Decizie luată de șapte state europene, după ce Malta a refuzat să primească un vas cu sute de imigranți

Decizie luată de șapte state europene, după ce Malta a refuzat să primească un vas cu sute de imigranți
Publicat: 27/06/2018, 22:05
Actualizat: 25/03/2019, 19:25

Nava umanitară Lifeline, la bordul căreia se află 230 de migranți, a primit miercuri permisiunea să acosteze în unul dintre porturile din Malta, după cinci zile de așteptare, relatează BBC și Reuters.

Prim-ministrul maltez, Joseph Muscat, a anunțat că atât Malta, cât și alte șapte state europene vor prelua migranții de pe nava Lifeline. Aceasta urmează să ajungă în port în această seară.

Printre țările care au acceptat să accepte migranții se numără Franța, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Irlanda, Belgia și Franța.

„Lifeline va primi permisiunea să intre într-unul dintre porturile malteze, unde vor începe procedurile de identificare, de verificare a eligibilității pentru azil și transportarea lor către celălalte țări”, a declarat prim-ministrul.

„Guvernul maltez a decis să ia atitudine înainte ca situația să se transforme într-o criză umanitară”, a adăugat acesta, menționând că Malta nu era obligată din punct de vedere legal să preia migranții de pe navă.

De asemenea, acesta a ținut să sublinieze faptul că acest lucru se va întâmpla doar o dată. În timp ce peste 650.000 de migranți au ajuns în Italia în ultimii patru ani, Malta a permis accesul în țară doar celor care aveau nevoie imediată de îngrijiri medicale.

Momentan, nava se află pe coasta de est a Maltei. Marți seară, echipajul navei umanitare Lifeline a comunicat că autoritățile din Malta nu permit intrarea în niciun port, deși premierul Italiei, Giuseppe Conte, anunțase contrariul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase