DEZBATERE. Mark Zuckerberg a avertizat împotriva răspândirii modelului Chinei de reglementare a internetului: ”Îmi fac griji pentru acest tip de model care se răspândește în alte țări”

DEZBATERE. Mark Zuckerberg a avertizat împotriva răspândirii modelului Chinei de reglementare a internetului: ”Îmi fac griji pentru acest tip de model care se răspândește în alte țări”
Mark Zuckerberg. Surs[ FOTO Twitter
Publicat: 19/05/2020, 11:56
Actualizat: 19/05/2020, 12:15

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a avertizat împotriva răspândirii modelului Chinei de reglementare a internetului, afirmând că nu ține cont de drepturile omului, în timpul unei dezbateri on-line cu comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton, luni.

„Această [răspândire] este cu adevărat periculoasă. Îmi fac griji pentru acest tip de model care se răspândește în alte țări ”, a spus Zuckerberg, referindu-se la țări care ar putea fi influențate de exemplul Chinei.

„Cel mai bun antidot este un cadru de reglementare clar care vine din țările democratice occidentale și poate deveni un standard în întreaga lume”, a adăugat el la evenimentul on-line organizat de Centrul de Reglementare în Europa (CERRE), notează Politico Europe. 

Mark Zuckerberg a criticat anul trecut modelul de reglementare al Chinei

Nu este prima dată când Mark Zuckerberg, care a împlinit recent 36 de ani, a criticat modelul de reglementare al Chinei. În octombrie anul trecut, el a acuzat  rivalul Facebook, TikTok, că a respectat cenzurarea guvernului de mesaje despre protestele din Hong Kong. (TikTok a negat acest lucru.)

De la lovitura pandemică, Zuckerberg a încercat să evidențieze că Facebook este un actor responsabil, dispus să ajute comunitățile luptând proactiv împotriva dezinformării, ajutând IMM-urile cu un program de granturi de 100 de milioane de dolari și oferind finanțare ziarelor locale afectate de criză.

Zuckerberg a declarat că este în favoarea „cooperării și parteneriatului mai profund cu instituțiile democratice”, recunoscând necesitatea reglementării.

Breton a cerut un nou model de guvernare între platforme și instituții

În timp ce Breton a respins planurile Zuckerberg de reglementare a platformei atunci când s-au întâlnit pentru prima dată în februarie, tonul a devenit mai ușor de atunci. Comisarul UE a lăudat recent anunțatul Facebook Supraveghere, un grup de experți independenți și foști parlamentari care vor acționa ca instanța supremă a Facebook pentru litigiile privind moderarea conținutului.

Breton a cerut un nou model de guvernare între platforme și instituții. „Acest lucru este ceea ce încerc să construiesc”, a spus el. „Cu cât mă voi reglementa mai puțin, cu atât mai bine … pentru că vom putea acționa mai repede. Dar la sfârșitul zilei, dacă nu putem găsi o cale, vom reglementa. ”

Zuckerberg, opunându-se unui model occidental și democratic împotriva Chinei: ”Atunci când UE stabilește politicile, acesta devine un standard în întreaga lume”

Zuckerberg a declarat că este în favoarea „cooperării și parteneriatului mai profund cu instituțiile democratice”, recunoscând necesitatea reglementării.

„Întrebarea este ce cadru [de reglementare] va câștiga în întreaga lume”, a spus Zuckerberg, opunându-se unui model occidental și democratic împotriva Chinei. „Va fi decis în următorii cinci-10 ani. Multe alte țări privesc China și companiile care vin de acolo.

„Unul dintre aspectele pe care le-am apreciat în legătură cu europenii este că atunci când UE stabilește politicile, acesta devine un standard în întreaga lume”, a adăugat el, referindu-se la reforma emblematică a vieții private a Europei, care a intrat în vigoare acum aproape doi ani.

Comisia pregătește Legea privind serviciile digitale

Comisia pregătește pentru sfârșitul anului sau la începutul anului viitor Legea privind serviciile digitale, un pachet de legi privind modul în care companiile polițează conținutul ilegal on-line, care va include, de asemenea, cerințe ex-ante pentru așa-numitele platforme gatekeeper. Legile viitoare vor viza Facebook.

„A funcționat foarte bine pentru telecomunicații și vom face același lucru cu platformele, care pot juca un rol foarte important. Mark a vorbit despre IMM-uri, este rolul meu să mă asigur că IMM-urile au acces [la piața internă], a spus Breton.

Cei doi s-au cunoscut deja la Bruxelles în februarie, când Zuckerberg a venit să prezinte planurile sale de reglementare a platformelor pentru puterile Comisiei, inclusiv vicepreședintelui executiv pentru Margrethe Vestager și VP pentru valori și transparență Věra Jourová.

În februarie, comisarul Breton a respins sugestiile lui Zuckerberg cu privire la modalitățile de reglementare a conținutului on-line

La vremea respectivă, Breton a respins sugestiile lui Zuckerberg cu privire la modalitățile de reglementare a conținutului on-line, spunând că acestea sunt „prea scăzute în ceea ce privește responsabilitatea și reglementarea [și] nu există nimic pe puterea pieței.”

De atunci, Breton a lăudat eforturile voluntare ale Facebook în timpul crizei, de exemplu, când compania a fost de acord să contribuie la prevenirea congestionării traficului prin reducerea calității videoclipurilor. Zuckerberg i-a adus și elogii lui Breton, credindu-l că a început o apăsare la nivel mondial pentru reducerea lățimii de bandă. Cei doi bărbați au fost în contact regulat din februarie, inclusiv prin intermediul serviciului de mesagerie WhatsApp, care aparține Facebook.

Comisarul Breton a cerut pe Facebook evitarea impozitelor

Potrivit lui Breton, există loc pentru autoreglare, dar platformele trebuie să fie la îndemână. El a cerut pe Facebook să „anticipeze ce ar putea crea o reacție proastă, ceea ce ne-ar obliga să reglementăm”, menționând evitarea impozitelor.

„Fii atent cu piața noastră internă, fii atent la democrația noastră, fii atent la dezinformare”, a declarat comisarul pentru Zuckerberg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația