RĂZBOI în Ucraina, ziua 729: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri de pace/Rusia acuză British Council de spionaj în favoarea Kievului

RĂZBOI în Ucraina, ziua 729: Zelenski trimite o delegație pentru negocieri de pace/Rusia acuză British Council de spionaj în favoarea Kievului
Război în Ucraina. Zelenski, delegație pentru negocieri de pace / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/02/2024, 07:30

Războiul din Ucraina a intrat joi, 22 februarie 2024, în ziua cu numărul 728. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vrea acum să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai Execuvitului la punctele de trecere a frontierei blocate pentru a negocia.

Ministrul Apărării, chemat să intervină la frontiera cu Polonia

Este vorba în special de ministrului Apărării, Rustem Umerov, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video. Acest lucru ar trebui să aibă loc sâmbătă, când se marchează doi ani de la începerea războiului cu Rusia.

Din păcate, acest blocaj la graniţă pune în pericol furnizarea de arme băieţilor noştri de pe front”, a spus Zelenski.

De asemenea, liderul de la Kiev s-a adresat premierului polonez Donald Tusk şi preşedintelui Andrzej Duda – „Vă rog, prim-ministru Donald, să mergeţi, de asemenea, la graniţă. Andrzej, domnule preşedinte, vă rog, de asemenea, să susţineţi acest dialog”.

Volodimir Zelenski a subliniat că aceasta este o chestiune de securitate naţională ucraineană. „Nu putem amâna acest lucru”, a spus el, adăugând că este gata să conducă el însuşi până la graniţă.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a declarat că la această întâlnire şi Comisia Europeană ar trebui să trimită reprezentanţi.

De zile întregi, fermierii polonezi blochează camioanele care transportă cereale ucrainene la graniţa cu Polonia. Se estimează că la punctele de trecere a frontierei s-au strâns câteva mii de protestatari. Nemulţumirea fermierilor polonezi este îndreptată împotriva politicii agricole a UE, dar şi împotriva importului de produse agricole ieftine din Ucraina.

Rusia acuză British Council de spionaj

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii ucraineni, scrie publicația Express.

Într-un comunicat, FSB a asigurat că, în Marea Britanie, British Council, „prin intermediul organizaţiilor aflate sub controlul său”, colectează informaţii referitoare la regiunea ucraineană Herson, ocupată de forţele ruse. „Au fost stabilite cazuri în care această organizaţie străină foloseşte refugiaţi ucraineni care trăiesc în Regatul Unit pentru a obţine informaţii militare şi politice prin conexiunile lor în regiunea Herson”, acuză FSB.

Potrivit FSB, un locuitor al oraşului Novaia Maiacika, ocupat de armata rusă, a denunțat un astfel de incident.

FSB transmite că efectuează verificări în regiune şi avertizează asupra unor posibile urmăriri penale pentru „colaborare confidenţială cu un guvern”, infracţiune pedepsită cu opt ani de închisoare.

Fondată în 1934, British Council este agenţia internaţională britanică dedicată domeniilor educaţiei şi relaţiilor culturale. Finanţată prin asistenţă publică, aceasta funcţionează independent de guvernul britanic. În 2018, autorităţile ruse au ordonat interzicerea British Council în Rusia, după ce Londra a acuzat serviciile ruse că au încercat să îl otrăvească pe fostul agent secret Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, în Marea Britanie.

Trupele lui Putin înaintează în Ucraina

Trupele ruse încearcă, după ce au ocupat oraşul Avdiivka, să înainteze către alte redute ale armatei ucrainene şi îşi intensifică acţiunile ofensive în regiunea Zaporojie, din sud-est. Ucrainenii sunt copleşiți de armata rusă, mai numeroasă şi mai bine echipată, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

„Inamicul are în continuare multă infanterie şi multe echipamente, în plus angajează şi aviaţia. Face absolut totul pentru a străpunge, a zdrobi defensiva noastră”, rezumă situaţia sub-comandantul Brigăzii a 3-a armatei ucrainene, Maksim Jorin.

Acesta mai semnalează că un asalt major rusesc este în desfăşurare în direcţia localităţii Lastocikine, la circa doi kilometri de oraşul Avdiivka, ocupat săptămâna trecută de trupele ruse după un asediu sângeros.

Soldați ucraineni capturați de ruși

Pe lângă numărul necunoscut al morţilor şi răniţilor, „între 850 şi 1.000 de soldaţi ucraineni par să fi fost capturaţi sau sunt dispăruţi la Avdiivka”, potrivit publicaţiei The New York Times, care citează militari ucraineni, informaţie confirmată acestui ziar şi de alți oficiali occidentali.

Preşedintele rus Vladimir Putin declarase marţi că trupele ucrainene au abandonat în retragere la Avdiivka soldaţi care au fost luaţi prizonieri de trupele ruse.

The New York Times consideră că „pierderea oraşului Avdiivka nu este o înfrângere strategică semnificativă pentru armata ucraineană”, în schimb, capturarea soldaţilor „poate eroda moralul trupelor” ucrainene, deja confruntate cu un deficit de personal şi muniţii, plus lipsa sprijinului aerian.

Doar 60-70% din cei câţiva mii de soldaţi din Brigada 59 de Infanterie a armatei ucrainene care alcătuiau această unitate la începutul războiului mai sunt activi în prezent, ceilalţi fiind între timp ucişi, răniţi sau demobilizaţi din cauza vârstei sau bolilor, a declarat un comandant de pluton din această brigadă.

În acest timp, armata rusă încearcă să câştige teren şi în alte sectoare ale frontului, in special în regiunea sudică Zaporojie. Astfel, „forţele terestre ruse continuă să atace şi probabil au crescut intensitatea atacurilor în limitele satului Robotine”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...