COVID-19 | ONU, ajutor de 2 mld. dolari pentru zeci de țări vulnerabile. „Dacă permitem coronavirusului să se răspândească liber în aceste locuri, vom expune milioane de oameni la un risc crescut”

Redactor:
Madalina Prundea
COVID-19 | ONU, ajutor de 2 mld. dolari pentru zeci de țări vulnerabile. „Dacă permitem coronavirusului să se răspândească liber în aceste locuri, vom expune milioane de oameni la un risc crescut”
Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres - © UN Photo - Evan Schneider.jpg

ONU a lansat un răspuns umanitar la nivel global, finanțat cu 2 miliarde de dolari, pentru combaterea COVID-19 în 51 de țări din America de Sud, Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Coordonatorul operațiunilor umanitare din cadrul ONU avertizează că, în cazul în care țările vulnerabile nu sunt ajutate să lupte împotriva coronavirusului acum, milioane de persoane ar putea fi expuse riscului, iar virusul va circula necontrolat în toată lumea, arată reprezentanții UNICEF în România. Guvernele sunt îndemnate să sprijine cu toate forțele planul global privind răspunsul umanitar și să aloce fonduri apelurilor umanitare în curs.

Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, a lansat miercuri un plan global privind răspunsul umanitar coordonat, în valoare de 2 miliarde de dolari, pentru combaterea COVID-19 în unele dintre cele mai vulnerabile țări ale lumii, în efortul de a proteja milioane de oameni și de a opri răspândirea necontrolată a virusului pe glob, au anunțat reprezentanții UNICEF în România.

COVID-19 a provocat deja decesul a peste 16.000 de persoane în lumea întreagă, raportându-se aproape 400.000 de cazuri de infectare. Virusul s-a extins în toate colțurile lumii, iar acum începe să se răspândească și în țările care se confruntă deja cu crize umanitare din cauza conflictelor, dezastrelor naturale și schimbărilor climatice, se arată în document.

Planul de răspuns va fi implementat de către agențiile ONU, împreună cu ONG-urile internaționale și consorțiile neguvernamentale ce joacă un rol direct la nivelul răspunsului. Acesta va permite:

  • livrarea de echipamente de laborator esențiale pentru testare și echipamente medicale pentru tratarea pacienților;
  • instalarea unor dotări pentru spălarea mâinilor în tabere și amplasamente;
  • lansarea unor campanii de informare a populației cu privire la modul în care se poate proteja pe sine și pe ceilalți împotriva virusului;
  • crearea unor poduri și noduri aeriene în Africa, Asia și America Latină pentru transportul lucrătorilor umanitari și al proviziilor acolo unde este cea mai mare nevoie.

„COVID-19 amenință întreaga omenire, prin urmare întreaga omenire trebuie să riposteze. Răspunsurile individuale ale țărilor nu vor fi suficiente. Trebuie să oferim ajutor persoanelor celor mai vulnerabile, milioane și milioane care nu se pot proteja singure. Un astfel de demers ține de solidaritatea umană. De asemenea, este crucial pentru combaterea virusului. Acesta este momentul în care trebuie să facem un pas înainte spre cei vulnerabili”, a declarat Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres.

„COVID-19 a bulversat complet viața populației în unele dintre cele mai bogate țări ale lumii. Acum, virusul ajunge în locurile în care oamenii sunt prinși în zone de război, nu au acces facil la apă curată și săpun și nu pot spera la un pat de spital în cazul în care se vor îmbolnăvi și vor ajunge în stare critică. Ar fi crud și imprudent să lăsăm țările cele mai sărace și mai vulnerabile în voia sorții. Dacă permitem coronavirusului să se răspândească liber în aceste locuri, vom expune milioane de oameni la un risc crescut, regiuni întregi se vor afunda în haos, iar virusul va putea face din nou înconjurul lumii. Statele ce luptă împotriva pandemiei pe propriul teritoriu acordă prioritate persoanelor din propriile comunități, așa cum e de așteptat. Însă cruntul adevăr este că nu vor reuși să își protejeze populația dacă nu acționează acum pentru a ajuta țările cele mai sărace să se protejeze. Prioritatea noastră este să ajutăm aceste țări să se pregătească și să continuăm să sprijinim milioanele de oameni a căror supraviețuire depinde de asistența umanitară furnizată de ONU. Finanțate corespunzător, eforturile noastre de implementare a unui răspuns la nivel global vor pune la dispoziția organizațiilor umanitare instrumentele necesare pentru a lupta împotriva virusului, pentru a salva vieți și pentru a contribui la oprirea răspândirii COVID-19 pe întreg mapamondul”, a declarat și subsecretarul General pentru Afaceri Umanitare, Mark Lowcock.

