Cuba: Locuitorii din Havana, nevoiți să raționalizeze energia electrică

Cuba: Locuitorii din Havana, nevoiți să raționalizeze energia electrică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02/08/2022, 15:17

Autoritățile din Cuba au început de luni să raționalizeze consumul de energie electrică și în capitala țării, Havana, la două luni după ce astfel de măsuri au fost implementate în restul țării.

Mai exact, începând de luni, la Havana au loc întreruperi programate ale alimentării cu energie electrică, în contextul dificultăților cu care se confruntă țara în ceea ce privește producția și distribuția curentului electric.

„La ora 10:30 fix, au tăiat curentul conform planului. Acum vom vedea la ce oră revine, dacă îi dau drumul la timp”, a declarat un pensionar de 74 de ani din zona de est a capitalei.

Cele 2,1 milioane de locuitori ai capitalei vor suferi două întreruperi de curent de patru ore pe săptămână, a declarat guvernatorul Reinaldo Garcia Zapata, potrivit Agerpres.

Autoritățile informează că întreruperile în furnizarea energiei electrice nu vor afecta serviciile esențiale cum ar fi spitalele sau rețelele de distribuție a apei sau gazului.

„Este momentul să contribuim pentru ca restul Cubei să sufere mai puţin de pe urma acestor întreruperi nedorite”, a spus guvernatorul, îndemnând locuitorii Havanei să dea dovadă de „solidaritate” cu provincia.

Decizia de a raționaliza energia electrică a stârnit furia cetățenilor din Cuba

Întreruperile în alimentarea cu energie electrică din ultima perioadă au stârnit furia populației, fapt care a dus la proteste. Aceasta pentru că, mai ales noaptea, fără ventilator sau aer condiționat, mulți dintre cetățeni nu pot dormi din cauza temperaturilor ridicate din această perioadă a anului.

Întreruperile de curent au fost unul din elementele declanşatoare ale manifestaţiilor antiguvernamentale de amploare din 11 iulie 2021, cele mai importante în ultimii 60 de ani pe insula comunistă.

Obligaţiile de raţionalizare sunt o consecinţă a lucrărilor de întreţinere la centralele învechite ale ţării şi a întreruperilor frecvente în reţeaua deteriorată.

„Situaţia de urgenţă prin care trece sistemul electric se va restabili treptat”, a declarat directorul de producţie al Union Electrica, societatea publică care se ocupă de furnizarea energiei electrice.

Sistemul electric cubanez are în prezent o capacitate medie de 2.500 de megawaţi, insuficientă pentru cererea gospodăriilor în orele de vârf care, potrivit informaţiilor oficiale, ajunge la 2.900 de megawaţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase