Valentin Vidu
09.03.2016
Internațional

Dispută între Regina Angliei și The Sun pe tema preferințelor reginei în legătură cu un Brexit

Dispută între Regina Angliei și The Sun pe tema preferințelor reginei în legătură cu un Brexit
Dispută între Regina Angliei și The Sun pe tema preferințelor reginei în legătură cu un Brexit

De această dată referendumul pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană (UE) este cel care a condus la un schimb de replici dure între principalul cotidian din țară și Palat.

The Sun a titrat cu majuscule, pe prima pagină a ediției de miercuri, „Regina susține Brexit-ul”.

După această afirmație, Palatul Buckingham a replicat în doi timpi.

Mai întâi a amintit „neutralitatea politică” pe care o respectă regina Elizabeth a II-a de 63 de ani și a denunțat „bârfe înșelătoare, bazate pe surse anonime”.

După aceea a depus plângere la autoritatea de reglementare a presei.

Tonul ireverențios folosit de către tabloid constituie, în orice caz, un viraj față de anii precedenți în care – cu ocazia Jubileului reginei, a căsătoriei lui William cu Kate și nașterii bebelușilor regali – presa britanică a fost mai degrabă pozitivă.

În realitate, de ceva timp o anumită nemulțumire îi vizează pe prințul William și pe soția sa, ducesa de Cambridge, care sunt acuzați că nu vor să dezvăluie nimic din intimitatea cuplului.

Însă, atingând regina, The Sun face ceva mai mult și intră pe un teren pe care tabloidul s-a aventurat deja vara trecută, când a difuzat o filmare de la începutul anilor ’30, în care apare Elizabeth, la vremea aceea în vârstă de aproximativ șase ani, în timp ce efectua un salut nazist.

Buckingham Palace își exprima, la momentul respectiv, „dezamăgirea”. Iar scandalul se oprea acolo. De această dată, Palatul a decis să meargă mai departe, cu plângerea – un gest extrem de rar.

Precedente au avut loc în 2012, când a fost pusă în circulație o imagine în care prințul Harry apărea complet dezbrăcat într-o cameră de hotel din Las Vegas, și în 1999, după publicarea unei fotografii „topless” a lui Sophie Rhys-Jones, care a devenit între timp contesă de Wessex.

– „Aiureli”

Noua plângere este cu atât mai puternică, cu cât vizează materiale scrise și nu imagini. Ea se referă la prima clauză din codul bunei conduite, potrivit căreia „presa trebuie să facă în așa fel încât să nu publice informații sau fotografii care sunt false, înșelătoare sau deformate, inclusiv în titluri care nu sunt susținute apoi de text”.

Pentru a-și susține titlul „exclusiv și exploziv”, The Sun se sprijină pe două surse anonime. Prima povestește o conversație a reginei cu un grup de deputați, „acum câțiva ani, la o recepție la Buckingham Palace”.

A doua sursă evocă o conversație din 2011, în cursul căreia regina i-ar fi spus fostului vicepremier Nick Clegg, un eurofil convins, că UE se îndrepta „în direcția greșită”.

De aici și până la a spune că regina este pro-Brexit este un pas pe care mulți au refuzat să-l facă, miercuri. „Este absurd”, a tranșat profesorul Vernon Bogdanor, un expert în Constituție la King’s College din Londra.

„Regina știe perfect că o ieșire din UE va fi cel mai bun mijloc de a distruge Marea Britanie, pentru că Scoția va vota după aceea pentru independența sa”, a apreciat fostul ministru liberal-democrat Edward Davey într-o intervenție la BBC.

În ceea ce-l privește pe Nick Clegg, el nici măcar nu-și amintește conversația. „Aiureli. Nu-mi amintesc nimic din această conversație și nu este genul de lucruri care se uită”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter fostul lider al Partidului Liberal-Democrat.

Analizarea convingerilor reginei este unul dintre exercițiile preferate ale presei britanice. În iunie 2015, mai multe publicații, inclusiv The Sun, conchideau că regina era… în favoarea rămânerii Regatului Unit în UE, în urma unui discurs împotriva „divizării Europei” susținut de Elizabeth a II-a la Berlin.

Inchide