Cum a scăpat Hillary Clinton de o anchetă care ar fi putut însemna ieșirea ei din cursa pentru Casa Albă. RAPORT FBI

Cum a scăpat Hillary Clinton de o anchetă care ar fi putut însemna ieșirea ei din cursa pentru Casa Albă. RAPORT FBI
Publicat: 03/09/2016, 20:08
Actualizat: 06/02/2018, 03:15

Potrivit CNN, în mare parte, raportul publicat vineri reiterează ceea ce directorul FBI, James Comey, a spus deja în cadrul audierilor din fața Congresului american, inclusiv că mai mult de 72 de e-mailuri trimise de Hillary Clinton prin intermediul adresei sale private de corespondență electronică, conțineau informații clasate și că au existat tentative de pătrundere ilegală pe serverul acesteia, fără a avea dovezile necesare pentru a confirma că aceste tentative au avut succes. Totuși, toate aceste detalii alimentează criticile din jurul lui Hillary Clinton și a echipei sale de campanie, care s-au comportat „extrem de neglijent”, exact așa cum a spus și Comey.

În urma acestui scandal, atacurile venite din partea contracandidatului Donald Trump și a altor republicani s-au intensificat, ei punând e-mailurile trimise de Clinton în legătură cu un tratament preferențial pe care aceasta l-ar oferi celor care sprijină fundația familiei sale. Publicarea raportului de către FBI vine după ce cifrele din sondaje deja porniseră pe un trend descendent pentru Hillary Clinton în raport cu contracandidatul ei.

În continuare, vă prezentăm principalele puncte care sunt detaliate în raportul FBI, dar și modul în care poate acest document să schimbe soarta alegerilor prezidențiale din America.

Implicațiile privind campania pentru alegerile prezidențiale

Publicarea acestor informații de către FBI este de natură să producă o nouă „explozie” pe scena politică. Acest scandal al e-mailurilor cu informații confidențiale alimentează acuzațiile aduse de republicani lui Clinton. Aceștia o caracterizează ca fiind o persoană necinstită, care urăște transparența și căreia îi lipsesc standardele etice atât de necesare cuiva care vrea să stea în Biroul Oval.

Mai mult, informațiile publicate vineri îi permit lui Trump să le sugereze alegătorilor o repetare a lungului șir de scandaluri care au marcat perioada în care Bill Clinton s-a aflat la conducerea SUA și care au afectat-o, implicit, și pe Hillary. „Răspunsurile date de Hillary Clinton la FBI despre serverul de e-mail sfidează buna credință. Am fost absolut șocat să văd că răspunsurile sale sunt în contradicție directă cu ceea ce a declarat în fața poporului american. După ce am citit aceste docuemente, chiar nu înțeleg cum a fost posibil să scape de urmărirea penală”, a spus Donald Trump într-o declarație.

Și președintele Comitetului Național Republican, Reince Priebus, a numit raportul „un rechizitoriu devastator”, care arată lipsa de onestitate și judecată a lui Clinton.

De partea cealaltă, cei care se ocupă de campania lui Hillary Clinton s-au declarat mulțumiți de documentele publicate, admițând că totul s-a produs dintr-o greșeală pentru care canditata și-a asumat răspunderea și că aceste materiale confirmă că nu există nicio bază legală pentru care acuzația să meargă mai departe.

Clinton fusese avertizată privind e-mailurile

Una dintre dezvăluirile din raport arată că fostul secretar de stat Colin Powell o avertizase pe Hillary Clinton privind posibilitate ca e-mailurile sale să fie clasificate ca proprietate guvernamentală în 2009.
Powell a avertizat-o pe Clinton că dacă va ieși la iveală că aceasta deține un telefon BlackBerry și îl folosește pentru afaceri, e-mailurile trimise de pe acel dispozitiv ar putea deveni înregistrări oficiale guvernamentale și ar putea răspunde în fața legii pentru ele, după cum se arată în raport. „Fii foarte atentă. Eu m-am descurcat fără să spun prea multe și fără să folosesc dispozitive care înregistrează datele”, i-ar fi transmis Powell lui Clinton. Aceasta din urmă a declarat că nu sfaturile lui Powell au determinat-o să folosească un alt cont pentru a trimite e-mailurile respective, deși la începutul anchetei declarația sa fusese alta.
„Am fost întrebată de multe ori în ultimul an în legătură cu e-mailurile. Am învățat că atunci când încerc să explic ce s-a întâmplat poate suna ca și când m-aș scuza pentru ceea ce am făcut. Nu există nicio scuză. Vreau ca oamenii să știe că decizia de a folosi o singură adresă de e-mail a fost a mea. Îmi asum responsabilitatea pentru asta”, a declarat Hillary Clinton într-o emisiune difuzată la postul CNN.
Folosirea dispozitivelor mobile

În raport este descris și modul în care Hillary Clinton folosea dispozitivele mobile marca BlackBerry. Aceasta a inclus dorința sa de a avea un singur astfel de dispozitiv ca motivare în ceea ce privește utilizarea unei singure adrese de e-mail. Se pare că Clinton încerca să folosească un nou model de telefon doar pentru câteva zile, timp după care s-a întors la cel vechi, invocând faptul că se obișnuise cu el.

Raportul FBI arată că în toată această cauză apar 13 telefoane diferite care ar fi fost folosite cu cele două numere ale lui Hillary Clinton. De asemenea, se pare că aceasta pătrundea cu telefonul în biroul ei, deși nu avea voie, fiind o cameră neautorizată pentru introducerea în ea a dispozitivelor de acest fel. Totuși, cei responsabili cu securitatea în interiorul organismului american au declarat că nu au primi nicio plângere privind comportamentul doamnei Clinton în ceea ce privește utilizarea telefonului mobil.

Lucrul cu informațiile confidențiale

Datele publicate în raportul FBI arată că Hillary Clinton s-a bazat pe ajutorul staff-ului ei atunci când a venit vorba despre informațiile clasate și modul în care trebuia să se lucreze cu ele.

„Clinton nu și-a amintit să fi primit e-mailuri care nu ar fi trebuit să existe pe un sistem neprotejat”, se arată în raport. „Ea s-a bazat pe un demnitar de stat care trebuia să judece dacă trebuie sau nu trebuie să îi trimită anumite e-mailuri pe acea adresă.
În mărturia depusă, șeful FBI, James Comey, a admis că în căsuța de e-mail a lui Clinton existau mesaje care conțineau marcajul (C), specific informațiilor confidențiale. Totuși, în raport se arată că Hillary Clinton nu avea cunoștință despre însemnătatea acestui marcaj, ci credea că are legătură cu aranjarea în ordine alfabetică a e-mailurilor. Deci, doamna Clinton nu fusese instruită în ceea ce privește calitatea informațiilor pe care ea le poate primi pe e-mail.
Un înalt oficial a declarat într-un interviu că FBI a încercat să acopere prin dezincriminarea lui Hillary Clinton faptul că agenția nu știa că fostul secretar de stat folosea un e-mail personal pentru toate discuțiile purtate online.

GÂNDUL a scris pe larg despre acest subiect și despre momentul în care Hillary Clinton a scăpat oficial de ancheta în cazul e-mailurilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”