Cum a pătruns Statul Islamic în Asia de Sud-Est. Omul din Jakarta de la care a pornit totul

Cum a pătruns Statul Islamic în Asia de Sud-Est. Omul din Jakarta de la care a pornit totul
Publicat: 15/01/2016, 10:51

Atacurile de joi dimineață din centrul Jakartei, în urma cărora doi civili și cinci teroriști au fost uciși, reprezintă primul pas al Statului Islamic în Indonezia, țara cu cea mai mare populație musulmană din lume, precum și în Asia de Sud-Est. În Indonezia, grupările teroriste sunt active, iar atacurile lor vizează îndeosebi forțele de poliție, însă în prezent autoritățile arată că Statul Islamic a început să câștige teren în fața grupărilor autohtone.

Omul din spatele acestor atacuri a fost identificat de autoritățile indoneziene ca fiind Bahrun Naim, un indonezian care s-a stabilit la Raqqa, în Siria, un puternic fief al Statului Islamic. În urmă cu 7 ani, Naim era patronul unui internet-cafe în Solo, un mic oraș indonezian, conform Reuters.

Naim a fost arestat în 2011 pentru posesie de arme și a stat în închisoare 3 ani. De atunci, a devenit o figură marcantă a rețelelor teroriste indoneziene din Java Centrală. El este liderul unui grup extremist numit Katibah Nusantara, care a devenit legătura Statului Islamic cu militanții islamiști din Indonezia și Malaezia. În 2014, gurparea lui Naim aduna în jur de 100 de membri, însă de atunci a crescut considerabil, arată o analiză a Foreign Policy. Anul trecut, Naim a plecat în Siria să lupte alături de Statul Islamic.

După atacurile Statului Islamic din luna noiembrie, din Paris, în urma cărora 130 de oameni au fost uciși, Naim Bahrun a publicat pe blogul său un articol în care explica faptul că este ușor să muți Jihadul din stadiul de „război de gherilă” în junglele Indoneziei, în marile orașe, arată Reuters.

În noiembrie 2015, Naim explica pentru Reuters că în Indonezia există deja destui adepți ai Statului Islamic pentru a executa un atac. „Așteptăm doar momentul potrivit”, spunea teroristul indonezian atunci. De la acel moment, serviciile de securitate indoneziene au început să intercepteze discuțiile de pe internet ale militanților jihadiști și au ajuns la concluzia că un atac terorist în Indonezia este iminent.

Despre viața sa în Siria, Naim Bahrun spunea pentru Reuters: „Mă mișc peste tot, în funcție de unde ne ordonă emirul să mergem. E bine aici în Siria. Avem curent electric, cazare, apă și e gratis. Serviciile lor sunt bune, mai ieftine ca în Indonezia”.

Paris, sursa de inspirație. Care a fost declanșatorul atacurilor din Jakarta

După atacurile din Paris, Naim Bahrun scria pe blogul său o postare intitulată „Lecții din atacurile de la Paris” și le cerea adepților săi să studieze planificarea, țintele, coordonarea, securitatea și curajul jihadiștilor din Paris. Nu au reușit prea bine, arată experții, pentru că atacul din Jakarta a făcut foarte puține victime, ceea ce arată că au fost implicați militanți locali, slab înarmați și fără pregătire, arată Reuters.

Atacurile din Jakarta au însă mai multe deosebiri decât asemănări cu cele din Paris, conform Foreign Policy, pentru că motivațiile sunt mai degrabă cu legături în Indonezia și în relație cu condițiile domestice de acolo.

Spre deosebire de atacurile din Paris sau din Istanbul ale Statului Islamic, nu este clar că țintele predilecte au fost turiștii, în ciuda implicării unei cafenele Starbucks. Atacatorii s-au concentrat mai întâi asupra unui punct de control al poliției dintr-o aglomerată intersecție din centrul Jakartei.

Poliția din Indonezia se luptă de mult cu extremismul domestic și de obicei forțele de poliție au fost țintele predilecte ale atacurilor teroriste de aici. În ultimii ani, poliția s-a concentrat pe gruparea teroristă Jemaah Islamiah, din Sulawesi, care a executat în 2002 atacurile cu bombă din Bali, în urma cărora au murit peste 200 de oameni. Pe atunci, gruparea avea legătură cu Al Qaeda, însă recent ea și-a revendicat susținerea Statului Islamic.

Cu puțin timp înainte de Crăciun, poliția a declanșat o operațiune amplă împotriva grupărilor teroriste din Indonezia, arestând aproape 20 de persoane luna trecută. Această operațiune ar putea să fi declanșat executarea atacului din Jakarta, consideră Fitriyan Zamzami, editor la ziarul indonezian Republika.

Cu toate acestea, prezența Statului Islamic în Indonezia începe să se suprapună cu terorismul domestic. „Poate că a fost doar o răzbunare împotriva poliției, dar iau în considerare și faptul că a fost într-un loc public și mi se pare că amenințarea domestică începe să se suprapună cu Statul Islamic așa mult încât devin de nedistins”, consideră Ryan Greer, de la Truman National Security Project, pentru Foreign Policy.

În același timp, sute de indonezieni luptă în Irak și Siria pentru Statul Islamic, iar unii dintre ei au început să se întoarcă acasă. Astfel, influența Statului Islamic în Indonezia va crește, la fel și capacitatea sa de a executa atentate aici.

„Tot mai mulți indonezieni mor în Siria, iar răzbunarea este o motivare puternică. Dacă până acum poliția indoneziană a fost ținta principală a terorismului domestic, vedem acum o schimbare căte cetățenii occidentali și țintele soft”, explică Sideny Jones, director al Institutului de Analiză a Politicii de Conflict, din Jakarta, citat de Foreign Policy.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult