CRIZĂ ÎN UCRAINA. 13 observatori OSCE au fost CAPTURAȚI de separatiștii proruși. În același timp, Moscova cere Kievului „ÎNCETAREA IMEDIATĂ” a operațiunilor militare din est

"Persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenți", adaugă instituția.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că separatiștii proruși din estul Ucrainei au capturat și reținut, în total, 13 observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ci nu șapte, cum a anunțat Kievul anterior, relatează AFP.

„Situația încă nu este clară, dar se pare că 13 inspectori ai OSCE au fost arestați, patru dintre aceștia fiind cetățeni germani”, a declarat ministrul.

„Printre inspectori se află, de asemenea, un danez. În urmă cu câteva minute, am vorbit cu colegul meu danez”, a declarat ministrul german.

„Acum este cel mai important este utilizarea tututor canalelor diplomatice pentru ca această echipă să fie eliberată imediat și în siguranță”, a adăugat ea.

Stirea inițială

Mai mulți membri ai echipei de monitorizare OSCE în estul Ucrainei au dispărut și s-ar afla în mâinile unor separatiști proruși de lângă Slaviansk, oraș din regiunea Donețk a Ucrainei, care a revenit, ieri, sub controlul forțelor guvernamentale, a anunțat Ministerul de Interne de la Kiev. Este vorba despre observatori militari.

Totodată, Rusia a somat Ucraina, vineri seară, să își retragă militarii care participă la operațiunile din estul țării.

 „Rusia cere încetarea imediată a operațiunilor militare și a actelor de violență, retragerea trupelor și aplicarea în totalitate a Acordului de la Geneva”, a comunicat Ministerul rus de Externe. Armata ucraineană a reluat, miercuri, după armistițiul de Paște, operațiunile antiteroriste, preluând ieri controlul orașului Slaviansk.

Cinci militari ucraineni și șoferul microbuzului, răpiți împreună cu observatorii militari

„Persoane rămase neidentificate au oprit vineri dimineață un microbuz în care erau 13 pasageri, inclusiv șapte reprezentanți ai OSCE, cinci militari ucraineni și șoferul”, a precizat Ministerul de Interne de la Kiev.

„Din informațiile deținute la acest moment, în incidentul menționat nu sunt implicați observatori OSCE trimiși din partea României”, a informat Ministerul Afacerilor Externe, într-o precizare remisă gândul. MAE a adăugat că „urmărește cu cea mai mare atenție evoluția situației și se află în legătură permanentă cu Ambasada de la Kiev pe acest subiect, existând un contact direct, constant, cu membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE desfășurate în teren”.

Totodată, ministerul condus de Titus Corlățean s-a declarat „profund îngrijorat de posibilitatea ca pe teritoriul Ucrainei suverane și independente, stat participant la OSCE, membri ai unei misiuni a organizației pan-europene să fie, sub orice formă, amenințați sau puși într-o situație de risc”.

Observatori militari ai OSCE negociază cu forțele proruse din Crimeea, în 7 martie// FOTO: Alexander Nemenov/AFP/Mediafax

Confiorm Internelor ucrainene, persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenți.

„Au fost demarate negocieri cu separatiștii proruși. Refuză eliberarea ostaticilor, explicând că trebuie să se consulte cu organismele competente ale Rusiei”, a subliniat Ministerul ucrainean de Interne.

Liderul separatist de la Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat că în microbuz era o persoană care lucrează pentru Statul Major al armatei ucrainene. „Este vorba de un spion”, a spus el.

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, s-a declarat „extrem de îngrijorat” de capturarea observatorilor OSCE, printre care se numără un suedez.

 

Inchide