Curtea supremă din SUA analizează o reclamație privind rolul Mercedes în timpul dictaturii din Argentina

Curtea supremă din SUA analizează o reclamație privind rolul Mercedes în timpul dictaturii din Argentina
Publicat: 14/10/2013, 17:22
Actualizat: 13/02/2016, 03:11

Curtea supremă americană analizează dacă grupul german Daimler trebuie să răspundă în Statele Unite acuzațiilor că divizia Mercedes a fost complice la încălcarea drepturilor omului în Argentina, în timpul dictaturii din perioada 1976-1983, relatează AFP.

În acest caz, 22 de reclamanți, 21 de argentinieni și un chilian, foști angajați sau rude ale unor defuncți care au lucrat la uzina Mercedes Benz din Argentina, acuză conducerea companiei că a colaborat cu dictatura argentiniană în timpul „războiului murdar” din 1976-1983 și solicită compensații.

Reclamanții afirmă că responsabili ai Mercedes în Argentina au identificat membri ai rezistenței sau agitatori, i-au denunțat regimului și au permis descinderi violente ale poliției, arestări arbitrare, torturi și dispariții ale unor angajați care au fost probabil executați sumar.

Șeful poliției, responsabil de acele raiduri, a fost ulterior recrutat de Mercedes ca șef de securitate, pentru acoperirea abuzurilor sale, potrivit plângerii în nume colectiv.

Reclamanții invocă două legi americane pentru obținerea de compensații de la Daimler, compania mamă a Mercedes, respectiv legea de protecție a victimelor torturilor și o altă lege, veche de două secole, numită „Alien Tort Statute”, care permite străinilor să deschidă procese în SUA pentru încălcarea, în străinătate, a legislației internaționale.

Este pentru a doua oară într-un an când Curtea supremă judecă responsabilitatea unei companii străine, suspectată de încălcarea legislației internaționale în afara Statelor Unite.

În primăvară, Curtea a dat câștig de cauză grupului petrolier Shell, acuzat de complicitate la încălcarea drepturilor omului în Nigeria, respingând plângerea făcută de 12 reclamanți.

Daimler a obținut câștig de cauză într-o primă instanță, dar a pierdut la o curte de apel din California, unde deține o filială.

Reclamanții spun că Daimler deține în totalitate Mercedes Benz-USA, cu sediul în California, de unde Mercedes comercializează vehicule ale grupului în vestul Statelor Unite.

„Daimler câștigă miliarde de dolari anual din vânzarea de mașini de lux în California”, se arată în documentele depuse de reclamanți.

Curtea de apel din San Francisco a apreciat că tribunalele americane au un mare interes să corecteze abuzurile aduse drepturilor omului, la nivel internațional.

„Când companii ca DaimlerChrysler, numele grupului înainte de vânzarea participației la compania americană Chrysler, colaborează cu dictatori violenți, militari sau organizații teroriste, și joacă un rol oribil în încălcarea drepturilor omului, ele trebuie să dea socoteală”, a declarat Misty Seemans, de la organizația EarthRights International, care a depus o moțiune de susținere a reclamanților argentinieni.

Organizația de apărare a drepturilor omului este îngrjorată de o tendință a Curții supreme de a da câștig de cauză companiilor, 61% dintre decizii fiind favorabile acestora în ultimii cinci ani. Dacă tribunalul va accepta argumentele Daimler, va da multinaționaloer străine un avantaj enorm în fața companiilor noastre, și anume dreptul de a se bucura de toate privilegiile de a face afaceri în SUA cu garanția de a nu fi date în judecată, potrivit EarthRights International.

Guvernul Obama consideră însă că judecarea unor companii străine pentru astfel de fapte ar putea afecta relațiile diplomatice ale Statelor Unite și interesele economice și comerciale ale țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău:...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A murit un mare campion din România: Dumnezeu sa te ierte, drum lin către cer!
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
×