Der Spiegel, despre Lucian Bolcaș: „Un politician antisemit va fi judecător la Curtea Constituțională a României”

Der Spiegel, despre Lucian Bolcaș: „Un politician antisemit va fi judecător la Curtea Constituțională a României
Publicat: 15/12/2013, 16:12
Actualizat: 29/07/2014, 21:14

„Un politician antisemit va fi judecător la Curtea Constituțională a României”, titrează revista germană Der Spiegel un articol pe tema propunerii fostului deputat PRM și avocat al lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaș, la CCR.

După scandalul colindului antisemit, România are un nou scandal de antisemitism, scrie publicația germană, prezentând trecutul controversat al omului propus pentru a ocupa scaunul rămas liber la CCR. Bolcaș, „avocat cunoscut, ultranaționalist și fost vicepreședinte al unui partid antisemit”, a fost dat afară din Partidul România Mare în 2010, în urma unui război intern cu Vadim Tudor, mai scrie sursa, adăugând: „În publicațiile sale, Bolcaș face deseori trimitere la Nichifor Crainic, unul dintre liderii ideologiei anti-semite din perioada interbelică, politician al Mișcării Legionare , creștin ortodox-fascist și ministru al Propagandei în regimul lui Ion Antonescu, responsabil din 1914 până în 1944 de moartea a mai bine de 300.000 de evrei români organizați în lagăre de exterminare din Transnistria”.

Der Spiegel amintește și că Bolcaș a fost avocatul lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calității și sugerează că susținerea lui Ponta pentru nominalizarea lui la CCR este și o răsplată pentru ajutorul acordat lui Năstase. Publicația germană citează din interviul acordat zilele trecute de Traian Băsescu postului B1 TV, în care șeful statului amenința că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Bolcaș, cu toate că jurământul trebuie depus în fața președintelui României: „Mi se pare inadmisibil să numești în CCR un om cu mentalitatea, gândirea lui Lucian Bolcaș”, a fost argumentul lui Traian Băsescu.

Bolcaș, pentru nemți: Nu sunt antisemit

Contactat de Spiegel, Bolcaș a respins acuzațiile de antisemitism, susținând că este prieten cu Aurel Vainer, deputat care reprezintă comunitatea evreiască din România. Vainer, însă, neagă o asemenea prietenie și i-a transmis lui Bolcaș, prin intermediul publicației germane, că nu trebuie să uite poziția pe care a avut-o în PRM, partid antisemit.

La finalul articolului, este făcut-o trecere în revistă a celor mai recente scandaluri de antisemitism în care au fost implicați politicieni români, pe lista jurnaliștilor germani ajungând ministrul Dan Șova sau primarul constănțean Radu Mazăre.

Propunerea lui Lucian Bolcaș la CCR a fost anunțată miercuri și primită cu multă mândrie de fostul deputat PRM: „E măgulitoare propunerea făcută de colegii mei. Pentru orice jurist, este o încununare a întregii sale cariere. Eu sunt un om care mi-am iubit și îmi iubesc profesia, poate mai mult decât s-ar aștepta cineva să creadă. Pentru mine, e un lucru deosebit și mă emoționează”.

Dacă Bolcaș era la CCR în 2012, Băsescu nu mai era președinte

Trecutul lui Bolcaș și anumite „manifestări antisemite” din acest trecut l-au făcut pe liderul liberal Crin Antonescu să își exprime public anumite „îndoieli” față de numirea sa la CCR. Victor Ponta, însă, spune că îl susține pe Lucian Bolcaș pentru postul de la CCR datorită „uriașei experiențe” și „calității sale umane”: „În calitate de lider al PSD, îi voi ruga pe senatorii PSD să voteze numirea lui Bolcaș la Curtea Constituțională, bazat pe uriașa experiență juridică, inclusiv parlamentară, a domnului Bolcaș, pe calitatea sa umană și pe faptul că este nevoie la Curtea Constituțională de oameni cu coloană vertebrală, și nu de simpli executanți politici, gen domnul Morar”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnaliști despre acuzațiile de antisemitism aduse acestuia, Ponta a răspuns că „o să vedem aceste lucruri”, dar că el știe că a fost vorba de bătălii politice, precizând că este absolut convins că Bolcaș îndeplinește criteriile profesionale și morale pentru o astfel de funcție.

Cunoscut opozant al lui Traian Băsescu, Bolcaș spune, într-un interviu acordat gândul după nominalizare, că nu-și va schimba nici la Curte convingerile juridice și politice asumate până acum. Cum ar fi arătat finalul crizei politice din 2012 dacă Lucian Bolcaș s-ar fi aflat în locul Iuliei Motoc, în condițiile în care revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni a stat agățată într-un singur vot? Lucian Bolcaș răspunde, întâi, cu ocolișuri: „Cred că ceea ce au apreciat mulți colegi la mine a fost constanța și verticalitatea mea. Nu le schimb la Curtea Constituțională!” Mai clar, deznodământul ar fi fost altul: „Iertați-mă, deznodământul ăsta nu poate să fie impus de un singur vot, dar a fost impus de votul a 7,5 milioane de români”, spune viitorul judecător, sugerând că, dacă ar fi fost judecător CCR în perioada crizei suspendării, Traian Băsescu nu ar mai fi fost azi președinte. De menționat că, în perioada acestei crize, Der Spiegel a publicat mai multe articole critice la adresa lui Victor Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun