Corespondentul Gândul, Alina Matiș, transmite LIVE DIN KIEV. Protestatarii au ridicat o nouă baricadă și au ocupat Ministerul Agriculturii. UPDATE

Publicat: 24/01/2014, 10:17
Actualizat: 26/03/2019, 04:45

EuroMaidanul continuă, iar negociderile sunt blocate, după o nouă rundă de discuții între liderii opoziției și președintele Viktor Ianukovici, care nu au rezultat nici măcar într-un mesaj unitar. Președintele, spun adversarii săi politici, nu a fost dispus să facă alte concesii cu excepția eliberării unora dintre protestatarii arestați. La miezul nopții, pe scena din Piața Independenței din Kiev au urcat participanți la negocieri, pentru a informa maidanul și a-l pune să ridice mâna dacă acceptă sau nu termenii discuției cu Ianukovici. Deznodământul zilei: protestele merg mai departe (și s-au extins și în alte orașe), negocierile sunt într-un impas, iar liderii opoziției au vorbit despre „extinderea pașnică” teritoriului maidanului.


Live streaming video by Ustream

Uniunea Europeană s-a declarat „șocată” de violențele din Ucraina, avertizând Kievul cu „posibile acțiuni” și „consecințe” asupra relațiilor bilaterale, iar Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a anunțat că se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Viktor Ianukovici și cu liderii opoziție.

Corespondentul Gândul, Alina Matiș, transmite ultimele informații de la fața locului.

UPDATE 09:50 Serviciile medicale de pe EuroMaidan au anunțat că un alt protestatar se află în stare critică după ce a fost împușcat.

UPDATE 09:40 Manifestanții au ridicat, noaptea trecută, o nouă baricadă, lânga una dintre ieșirile de metrou din Piața Independenței.

FOTO: Euromaidan PR/Twitter

UPDATE 09:30 Protestatarii de pe EuroMaidan au mai ocupat, în cursul nopții de joi spre vineri, o clădire din Kiev. Este vorba despre Ministerul Agriculturii, a anunțat pe Facebook Oleksandr Daniliuk, liderul mișcării activiste Splina Sprava (Cauza Comună), cea care ar fi ocupat clădirea. Cinci alte clădiri administrative din centrul și vestul țării au fost ocupate de activiști în cursul nopții.

UPDATE 1:30 Klitschko: „Vom extinde teritoriul maidanului, vom lupta”. Singurul lucru cu care a fost de acord Ianukovici, spune el, a fost eliberarea unora dintre protestatarii arestați. În cursul zilei de joi, mișcarea anti-sistem a căpătat un nou suflu, odată cu apariția pe Internet a unui clip în care un tânăr protestatar, dezbrăcat complet, este maltratat de forțele de ordine.

UPDATE 1:25 Vitali Klitschko, după noua întâlnire cu puterea: Ianukovici nu a fost de acord cu nicio demisie.

UPDATE 1:15 După Tiahnybok, pe șcenă a urcat Arseni Iațeniuk (Batkivșcina), care, deși la plecarea de la întâlnirea cu Ianukovici s-a arătat încrezător în șansele de încetare a violențelor („a băii de sânge”), pe scenă i-a încurajat pe manifestanți să stea pe loc, pentru că „Grușevski este teritoriul maidanului”. Iațeniuk a făcut, însă, apel la disciplină și calm, se arată în traducerea de limbă engleză a contului de Twitter al EuroMaidanului.

UPDATE 1:05 Oleh Tiahnybok (partidul Svoboda) a urcat pe scenă și a început să le povestească manifestanților din Piața Independenței ce au discutat cu președintele ucrainean. Liderii opoziției au cerut eliberarea celor arestați în timpul protestelor, convocarea unei ședințe extraordinare a Radei, parlamentul de la Kiev, pentru abrogarea controversatului pachet de legi (inclusiv anti-protestatari și presă) adoptat în 16 ianuarie, demisia guvernului Azarov, precum și reformarea legii electorale („Nu are sens să faci alegeri anticipate dacă legile nu sunt schimbate”, a explicat el). Mai departe, a trecut la condițiile puse de Ianukovici, una dintre ele fiind crearea unei zone de tampon pe bulevardul Grușevski, locul în care au avut loc cele mai dure confruntări ale acestor proteste. Tiahnybok le-a cerut protestatarilor din piață să voteze prin ridicare de mâine dacă acceptă condițiile discuției cu Ianukovici. După două serii de ridicări de mâini în masă, a fost consemnată decizia maidanului: protestul merge mai departe.

