Mihai Draghici
14.04.2016
Internațional

Cum explică Moscova „simularea unui atac” asupra unui distrugător american

Distrugătorul american Donald Cook se îndrepta spre o bază navală rusă de pe litoralul Mării Baltice în momentul în care a fost interceptat de avioanele ruse, anunță Ministerul Apărării de la Moscova.

Distrugătorul american Donald Cook se îndrepta spre o bază navală rusă de pe litoralul Mării Baltice în momentul în care a fost interceptat de avioanele ruse, anunță Ministerul Apărării de la Moscova.

„Pe 13 aprilie, echipajele avioanelor Suhoi Su-24 au efectuat exerciții în zone internaționale ale Mării Baltice. Au observat un distrugător american – USS Donald Cook – care se afla la doar 70 de kilometri de o bază militară rusă”, a declarat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

„În momentul în care a fost observat distrugătorul, avioanele l-au evitat, prin respectarea tuturor procedurilor de siguranță”, a dat asigurări Konașenkov.

„Ca să fim sinceri, nu înțelegem reacția nervoasă a colegilor noștri americani”, a adăugat Igor Konașenkov. „Se poate observa clar în imagini că piloții ruși au executat o manevră de evitare și îndepărtare de distrugător, respectând toate procedurile de siguranță în apele internaționale”, a spus oficialul rus.

Un oficial de la Pentagon a catalogat manevrele avioanelor ruse drept „nesigure” și „lipsite de profesionalism”.

Două avioane de vânătoare ruse s-au apropiat în mod agresiv, de mai multe ori în ultimele zile, de distrugătorul american USS Donald Cook, în Marea Baltică, acuză oficiali din cadrul Departamentului Apărării din Statele Unite. Două avioane ruse de tip Suhoi Su-24 au survolat la joasă altitudine distrugătorul american Donald Cook, afirmă un oficial militar american care a preferat să rămână anonim.

Conform altui oficial, avioanele ruse au zburat la doar 30 de metri pe deasupra navei militare americane, care efectua exerciții cu state aliate în Marea Baltică. Din cauza incidentului, un exercițiu care prevedea aterizarea unor elicoptere pe nava americană a fost întrerupt. Incidentele, produse duminică, luni și marți, sunt „practic simulări ale unui atac”, a denunțat un oficial american.

Potrivit Fox News, în momentul producerii incidentelor distrugătorul american efectua exerciții comune cu Polonia într-o zonă internațională din Marea Baltică. Comandantul navei americane a ordonat suspendarea exercițiilor din rațiuni de securitate. Distrugătorul USS Donald Cook s-a aflat vineri în portul polonez Gydnia. Nava a fost trimisă în Marea Baltică în cadrul măsurilor luate de NATO pentru garantarea securității statelor central și est europene, pe fondul acțiunilor Rusiei. Moscova denunță acumularea capacităților militare NATO în apropierea frontierelor Rusiei.

Inchide