, care a obligat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru Crăciun a filmului „The Interview”, o comedie cu privire la un complot fictiv al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

Atacul, dezvăluit la sfârșitul lunii noiembrie de Sony Pictures, a blocat sistemul informatic al companiei și a fost urmat de difuzarea online a cinci filme ale studioului, dintre care unele nu au fost încă lansate, a datelor personale ale 47.000 de angajați, a unor documente confidențiale, printre care scenariul următorului film din seria James Bond, și a unor emailuri extrem de stânjenitoare pentru reprezentanții studiourilor.

Biroul Federal de Investigații (FBI) a imputat vineri atacul Coreei de Nord, care a respins în mai multe rânduri orice implicare. Atacul a fost în schimb revendicat de grupul de hackeri GOP (Gardienii Păcii).

Coreea de Nord, unul dintre cele mai represive regimuri din lume, deține doar patru rețele Internet, față de cele 150.000 existente în Statele Unite. Întregul acces la Internet este asigurat prin intermediul rețelelor China Netcom, filiala China Unicom.

Autoritățile de la Washington au cerut Chinei, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Phenianului, să țină sub control activitățile de lansare a unor atacuri informatice din Coreea de Nord. Șeful diplomației americane, John Kerry, a avut la sfârșitul săptămânii o discuție pe această temă cu omologul său chinez Wang Yi.

„În calitate de furnizor unic de Internet, ar fi ușor pentru China să întrerupă accesul la Internet în Coreea de Nord”, a explicat Earl Zmijewski.

Ministerul chinez de Externe a condamnat însă luni „atacurile informatice și terorismul cibernetic în toate formele sale”, fără să facă nicio referire la Coreea de Nord. În cursul acestui an, cinci ofițeri chinezi au fost inculpați în Statele Unite pentru atacuri informatice și spionaj economic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Oana Roman, gest emoționant de ziua Mioarei Roman. „Te iubesc, mamă”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea