Protestele din Cuba. Autoritățile au restricţionat accesul la reţelele de socializare

Protestele din Cuba. Autoritățile au restricţionat accesul la reţelele de socializare
Foto: Pixabay
Publicat: 14/07/2021, 12:12

Autoritățize din Cuba au restricționat accesul la reţelele de socializare şi la platformele de mesagerie, inclusiv Facebook, Instagram şi WhatsApp, în contextul protestelor masive împotriva regimului, informează firma globală de monitorizare a internetului NetBlocks, potrivit Reuters.

Mii de cubanezi au protestat duminică împotriva crizei economice profunde care a dus la penurii de bunuri de bază şi întreruperi de curent. Oamenii protestau, de asemenea, împotriva gestionării de către guvern a pandemiei şi a reducerii libertăţilor civile.

Guvernul cubanez a declarat că demonstraţiile au fost orchestrate de contrarevoluţionari finanţaţi de Statele Unite.

A fost un eveniment extrem de rar în această ţară condusă de Partidul Comunist și se încheiaseră în mare parte până duminică seară, în timp ce forţele de securitate erau desfăşurate pe străzi, iar preşedintele Miguel Diaz-Canel a cerut susţinătorilor guvernului să iasă şi să lupte pentru a apăra revoluţia.

Totuși, un alt protest a izbucnit luni în suburbia La Guinera din sudul Havanei, unde un bărbat a murit şi alţi câţiva, inclusiv membri ai forţelor de securitate, au fost spitalizaţi cu răni, potrivit presei.

Oamenii strigau „Jos comunismul” sau „Libertate pentru poporul cubanez”, potrivit a doi rezidenţi şi înregistrărilor video văzute de Reuters.

Internetul mobil – factor cheie în spatele protestelor

Introdus în urmă cu puţin peste doi ani, internetul mobil a fost un factor cheie în spatele protestelor, oferind cubanezilor o platformă pentru a-şi exprima frustrările şi posibilitatea de a reacţiona rapid.

În capitală, au existat întreruperi regulate şi atipice de internet mobil, de duminică.

Facebook, WhatsApp, Instagram şi Telegram din Cuba au fost parţial perturbate luni şi marţi, a anunțat NetBlocks.

Facebook Inc, care deţine Instagram şi WhatsApp, a declarat că este îngrijorat de restricţionarea serviciilor sale în Cuba, într-o declaraţie adresată Reuters marţi târziu.

Întrebat dacă guvernul restricţionează intenţionat conexiunile la internet, ministrul de externe Bruno Rodriguez a declarat că situaţia este „complicată”. El a spus că întreruperile de curent ar putea afecta serviciile de telecomunicaţii şi „Cuba nu va renunţa niciodată la dreptul de a se apăra”.

Telegram nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Twitter Inc a declarat că nu a găsit nicio blocare a serviciului său.