UPDATE 00:50 Doi dintre liderii opoziției, Oleh Tiahnybok și Arseni Iațeniuk, au anunțat în urmă cu puțin timp, după o întâlnire de aproximativ patru ore cu Viktor Ianucovici, că nu s-a ajuns la un acord, negocierile fiind blocate.

UPDATE 23:00 Liderii opoziției din Ucraina se află încă la negocieri cu președintele Viktor Ianukovici. Piața e în fierbere, în așteptarea rezultatului.

UPDATE 21:34 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a sunat joi pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru a-i cere să retragă legile care prevăd sancțiuni dure pentru participanții la proteste, relatează AFP. „Cancelarul german a adresat un apel pentru continuarea dialogului cu opoziția care să conducă la rezultate concrete, cerându-i să retragă legile care limitează drepturile cetățenilor de a participa la manifestații”, informează un comunicat oficial al Biroului Angelei Merkel.

UPDATE 20:34 –Protestatarii de pe EuroMaidan, cum sunt cunoscuți ucrainenii care stau de două luni în stradă pentru a cere îndepărtarea de Rusia, o democrație solidă și un viitor mai bun pentru copiii lor se pregăteau joi, înainte de expirarea „armistițiului” de 24 de ore anunțat de liderii opoziției, de ceea ce se anunță a fi o confruntare extrem de violentă. După câteva zile de ciocniri dure cu forțele de intervenție, în urma cărora au murit cel puțin cinci protestatari (patru prin împușcare) și au fost rănite sute de persoane, inclusiv jurnaliști, fostul campion de box Vitali Klitscho i-a dat președintelui Viktor Ianukovici, la finalul negocierilor eșuate de miercuri seară, 24 de ore pentru a convoca alegeri anticipate și pentru a abroga un pachet de legi a căror duritate a animat mișcarea protestatară. Nimeni nu este, însă, prea încrezător la Kiev că Ianukovici va ceda. Protestatarii ne-au spus că vor rămâne pe EuroMaidan (Piața Independenței din Kiev) până la sfârșit. Sfârșitul lor, sfârșitul lui Ianukovici și al regimului actual – nu contează. În Ucraina, se joacă acum după regula „totul sau nimic”. Nimeni nu vrea să facă acum un pas înapoi. În acest context, seara de joi se anunță a fi una dintre cele mai periculoase din cele două luni de proteste cât a trecut de la refuzul președintelui ucrainean de a mai semna acordurile europene, la Vilnius. Corespondentulgândul, Alina Matișvă prezintă, din Kiev, portretul EuroMaidanului în ziua „armistițiului”: CORESPONDENȚA și GALERIA FOTO din Kiev le puteți vedea aici.

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forțele de ordine produse miercuri, iar alți aproximativ 300 au fost răniți. Opoziția i-a adresat un ultimatum până joi seara președintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a amenințat cu declanșarea unei ofensive în cazul în care nu oferă concesii manifestantilor proeuropeni care au cerut organizarea de alegeri anticipate. Ultimatumul a expirat la ora 8:00, însă liderii opoziției din Ucraina au ieșit de la negocierile cu președintele Viktor Ianukovici abia patru ore mai târziu, timp în care maidanul a așteptat să afle rezultatul.

Câteva zeci de manifestanți, purtând căști de protecție utilizate pe șantier sau căști de motocicliști, erau adunați joi dimineața pe strada Grușevski, în spatele unui „zid” de foc și fum, aruncând sporadic cu pietre sau cocteiului Molotov.

Deflagrații se auzeau sporadic, provocate aparent de tiruri cu grenade asurzitoare sau lacrimogene efectuate de forțele de ordine.

Confruntări violente au opus manifestanți și polițiști antirevoltă în această zonă începând de duminică, soldate cu cinci morți și care au transformat mișcarea de contestare declanșată în urmă cu două luni într-o mișcare de gherilă urbană, în centrul capitalei Ucrainei.

În Piața Independenței, la câteva sute de metri distanță de strada Grușevski, zeci de persoane s-au adunat joi dimineața, în pofida unei temperaturi de minus zece grade Celsius. Opoziția i-a adresat un ultimatum președintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a amenințat cu declanșarea unei ofensive în cazul în care nu oferă concesii, în fața a zeci de persoane prezente miercuri seara în acestă piață, devenită un simbol al mișcării de contestare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-A DAT ORDIN pentru toată Europa. Decizia intră în vigoare chiar de astăzi, 7 MAI
Se strică vremea în România. Vor fi furtuni și chiar lapoviță
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni