Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear: ”Indiciile sunt profund tulburătoare”

Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear: ”Indiciile sunt profund tulburătoare”
Publicat: 30/08/2021, 10:41

Coreea de Nord pare să fi repornit un reactor nuclear, bănuiește Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), organizație sub egida ONU. Reactorul în cauză produce plutoniu, un element chimic radioactiv folosit în fabricarea armelor nucleare.

Statul totalitar a interzis accesul inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în 2009, atunci când i-a expulzat forţat. Ultimul experiment nuclear al regimului nord-coreean a fost în 2017.

Observatorii internaţionali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite monitorizează acum Coreea de Nord de la distanță, în mare parte prin imagini prin satelit.

„Nu au existat indicii privind funcționarea reactorului de la începutul lunii decembrie 2018 și până la începutul lunii iulie 2021”, se menționează în raportul AIEA despre reactorul de 5 megawați de la Yongbyon, un complex nuclear aflat în centrul programului nuclear al Coreei de Nord. ”Cu toate acestea, de la începutul lunii iulie 2021 au existat indicii, inclusiv prin evacuarea apei de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului”, au explicat specialiștii organizației, potrivit The Guardian.

Oficialii AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) spun că există suspiciuni la Yongbyon cu privire la posibile lucrări de reprocesare pentru separarea plutoniului de combustibilul uzat al reactorului, care ar putea fi utilizat în armele nucleare.

Potrivit unui raport, durata operațiunii – de cinci luni, de la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii iulie – sugerează că se manipulează un lot complet de combustibil uzat, spre deosebire de timpul mai scurt necesar pentru tratarea sau întreținerea deșeurilor.

„Noile indicii privind funcționarea reactorului de 5 MW (e) și a laboratorului de radiochimie (reprocesare) sunt profund tulburătoare”, au apreciat experții ONU.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult