CRIZĂ ÎN UCRAINA. 13 observatori OSCE au fost CAPTURAȚI de separatiștii proruși. În același timp, Moscova cere Kievului „ÎNCETAREA IMEDIATĂ” a operațiunilor militare din est

CRIZĂ ÎN UCRAINA. 13 observatori OSCE au fost CAPTURAȚI de separatiștii proruși. În același timp, Moscova cere Kievului „ÎNCETAREA IMEDIATĂ a operațiunilor militare din est
Publicat: 26/04/2014, 00:25
Actualizat: 12/04/2019, 17:54

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că separatiștii proruși din estul Ucrainei au capturat și reținut, în total, 13 observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ci nu șapte, cum a anunțat Kievul anterior, relatează AFP.

„Situația încă nu este clară, dar se pare că 13 inspectori ai OSCE au fost arestați, patru dintre aceștia fiind cetățeni germani”, a declarat ministrul.

„Printre inspectori se află, de asemenea, un danez. În urmă cu câteva minute, am vorbit cu colegul meu danez”, a declarat ministrul german.

„Acum este cel mai important este utilizarea tututor canalelor diplomatice pentru ca această echipă să fie eliberată imediat și în siguranță”, a adăugat ea.

Stirea inițială

Mai mulți membri ai echipei de monitorizare OSCE în estul Ucrainei au dispărut și s-ar afla în mâinile unor separatiști proruși de lângă Slaviansk, oraș din regiunea Donețk a Ucrainei, care a revenit, ieri, sub controlul forțelor guvernamentale, a anunțat Ministerul de Interne de la Kiev. Este vorba despre observatori militari.

Totodată, Rusia a somat Ucraina, vineri seară, să își retragă militarii care participă la operațiunile din estul țării.

„Rusia cere încetarea imediată a operațiunilor militare și a actelor de violență, retragerea trupelor și aplicarea în totalitate a Acordului de la Geneva”, a comunicat Ministerul rus de Externe. Armata ucraineană a reluat, miercuri, după armistițiul de Paște, operațiunile antiteroriste, preluând ieri controlul orașului Slaviansk.

Cinci militari ucraineni și șoferul microbuzului, răpiți împreună cu observatorii militari

„Persoane rămase neidentificate au oprit vineri dimineață un microbuz în care erau 13 pasageri, inclusiv șapte reprezentanți ai OSCE, cinci militari ucraineni și șoferul”, a precizat Ministerul de Interne de la Kiev.

„Din informațiile deținute la acest moment, în incidentul menționat nu sunt implicați observatori OSCE trimiși din partea României”, a informat Ministerul Afacerilor Externe, într-o precizare remisă gândul. MAE a adăugat că „urmărește cu cea mai mare atenție evoluția situației și se află în legătură permanentă cu Ambasada de la Kiev pe acest subiect, existând un contact direct, constant, cu membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE desfășurate în teren”.

Totodată, ministerul condus de Titus Corlățean s-a declarat „profund îngrijorat de posibilitatea ca pe teritoriul Ucrainei suverane și independente, stat participant la OSCE, membri ai unei misiuni a organizației pan-europene să fie, sub orice formă, amenințați sau puși într-o situație de risc”.

Observatori militari ai OSCE negociază cu forțele proruse din Crimeea, în 7 martie// FOTO: Alexander Nemenov/AFP/Mediafax

Confiorm Internelor ucrainene, persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenți.

„Au fost demarate negocieri cu separatiștii proruși. Refuză eliberarea ostaticilor, explicând că trebuie să se consulte cu organismele competente ale Rusiei”, a subliniat Ministerul ucrainean de Interne.

Liderul separatist de la Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat că în microbuz era o persoană care lucrează pentru Statul Major al armatei ucrainene. „Este vorba de un spion”, a spus el.

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, s-a declarat „extrem de îngrijorat” de capturarea observatorilor OSCE, printre care se numără un suedez.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice