Cum l-au localizat americanii pe generalul Qasem Soleimani în ciuda tuturor măsurilor de securitate luate de acesta

Cum l-au localizat americanii pe generalul Qasem Soleimani în ciuda tuturor măsurilor de securitate luate de acesta
Publicat: 11/01/2020, 15:43

Acesta se afla într-un vehicul cu geamuri fumurii și a fost transportat până la scara avionului Airbus A320 al companiei Cham Wings. Qasem Soleimani urma să plece la Bagdad, potrivit agenției Reuters care reconstituie ultimul traseu urmat de general.

Niciuna dintre persoanele menționate mai sus nu figura pe lista pasagerilor, potrivit unui angajat al companiei aeriene.

De asemenea, se pare că generalul a preferat să nu folosească un vion personal din motive de securitate, așa cum specifică o sursă din securitatea irakiană care cunoștea măsurile de siguranță luate de Qasem Soleimani.

La scurt timp după aterizarea pe aeroportul din Bagdad, convoiul care îl însoțea pe general a fost atacat cu rachete trase de o dronă americană, astfel comandantul forței Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluției, a fost asasinat.

Printre persoanele asasinate se afla și Abu Mahdi Muhandis, unul dintre șefii Forțelor de Mobilizare Populară (PMF), o entitate guvernamentală irakiană care regrupează milițiile din țară, în principal șiite.

Descoperirile făcute de anchetatorii irakieni

Autoritățile irakiene au deschis o anchetă la câteva minute după producerea incidentului, potrivit declarațiilor date pentru Reuters de doi reprezentanți ai serviciilor de securiate irakiene.

Aceștia și-au concentrat în mare parte eforturile prin descoperirea modului în care presupușii informatori din interiorul aeroporturilor din Damasc și Bagdad ar fi putut colabora cu armata americană.

Informațiile prezentate de agenția Reuters au fost obținute în urma discuțiilor cu doi membri ai serviciilor de securitate implicați în ancheta efectuată în Irak, doi angajați ai aeroportului din Bagdad, doi ofițeri de poliție și doi angajați ai companiei siriene Cham Wings Airlines.

Coordonatorul anchetei este Falih al Fayadh, consilier pentru securitatea națională la Bagdad și comandant al PMF.

Rețeaua de informatori de la aeroportul din Bagdad

O sursă din securiatea irakiană a menționat că anchetatorii ar fi avut probe care indicau că „o rețea de spioni” din interiorul aeroportului din Bagdad a divulgat informații referitoare la măsurile de securitate luate la sosirea generalului.

Persoanele suspectate că au fost implicate în asasinarea lui Qasem Soleimani sunt doi membri ai serviciilor de securitate ale aeroportului irakian și doi angajați ai Cham Wings, compania care a re sediul în Damasc – „unul la aeroportul din Damasc și altul la bordul avionului”, potrivit sursei menționate.

În plus, cei patru suspecți, care se află în stare de libertate, ar face parte dintr-o rețea de informatori mult mai mare, care transmite informații armatei americane, potrivit aceleeași surse.

În ceea ce îi privește pe cei doi angajați ai companiei aeriene suspectați că au colaborat cu armata americane, doi reprezentanți ai serviciilor de securitate aeriene au declarat că sunt anchetați de seviciile de informații irakiene.

De unde ar fi fost transmisă prima informație despre Qasem Soleimani

Primele elemente ale anchetatorilor din Bagdad „sugerează că prima informație despre Soleimani a venit de la aeroportul din Damasc”, potrivit unui membru al serviciilor de securitate irakiene. Se pare că misiunea informatorului de pe aeroportul din Bagdad era să transmită informații despre sosirea țintei și detalii despre convoiul de care era însoțit.

Serviciul de presă al agenției de securitate națională irakiană nu a transmis niciun comentariu. De asemenea, și Departamentul american al Apărării a refuzat să comenteze un posibil rol al informatorilor din Irak și din Siria.

Statele Unite ale Americii au fost cu ochii pe general înainte de asasinat

Se pare că Statele Unite ale Americii au supravegheat îndeaproape activitățile și deplasările lui Qasem Soleimani, potrivit declarațiilor oferite de reprezentanți americani pentru agenția Reuters. Totuși, aceștia nu au precizat și modalitatea prin care au reușit să îl localizeze atât de exact pe general.

După asasinatul lui Qasem Soleimani, anchetatorii au analizat toate mesajele și apelurile telefonice făcute de personalul aeroportuar pentru a descoperi cine a transmis informații armatei americane, potrivit unui reprezentant al serviciilor de securitate irakiene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”