Coreea de Sud susține că are „semne” că regimul din Coreea de Nord pregătește testarea unei bombe nucleare

Coreea de Sud susține că are semne că regimul din Coreea de Nord pregătește testarea unei bombe nucleare
Publicat: 08/04/2013, 17:17
Actualizat: 03/07/2013, 16:54

Coreea de Nord pare să se pregătească să efectueze în următoarele zile un nou test de rachetă balistică și un al patrulea test nuclear, după două luni de la ultimul test nuclear, care i-a adus o nouă serie de sancțiuni internaționale, a anunțat Seulul luni, relatează AFP.

Ministrul sud-coreean pentru Reunificare Ryoo Kihl-jae a anunțat „semne” ale une activități neobișnuite în jurul principalei instalații nord-coreene pentru teste nucleare, refuzând să ofere alte informații.

Potrivit cotidianului JoongAng Ilbo, aceste mișcări observate la instalația Punggye-ri sunt de aceeași natură cu cele observate înaintea celui de al treilea test atomic, efectuat la 12 februarie, sancționat de către Consiliul de Securitate al ONU și reprezentând sursa tensiunilor în curs din Peninsula Coreea.

„Supraveghem de aproape situația, care seamănă enorm (de mult) cu ceea ce am văzut înaintea celui de al treilea test”, a declarat o sursă oficială, citată de ziar.

Coreea de Nord, care a instalat recent două rachete cu rază medie de acțiune pe coasta de est, ar putea efectua totodată testarea unei rachete, săptămâna aceasta, un gest menit să îi procure concesii din partea Washingtonului, de exemplu cu privire la o reluare fără condiții a negocierilor privind programul nuclear civil.

„Încercăm să stabilim dacă este vorba despre o pregătire reală în vederea efectuării unui test nuclear sau despre o stratagemă vizând accentuarea presiunii asupra noastră (Coreea de Sud) și a Statelor Unite”, a subliniat aceeași sursă.
Furioasă din cauza sancțiunilor adoptate de către ONU după al treilea test nuclear, efectuat la începutul lui ferbruarie, și din cauza unor manevre militare comune, în curs, între Statele Unite și Coreea de Sud, Coreea de Nord și-a multiplicat, în ultimele săptămâni, declarațiile belicoase.

Ca o măsură de calmare a situației și cu scopul de a-i lăsa doar Phenianului responsabilitatea escaladării, Washingtonul a anunțat sâmbătă amânarea unui test de rachetă de tip Minuteman 3, o rachetă intercontinentală cu ogivă nucleară, care urma să aibă loc săptămâna aceasta la baza aeriană Vandenberg, în California.

Beijingul, singurul aliat important al regimului nord-coreean, i-a adresat un avertisment dur vecinului său, a cărui economie vlăguită supraviețuiește cu ajutorul unor „perfuzii” chineze.

„Nimeni nu ar trebui să fie autorizat să arunce în haos o regiune și, cu atât mai puțin, întreaga lume, din egoism”, a declarat duminică președintele chinez Xi Jinping, fără să pronunțe nici numele Coreei de Nord și nici pe al Statelor Unite.

„Niciun semn de război la scară mare”

Phenianul a transportat cu trenul, la începutul săptămânii trecute, două rachete de tip Musudan, pe care le- instalat pe vehicule echipate cu un dispozitiv de lansare, potrivit Seulului.

Racheta de tip Musudan, dezvăluită public pentru prima dată la o defilare militară în octombrie 2010, ar avea o rază de acțiune teoretică de aproximativ 3.000 de kilometri, adică ar avea capacitatea de a atinge Coreea de Sud sau Japonia.
Racheta poate atinge ținte situate la o distanță de aproximativ 4.000 de kilometri, în cazul în care poartă o încărcătură mai ușoară. Astfel, în principiu, ea poate atinge Guam, o insulă în Pacific situată la aproximativ 3.380 de kilometri de Coreea de Nord, o insulă pe care sunt staționați aproximativ 6.000 de militari americani.

Potrivit lui Kim Jang-soo, un consilier pentru securitate națională al președintei Park Geun-hye, Phenianul ar putea să efectueze acest test către 10 aprilie, dată de la care regimul stalinist a anunțat că nu va mai putea să garanteze securitatea misiunilor diplomatice străine.

„Nu există niciun semn (de pregătire în vederea) unui război la scară mare, pentru moment, dar (Coreea de) Nord trebuie să se aștepte la represalii în caz de război localizat”, a avertizat Kim Jang-soo.

Cele două teste ar putea avea loc înainte de 15 aprilie, data aniversării nașterii fondatorului regimului stalinist, Kim Il-sung. Tot cu puțin înaintea acestei date, Coreea de Nord a efectuat o lansare – soldată cu un eșec – a unei rachete cu rază lungă de acțiune în 2012, considerată de Washington drept un tir de rachetă balistică.

Japonia a ordonat duminică forțelor sale să doboare orice rachetă nord-coreeană care i-ar viza teritoriul, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Ordinul se va traduce prin mobilizarea în Marea Japoniei a unor distrugătoare echipate cu sisteme de interceptare de tip AEGIS.

„Nu există o mare probabilitate ca această rachetă să vizeze Japonia, dar am hotărât să ne pregătim pentru orice eventualitate”, a declarat o sursă guvernamentală pentru agenția Kyodo.

LOTO – LOTO 6 DIN 49: Găsiți aici numerele extrase la LOTO duminică, 7 aprilie. Niciun jucător nu a ghicit numerele la Loto 6 din 49

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia