De ce pachetul de 50 de miliarde de euro anunțat de UE pentru Ucraina nu ajută Kievul în aceste momente dificile / Politico: „E practic nimic”

De ce pachetul de 50 de miliarde de euro anunțat de UE pentru Ucraina nu ajută Kievul în aceste momente dificile / Politico: „E practic nimic”
Publicat: 22/02/2024, 14:24

Uniunea Europeană a aprobat recent un pachet de 50 de miliarde de euro destinat ajutorării Ucrainei, însă presa internațională scrie că efectul acestuia ar putea să nu fie cel scontat de autoritățile de la Bruxelles.

Politico Europe notează că, în același timp, ajutorul financiar promis de Washington pentru Ucraina pare destul de incert momentan, ca urmare a opoziției republicanilor, ceea ce pune Europa într-o poziție destul de dificilă.

Mai mult decât atât, posibilitatea ca Donald Trump să revină la Casa Albă adâncește incertitudinile în ceea ce privește viitorul Ucrainei, iar acest lucru nu face altceva decât să pună presiune și mai mare pe Uniunea Europeană, care simte că va trebui să susțină mult mai mult Kievul în următorii ani.

FMI: Ucraina se confruntă cu un deficit important

În timp ce cele 50 de miliarde de euro ale UE sunt alocate pentru perioada 2024-2027 Fondul Monetar Internațional estimează deficitul de finanțare al Ucrainei la peste 40 de miliarde de dolari doar în acest an.

Pentru Kiev, unul dintre cele mai mari riscuri este că actuala situație financiară, cauzată de războiul cu Rusia, ar impune tipărirea de noi bancnote, deci, creșterea inflației la cote care ar risca să scape de sub control.

Pachetul de sprijin al UE a fost prezentat ca fiind o dovadă a angajamentului Blocului Comunitar față de Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acest acord și a dat asigurări că UE va fi alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”.

Ușurarea liderilor după summitul de la Bruxelles a fost palpabilă, arată sursa citată. Cu toate acestea, nu toată lumea împărtășește optimismul oficialilor europeni.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, spune că acordul este „un pas în direcția bună”, dar nimic mai mult decât atât.

Banii de la UE nu sunt suficienți

Politico Europe notează că această sumă destinată Ucrainei reprezintă o parte nesemnificativă din suma pe care UE o are la dispoziție în acest moment (peste o mie de miliarde de dolari), însă banii europeni au destinații dintre cele mai variate, de la subvenționarea fermierilor și până la dezvoltarea infrastructurii, ceea ce face ca alocarea celor 50 de miliarde pentru Ucraina să fie un subiect sensibil.

„Toată lumea realizează că 50 de miliarde nu sunt suficiente. Europa realizează că trebuie să-și intensifice eforturile”, spune Johan Van Overtveldt, președintele Comisiei pentru buget din Parlamentul European.

Banca Mondială estimează că Ucraina va avea nevoie, pe termen lung, de 411 miliarde de dolari pentru reconstrucție.

Există o acceptare a faptului că, la un moment dat, Kievul ar putea fi nevoit să învețe să stea pe propriile picioare, spune Matteo Patrone, un oficial al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Ucraina trebuie să devină mai autonomă în viitor, deoarece nu poate continua să acopere jumătate din bugetul său prin finanțare externă”, a spus el.

Un plan propus de Statele Unite și alți aliați occidentali pentru asigurarea finanțării de care Ucraina are atât de mare nevoie este confiscarea activelor ruse în valoare de peste 200 de miliarde de euro înghețate în Occident.

Potrivit susținătorilor propunerii, planul ar oferi Ucrainei garanții pe termen lung, deoarece, spre deosebire de contribuțiile de la bugetul UE, aprobarea acestuia nu necesită unanimitate din partea celor 27, mai notează sursa citată.

Cu toate acestea, și această propunere întâmpină dificultăți. Planului i se opun deja cele mai mari trei țări ale Blocului comunitar, Germania, Franța și Italia. Cele trei țări sunt îngrijorate de consecințele juridice și financiare pe care acesta le-ar putea aduce, inclusiv îndepărtarea investitorilor de zona euro. Mai mult, cele trei țări se tem că o decizie în acest sens l-ar putea determina pe Vladimir Putin să răspundă cu atacuri cibernetice.

Kievul depinde de ajutorul internațional

Kievul se bazează pe împrumuturi și granturi din partea Occidentului pentru a-și acoperi cheltuielile sociale esențiale, cum ar fi salariile funcționarilor publici și angajaților din Sănătate și Educație.

Uniunea Europeană și Statele Unite au fost cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei, oferind 27,5 miliarde de euro, respectiv 22,9 miliarde de euro Kievului de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie 2022, și până la sfârșitul anului trecut.

Anul acesta, finanțarea anunțată pare suficientă, dar suma pe care UE o va acorda Ucrainei de acum și până în 2027 ar putea scădea anual, mai arată Politico.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro