Democrații americani vor să afle CE ȘTIE CIA despre asasinarea lui Jamal Khashoggi. Donald Trump: Nu ajuns LA NICI O CONCLUZIE

Democrații americani vor să afle CE ȘTIE CIA despre asasinarea lui Jamal Khashoggi. Donald Trump: Nu ajuns LA NICI O CONCLUZIE
Publicat: 23/11/2018, 23:23
Actualizat: 25/03/2019, 19:23

Camera Reprezentanților din SUA intenționează să examineze decizia președintelui Donald Trump de a menține relațiile cu Arabia Saudită în pofida asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, afirmă un lider al opoziției democrate, Adam Schiff.

„În mod categoric, vom cerceta detaliat asasinarea lui Jamal Khashoggi și vreau să mă asigur că vom primi informațiile necesare. Vom vrea să examinăm ce știe comunitatea serviciilor secrete despre această crimă”, a declarat Adam B. Schiff, viitorul președinte al Comisiei de Informații din Camera Reprezentanților, pentru cotidianul The Washington Post.

„Vom încerca să aflăm care sunt concluziile serviciilor de informații. Astfel, ne va fi clar dacă președintele se bazează pe informațiile furnizate de serviciile secrete și pe cele mai bune surse de informații sau dacă președintele reprezintă ceva foarte diferit”, a subliniat congresmanul democrat.

Schiff a subliniat că va fi analizată și intervenția militară a Arabiei Saudite în Yemen. În plus, „vom vedea cât de stabilă este casa regală saudită și modul în care regatul saudit îi tratează pe critici sau presa în general”, a subliniat el, precizând că vor fi verificate și interesele financiare ale lui Donald Trump. „Există numeroase potențiale conflicte de interese, iar Congresul le va verifica. Sigur că dacă investițiile străine ale companiilor lui Trump ghidează politicile SUA într-un mod care intră în antiteză cu interesele țării, va trebui să aflăm”, a insistat Schiff.

Președintele SUA, Donald Trump a contestat raportul Agenției Centrale de Informații (CIA) privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, afirmând că nu s-a concluzionat că prințul Mohammad bin Salman a ordonat crima și sugerând că poate ar trebui trasă la răspundere „lumea”. „CIA nu a ajuns la nicio concluzie”, a declarat Donald Trump.

„Nu, nu au ajuns la nicio concluzie. Au sentimente de un anumit tip. Am raportul, nu au ajuns la nicio concluzie, nu știu dacă cineva poate ajunge la concluzia că prințul a făcut așa ceva. Poate ar trebui trasă la răspundere lumea, pentru că lumea este un loc foarte, foarte violent”, comentează Trump. „Eu spun așa: nu știu, nu știu. Dar fie că a făcut-o ori nu, prințul neagă vehement. Și tatăl lui, regele, neagă vehement. CIA nu spune că au făcut-o ei, ei indică spre anumite lucruri și concluzionează că poate prințul a făcut-o sau poate că nu,” a subliniat Donald Trump.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, CIA a interceptat o conversație telefonică în care prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman solicită „reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai rapid”.

Donald Trump a declarat că, indiferent dacă prințul moștenitor saudit este implicat în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Statele Unite vor menține relațiile cu Arabia Saudită, pentru protejarea intereselor americane, pe cele ale Israelului și ale altor aliați.

„Reprezentanți ai Arabiei Saudite afirmă că Jamal Khashoggi a fost un dușman al țării, un membru al mișcării Frații Musulmani, dar decizia mea nu se bazează pe aceste lucruri – este o crimă inacceptabilă și oribilă. Regele Salman și prințul moștenitor Mohammad bin Salman neagă vehement că au cunoștință de planificarea ori asasinarea domnului Khashoggi. Serviciile noastre secrete continuă să analizeze toate informațiile, dar se poate foarte bine ca prințul moștenitor să fi avut cunoștință de acest eveniment tragic – poate că a știut, poate că nu a știut!”, a declarat Donald Trump. „Acestea fiind spuse, s-ar putea să nu aflăm niciodată toate datele referitore la asasinarea domnului Jamal Khashoggi. În orice caz, relația noastră este cu regatul Arabiei Saudite. Au fost un aliat major în lupta noastră foarte importantă cu Iranul. Statele Unite intenționează să rămână un partener constant al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele țării noastre, ale Israelului și ale altor parteneri din regiune. Avem obiectivul major de a elimina amenințarea terorismului în întreaga lume”, a adăugat Donald Trump.

„Înțeleg că sunt membri ai Congresului care, din rațiuni politice ori din alte motive, ar vrea ca noi să mergem în altă direcție – sunt liberi să facă acest lucru. Voi lua în considerare ideile care îmi vor fi prezentate, dar doar dacă sunt compatibile cu securitatea absolută a Americii. După Statele Unite, Arabia Saudită este cea mai mare națiune care produce petrol. Au colaborat strâns cu noi și au fost foarte receptivi la solicitările mele de a ține prețurile la petrol la niveluri rezonabile – lucru foarte important pentru lume. În calitatea de președinte al Statelor Unite, intenționez să mă asigur că, într-o lume foarte periculoasă, America își urmărește interesele naționale și contestă puternic țările care vor să ne facă rău. Spus simplu este America pe primul loc!”, a subliniat liderul de la Casa Albă, denunțând influența negativă a Iranului în Orientul Mijlociu.

Surse citate de NBC News au declarat că Agenția Centrală pentru Informații (CIA) a stabilit că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului rezident american Jamal Khashoggi. Donald Trump a catalogat concluziile CIA drept „premature„, dar „posibile”, subliniind că asasinatul „nu ar fi trebuit să aibă loc”.

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din orașul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenți care au acționat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operațiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinați este „o ficțiune„, a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Protest pentru aflarea adevărului privind asasinarea lui Khashoggi

Partidul Democrat a obținut majoritatea în Camera Reprezentanților din Statele Unite, iar unii lideri au semnalat deja că președintele Donald Trump, un politician republican, ar putea fi vizat de investigații ale Camerei inferioare a Congresului SUA. Politicieni democrați au stabilit 85 de teme care ar putea face obiectul unor anchete privind activitățile președintelui Donald Trump.

Congresmanul Adam Schiff, care de la începutul noii legislaturi, în ianuarie 2019, ar urma să devină președinte al Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, va discuta cu procurorul special Robert Mueller despre stadiul investigației privind ingerințele Rusiei în scrutinul prezidențial din 2016 și despre presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Moscova. „Vreau să mă asigur că Bob Mueller poate folosi dovezile colectate. (…) Vom încerca să aflăm ce influență pot avea rușii asupra președintelui Statelor Unite”, a declarat Adam Schiff.

Alte investigații ar putea viza situația fiscală a lui Donald Trump și a companiilor familiei președintelui, presupusele afaceri ale lui Donald Trump în Rusia, plățile către dame de companie, demiterea directorului FBI James Comey, destituirea procurorului general Jeff Sessions, reacțiile Administrației de la Washington la calamități naturale sau derularea activităților administrative la Casa Albă.

Imediat după scrutinul legislativ parțial desfășurat în SUA, un lider al Partidului Democrat l-a avertizat pe Donald Trump că va fi tras la răspundere în Camera Reprezentanților.

„Poporul american a cerut responsabilitate din partea instituțiilor guvernamentale, transmițând un mesaj clar despre ce așteaptă din partea Congresului. Indiferent dacă îi place ori nu, Donald Trump și Administrația lui vor fi trași la răspundere în fața legilor și a poporului american”, a declarat congresmanul Jerrold Nadler, care probabil va fi președintele Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților.

Însă Donald Trump a avertizat că eventualele anchete lansate de Partidul Democrat prin Camera Reprezentanților vor fi contracarate prin investigații ale Senatului, rămas sub controlul Partidului Republican. „Dacă democrații au de gând să folosească banii contribuabililor pentru a ne investiga în Camera Reprezentanților, vom și noi forțați să luăm în considerare investigarea lor pentru dezvăluirea de informații clasificate și multe altele, în Senat. Putem face acest joc în doi!”, a replicat Donald Trump.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic