Data-limită stabilită de UE până la care trebuie rezolvată problema crizei refugiaților. Tusk: Cotele obligatorii s-au dovedit a fi ineficiente

Data-limită stabilită de UE până la care trebuie rezolvată problema crizei refugiaților. Tusk: Cotele obligatorii s-au dovedit a fi ineficiente
Publicat: 14/12/2017, 10:47
Actualizat: 17/04/2018, 21:08

„Problema cotelor obligatorii a generat extrem de multă dezbinare, iar abordarea a primit o atenție disproporționată în lumina impactului său direct. În acest sens, s-a dovedit a fi ineficientă”, a precizat Tusk, într-un scrisoare adresată membrilor Consiliului European, înaintea summitului din perioada 14-15 decembrie.

În timp ce Tusk a fost de acord că politica UE în materie de migrație necesită reforme, el le-a cerut liderilor UE „să găsească modalități de combinare a responsabilității și a solidarității” și a propus soluționarea problemei până în iunie 2018.

Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a condamnat comentariile lui Tusk, descriindu-le drept „inacceptabile” și „anti-europene”.

În cadrul unei conferințe de presă la Strasbourg, Avramopoulos a precizat că scrisoarea lui Donald Tusk „ignoră toată munca pe care am depus-o în ultimii ani și subminează unul dintre pilonii principali ai proiectului european, principiul solidarității”.

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiați din Italia și Grecia în celelalte state membre UE, dar până în prezent doar 30.000 de persoane au fost primite în alte țări.

În afară de Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta și Suedia, cotele de primire a refugiaților pentru celelalte țări erau sub 50%. Polonia, Ungaria și Cehia au refuzat să accepte refugiați, iar Comisia Europeană s-a adresat Curții Europene de Justiție. Procesele ar putea conduce la sancțiuni financiare pentru aceste state membre, dar pot trece luni sau ani până la soluționarea disputei.