Copiii, victimele ascunse ale pandemiei

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că „virusul se răspândește acum în țările cu sisteme sanitare deficitare, inclusiv în unele care se confruntă deja cu crize umanitare. Aceste state au nevoie de sprijinul nostru, nu numai din motive de solidaritate, ci și pentru a ne proteja pe noi toți și pentru a suprima această pandemie. Totodată, nu trebuie să combatem pandemia ignorând celelalte urgențe sanitare și umanitare”.

Henrietta H. Fore - © UNICEF - Nesbitt
Henrietta H. Fore – © UNICEF – Nesbitt

În ceea ce privește copiii, cirectorul executiv al  UNICEF, Henrietta H. Fore, a declarat că ei sunt victimele ascunse ale pandemiei de COVID-19. „Izolarea obligatorie și închiderea școlilor afectează educația, sănătatea mintală și accesul acestora la servicii medicale de bază. Riscul de exploatare și abuz este mai mare ca oricând, atât în cazul băieților, cât și în cel al fetelor. Pentru copiii migranți sau cei care trăiesc în zone de conflict, consecințele vor fi unele fără precedent. Nu trebuie să îi abandonăm”, a spus Fore.

Cei patru lideri au făcut apel la statele membre ale ONU să contribuie la reducerea impactului COVID-19 în țările vulnerabile și la oprirea răspândirii virusului la nivel mondial, prin oferirea unui sprijin cât mai solid acestui plan, susținând totodată apelurile umanitare existente ce ajută peste 100 de milioane de oameni a căror supraviețuire depinde de asistența umanitară furnizată de ONU.

Potrivit documentului de miercuri, statele membre au fost avertizate că orice deturnare a fondurilor rezervate operațiunilor umanitare în curs ar duce la crearea unui mediu în care holera, rujeola și meningita ar putea lua amploare, în care și mai mulți copii ar putea deveni subnutriți și în care extremiștii ar putea prelua controlul – un mediu ce ar constitui un teren extrem de fertil pentru coronavirus.

Pentru demararea planului de răspuns, Lowcock a alocat alte 60 de milioane de dolari din Fondul central de răspuns în situații de urgență al ONU (CERF). Astfel, sprijinul acordat de CERF acțiunilor umanitare întreprinse ca răspuns la pandemia de COVID-19 a ajuns la 75 de milioane de dolari. În plus, din fondurile comune grupate în funcție de țară s-au alocat peste 3 milioane de dolari până în prezent.

Această nouă alocare CERF – una dintre cele mai consistente realizate vreodată – va ajuta Programul Alimentar Mondial (PAM) să asigure continuitatea lanțurilor de aprovizionare și transportul lucrătorilor umanitari și al ajutoarelor umanitare, OMS să oprească răspândirea pandemiei, precum și alte agenții să acorde ajutor umanitar și protecție persoanelor celor mai afectate de pandemie, inclusiv femeilor și fetelor, refugiaților și persoanelor strămutate intern. Sprijinul va include demersuri în domeniul securității alimentare, al sănătății fizice și mintale, al apei și salubrității, al nutriției și al protecției.

Planul global privind răspunsul umanitar în contextul COVID-19 va fi coordonat de către Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. Planul reunește exigențele mai multor organizații: Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (FNUAP), Programul ONU pentru Așezări Umane (UN-Habitat), Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Programul Alimentar Mondial (PAM).

Bilanțul infecțiilor cu noul coronavirus, la nivel global

Numărul infecțiilor cu noul coronavirus (COVID-19), conform raportării pe baza datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile, miercuri, la ora 9:00, la nivel global, a fost de 420.011 cazurim dintre care 18.805 decese.

În ultimele 24 de ore anterioare, au fost raportate 46.029 cazuri noi, din care 2.879 decese.

Creșteri marcate ale numărului de cazuri au fost înregistrate în Iran, Statele Unite ale Americii, Italia, Spania, Franta, Germania, Austria, Olanda, Elvetia și Marea Britanie. Pe continentul African, cele mai multe cazuri au fost confirmate în Africa de Sud – 554, dar niciun deces, în timp ce numrul maxim de decese s-a înregistrat în Algeria, 19, din totalul de 264 de cazuri confirmate.

 

Vedeta TVR, în lacrimi! Fiul său S-A SINUCIS chiar de ziua ei. E ştirea care...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Klaus Iohannis A SEMNAT. Moment istoric pentru România
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
EXCLUSIV: Bogdan Stelea intervine în mega-scandalul din fotbalul românesc. Ce a putut să spună despre...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
Vedeta TVR, în lacrimi! Fiul său S-A SINUCIS chiar de ziua ei. E ştirea care...
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
Previziuni economice sumbre pentru sfârșitul anului. La ce ar trebui să se aștepte de fapt...
PRĂPĂD în România. Culturile agricole sunt DISTRUSE. Premoniții sumbre…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide