DECIZIE. Donald Trump: Statele Unite au pus capăt relațiilor cu OMS

Redactor:
Andrei Vacaru
DECIZIE. Donald Trump: Statele Unite au pus capăt relațiilor cu OMS
USA. Popularitatea lui Donald Trump a scăzut cu 10%, în contextul crizei economice şi protestelor / Sursă Foto: Shutterstock

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a anunțat vineri, în cadrul unor declarații făcute în fața jurnaliștilor acreditați la Casa Albă, că a decis să pună capăt relațiilor țării sale cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Printre motivele invocate de Trump pentru această decizie se numără faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu ar fi luat măsurile potrivite în privința modalității în care China a gestionat pandemia de COVID-19 de la începuturile sale, potrivit CNN.

Totodată, președintele american a mai adăugat că OMS nu a respectat recomandările sale referitoare la reformarea organizației.

„Am oferit detalii despre reformele pe care le-am cerut de la Organizația Mondială a Sănătății și ne-am implicat direct în această problemă, dar aceștia au refuzat să ia măsuri în acest sens. Și pentru că nu au reușit să facă ceea ce le-am cerut, acele reforme foarte necesare, astăzi vom pune capăt relației Statelor Unite cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa acele fonduri către alte urgențe sanitare la nivel mondial, urgențe care merită ajutorul nostru. Lumea are nevoie de răspunsuri de la China în legătură cu acest virus. Este foarte mare nevoie de transparență”, le-a spus Trump jurnaliștilor acreditați la Casa Albă.

Donald Trump avertizase deja că SUA s-ar putea retrage din OMS

Declarația lui Trump vine după ce acesta avertizase anterior că Statele Unite se vor retrage din OMS în cazul în care organizația nu se va reforma rapid. Potrivit liderului de la Casa Albă, Administrația sa a efectuat o investigație și a ajuns la concluzia că OMS nu a reacționat eficient în legătură cu pandemia de COVID-19.

Totodată, Trump a acuzat Organizația Mondială a Sănătății că ar fi ajutat China să acopere faptul că ar fi încercat să ascundă inițial amploarea epidemiei de COVID-19, declanșată în orașul chinez Wuhan la finalul anului trecut.

Recent, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au convenit să înființeze o anchetă independentă asupra răspunsului global la pandemia coronavirusului.

Inchide