Despăgubit cu 45 de milioane de dolari pentru că a stat 20 de ani în închisoare pe nedrept

Despăgubit cu 45 de milioane de dolari pentru că a stat 20 de ani în închisoare pe nedrept
Despăgubit cu 45 de milioane de dolari pentru că a stat 20 de ani în închisoare pe nedrept / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 23/11/2022, 16:28

Un bărbat din statul american Ohio a obținut despăgubiri de 45 de milioane de dolari într-un proces civil intentat unui departament de poliție și a unui detectiv ale căror acțiuni i-au adus o condamnare nemeritată la închisoare.

20 de ani a stat Dean Gillispie în spatele gratiilor, închis pe nedrept.

Polițiștii au influențat martorii

Gillispie a dat în judecată Departamentul de Poliție din Miami Township și pe fostul detectiv Scott Moore pentru suprimarea probelor și influențarea martorilor într-un caz de viol și răpire din 1991. El a fost condamnat în 1991 și eliberat abia în 2011, după 20 de ani. Azi, bărbatul are 57 de ani și locuiește în Fairborn, o suburbie a orașului Dayton.

„Oroarea care i-a fost provocată lui Dean Gillispie, familiei și comunității sale este greu de înțeles. Modul în care autoritățile au impus o condamnare și apoi au refuzat să recunoască o greșeală a fost dezamăgitor. Nimic nu îl poate răsplăti pe Dean”, a declarat directorul unei organizații care militează pentru drepturile omului, Mark Godsey.

Despăgubirea de 45 de milioane de dolari reprezintă un record în statul Ohio. Deocamdată, partea acuzată în proces nu a anunțat dacă va face apel în acest caz, relatează USA Today.

Condamnat fără probe biologice care să-l incrimineze

Dean Gillispie și-a susținut cu tărie nevinovăția încă din prima zi în care a fost acuzat.

Cu toate acestea, a primit o condamnare teribilă pentru violarea și răpirea unor surori gemene și răpirea unei a treia femei, într-un alt atac. Dar la proces a reieșit că detectivul Moore a încălcat drepturile lui Gillispie prin ascunderea unor probe care ar fi ajutat apărarea. Mai mult, detectivul a pretins că un martor l-a identificat pe acuzat, deși nu era adevărat, iar mai târziu el le-a spus victimelor că s-ar putea să nu-l recunoască pe Gillispie în instanță pentru că „și-a vopsit părul”.

Nicio probă biologică nu l-a legat vreodată pe Gillispie de crime, mai notează USA Today.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase