Diplomatul Michel Duclos AVERTIZEAZĂ: „Războiul din Ucraina a făcut să apară o lume fragmentată. Europa nu este prioritatea americanilor”

Diplomatul Michel Duclos AVERTIZEAZĂ: „Războiul din Ucraina a făcut să apară o lume fragmentată. Europa nu este prioritatea americanilor”
Michel Duclos: „Războiul din Ucraina a făcut să apară o lume fragmentată / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 19/03/2023, 09:47
Actualizat: 19/03/2023, 09:49

Michel Duclos, unul dintre cei mai renumiți diplomați din lume, fost ambasador al Franței în Siria, Elveția și la Națiunile Unite, descrie în lucrarea „Războiul din Ucraina și Noua Ordine Mondială” marele divorț al „Sudului global” de Occident.

În opinia sa, în lume se prefigurează o nouă ordine mondială, iar Vestul are datoria să anticipeze și să ia în serios schimbările apărute.

Michel Duclos: „Războiul din Ucraina a făcut să apară o lume fragmentată”

Într-un interviu acordat publicației L’Express, diplomatul francez arată care este noua ordine mondială care se profilează în lumina războiului din Ucraina.

Acest război a făcut să apară o lume fragmentată între un nou Est (axa ruso-chineză), un nou Vest (axa transatlantică și extinderea sa asiatică, Japonia și Australia) și un al treilea bloc reprezentat de un „Sud global” care refuză să urmeze occidentalii în strategia de izolare a Moscovei, nu numai pentru că aceste țări relativizează importanța agresiunii rusești, ci și pentru că nu vor să înstrăineze China”, afirmă Michel Duclos.

„În acest Sud global, mai multe puteri se remarcă prin dimensiunea critică pe care au dobândit-o – India, Turcia, Arabia Saudită și, într-un anumit fel, Iranul. Le numesc «puterile dezinhibate», care acționează în interesul lor unic și își revendică autonomia” – Michel Duclos

Opinia diplomatului francez este că „războiul din Ucraina a scos la iveală un paradox: ordinea mondială actuală, încă dominată de occidentali, preia controlul și este contestată din toate părțile.

În același timp, Occidentul este încă în picioare și a reușit să se unească pentru a reacționa împotriva Moscovei. Cu toate acestea, motivele care l-au făcut pe Vladimir Putin să creadă că a venit timpul să intre în ofensivă în februarie 2022 sunt, probabil, să persiste: ponderea Occidentului în PIB-ul mondial nu va mai crește, puterile mijlocii nu își vor înghiți ambiția și resentimentele Sudului față de Occident vor persista. Deci nu va exista nicio întoarcere, ceea ce ne obligă să construim o nouă ordine mondială”.

Urmează sfârșitul lumii occidentale?

Întrebat ce părere are despre „profețiile” legate de sfârșitul Occidentului, Duclos a răspuns: „De-occidentalizarea lumii este o groapă fără fund: greutatea economică a occidentalilor, chiar dacă numai din cauza ascensiunii Chinei, este mai relativă decât înainte. Odată cu greutatea economică vin influența militară, politică și mișcarea ideilor.

Mai mult decât un declin, Occidentul și-a văzut puterea relativizată în comparație cu alții. Cu toate acestea, își păstrează o capacitate considerabilă de atracție, energie și inovare”.

Cine face parte din „Sudul global”

Eticheta „Sudul global” sugerează o formă de omogenitate între țările membre, dar chiar este cazul de așa ceva? Iată ce părere are Michel Duclos:

Dimpotrivă, sudul global este un întreg eterogen: include state mai puternice decât altele, care nu aparțin acelorași continente, cu politici și regimuri diferite. Este cu atât mai izbitor să vedem că acest grup foarte divers împărtășește un etos comun și anume această neîncredere în Occident. Neîncredere care s-a consolidat mai degrabă în ultimii 15 ani, în timp ce, în mod obiectiv, de globalizare – pentru care învinovățim Occidentul – au beneficiat mai multe țări, în special aceste puteri «neinhibate», cum ar fi India sau Turcia, de exemplu”.

„Dacă India sau Turcia continuă să facă comerț cu Rusia sau chiar să transfere microprocesoare către aceasta, face diferența. Aceste puteri contribuie deja la finanțarea efortului de război rus, prin achiziționarea de petrol” – Michel Duclos

Referitor la conflictul din Ucraina și efectele apărute, diplomatul francez consideră că, „în acest moment, cancelariile occidentale gestionează criza ucraineană cu prudență, dar nu sunt sigur că există multă anticipare. Cred că principalele puteri ale coaliției care sprijină Ucraina ar trebui să adopte echivalentul celor «14 puncte Wilson» (n.r. – propunerile președintelui american Woodrow Wilson de a pune capăt Primului Război Mondial și de a reconstrui Europa). Ar fi o declarație care să indice obiectivele în ceea ce privește ordinea mondială pe care dorim să o reconstruim.

Cu alte cuvinte, «Ce contract nou propunem țărilor din sud?»”.

„Europa nu este prioritatea americanilor. Joe Biden vede Ucraina prin necesitatea de a preda Chinei o lecție. Dar este și un «atlantist» convins” – Michel Duclos

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac, SCANDAL MONSTRU. Ce l-a enervat pe celebrul miliardar: Am fost DAȚI AFARĂ
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson