CHINA a reușit să împace Arabia Saudită și Iranul. Ar putea Beijingul să facă același lucru și în privința războiului din Ucraina?

CHINA a reușit să împace Arabia Saudită și Iranul. Ar putea Beijingul să facă același lucru și în privința războiului din Ucraina?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/03/2023, 22:03

Iranul și Arabia Saudită, doi mari rivali în jocul geopolitic din Orientul Mijlociu, au ajuns la o înțelegere la nivel diplomatic și au semnat o înțelegere care ar putea influența în mod decisiv situația din regiune.

Acordul dintre cele două țări a fost mediat de China, iar motivele pentru care Beijingul a intervenit prin diplomație în conflictul dintre Riad și Teheran sunt multiple. Și totuși, o întrebare-cheie apare la nivel internațional: are China intenția și posibilitatea de a media și conflictul dintre Ucraina și Rusia?

Acordul care restabilește relațiile diplomatice dintre cei doi rivali din Orientul Mijlociu a fost semnat vineri la Beijing, iar acest lucru dă senzația că Beijingul devine un mediator din ce în ce mai important la nivel mondial.

În acest context, time.com își pune întrebarea dacă Partidul Comunist Chinez, cel care controlează, printre altele, politica externă a Chinei, ar putea media și un eventual tratat de pace între Rusia și Ucraina.

Marți, Wall Street Journal anunța că Xi Jinping, președintele Chinei, urmează să aibă un apel video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prima lor discuție directă de când Rusia a invadat Ucraina. GÂNDUL a scris AICI despre discuția dintre cei doi lideri.

„Faptul că China se implică în diferite conflicte și încearcă să influențeze astfel de acorduri de pace este o evoluție semnificativă”, spune Jonathan Sullivan, directorul de programe pentru China la Institutul de Cercetare privind Asia al Universității din Nottingham . „Poate… China consideră că este momentul potrivit pentru a-și pune influența diplomatică și economică în spatele retoricii”, spune el.

Cum ar putea China să devină un actor tot mai important în ceea ce privește diplomația

Până acum, retorica este tot ce avea de oferit Beijingul, notează sursa citată, care atrage atenția că propunerile Chinei nu sunt menite să aducă pacea între Kiev și Moscova, multe dintre puncte fiind, potrivit sursei, superficiale.

Cu toate acestea, acordul dintre Iran și Arabia Saudită a determinat o recalibrarea situației. Cele două țări din Golf sunt rivale istorice din cauza interpretărilor diferite ale Coranului și au fost în special în conflict după Revoluția Islamică din Iran din 1979. Cele două țări au rupt legăturile diplomatice în 2016, după ce Arabia Saudită a executat un om de știință șiit. De atunci, cele două state au purtat conflicte indirecte în teatre de operațiuni precum Siria, Liban sau Yemen. Războiul din Yemen, în special, este purtat între rebelii Houthi, susținuți de Teheran, și o coaliție militară condusă de Riad în sprijinul Guvernului yemenit.

Totuși, negocierile dintre Iran și Arabia Saudită au fost în desfășurare începând din 2021, iar acestea au avut loc în special cu ajutorul oficialilor din Irak și Oman. Acestea au eșuat, însă.  În timpul vizitei lui Xi din decembrie de la Riad, Arabia Saudită a cerut Chinei să-și asume un rol de mediator, o sugestie pe care Xi și Iranul au acceptat-o.

O pace intermediată de Xi în Ucraina ar amplifica ideea că influența Statelor Unite la nivel mondial este în scădere, notează sursa citată. În timp ce Zelenski și Biden sunt în continuare de acord cu privire la necesitatea de a combate Rusia, fisurile legate de nivelul și natura sprijinului militar american s-ar putea extinde pe măsură ce alegerile prezidențiale de anul viitor din SUA se apropie.

Xi propune un acord între Ucraina și Rusia

Luna trecută, China s-a prezentat ca un mediator neutru în a solicita o încetare a focului și discuții de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Într-un document în 12 puncte, Ministerul de Externe al Chinei a cerut urmărirea unei soluții politice a conflictului și încetarea sancțiunilor unilaterale. În același timp, a părut să avertizeze Moscova împotriva escaladării conflictului cu armele nucleare.

În timpul unui eveniment de luna trecută, care marca prima aniversare a invaziei ruse, Zelenski a spus că plănuiește să se întâlnească cu liderul de la Beijing pentru a discuta ideile Chinei privind încheierea conflictului din Ucraina.

De asemenea, el și-a exprimat speranța că China nu va furniza arme Rusiei, un pas pe care SUA au susținut că Beijingul l-a luat în considerare, dar pe care China l-a negat.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Viața la bloc. Activitatea banală pentru care poți fi amendat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”