Dispute majore în Guvernul Netanyahu, pe fondul presiunilor internaționale /Armata israeliană a atacat un centru Hezbollah

Dispute majore în Guvernul Netanyahu, pe fondul presiunilor internaționale /Armata israeliană a atacat un centru Hezbollah
Publicat: 05/01/2024, 22:07

Guvernul Benjamin Netanyahu se confruntă cu tensiuni interne de amploare, în contextul disputelor privind planul ofensivei din Fâșia Gaza și al anchetelor referitoare la vulnerabilitățile de securitate care au facilitat atacurile din 7 octombrie 2023, iar armata israeliană este implicată în confruntări tot mai intense cu grupul islamist Hezbollah.

Benny Gantz, ministru fără portofoliu în Cabinetul de război din Israel, i-a cerut vineri seară premierului Benjamin Netanyahu să aleagă între unitatea guvernamentală și jocurile politice. Benny Gantz, care s-a alăturat Guvernului de uniune imediat după atacurile din octombrie, i-a atribuit lui Netanyahu vina pentru atacurile frecvente ale miniștrilor de extremă-dreapta la adresa șefului Statului Major, generalul Herzl Halevi.

Conform unor surse citate de presa israeliană, ședința de guvern desfășurată joi seară a fost marcată de tensiuni de amploare, iar unii participanți ar fi încercat chiar să îl agreseze pe șeful Statului Major.

”Strigătele se auzeau din afara sălii în care se desfășura ședința”, au declarat surse citate de postul public Kan, precizând că, la un moment dat, unii oficiali din domeniul apărării au plecat, iar reuniunea a fost întreruptă.

”Cabinetul ar fi trebuit să discute procese strategice care vor afecta continuarea ofensivei și securitatea noastră în viitor. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar premierul este responsabil. Trebuie să rezolve aceste probleme, trebuie să aleagă între unitate, între securitate și politică. Dacă unitatea și securitatea sunt importante, atunci trebuie să organizăm o reuniune esențială pe tema continuării luptelor”, a afirmat vineri seară Benny Gantz, citat de cotidianul The Times of Israel.

”Ceea ce s-a întâmplat aseară a fost un atac motivat politic, în mijlocul unui război. Eu am participat la multe ședințe, iar un astfel de comportament nu a mai fost și nu trebuie să se repete”, a subliniat Benny Gantz.

Disputele au apărut în contextul unui plan al armatei israeliene de a investiga vulnerabilitățile care au permis producerea atacurilor islamiste din 7 octombrie, când aproximativ 3.000 de militanți palestinieni au pătruns în sudul Israelului și au omorât 1.200 de persoane, luând ostatice alte aproximativ 240, dintre care 130 încă sunt captive în Fâșia Gaza.

Armata israeliană a dat asigurări că investigația nu are rolul de a înlocui alte anchete ”externe”. ”Procedurile interne de investigare sunt specifice armatei israeliene”, a argumentat Daniel Hagari, un purtător de cuvânt militar.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat în noiembrie că investigațiile privind vulnerabilitățile de securitate vor viza toți factorii decizionali guvernamentali, precizând că procedurile vor fi inițiate după încheierea ofensivei din Fâșia Gaza.

Yoav Gallant a prezentat principiile unui plan de stabilizare a Fâșiei Gaza post-conflict

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a prezentat principiile generale ale stabilizării, guvernării și reconstrucției Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a grupului islamist Hamas. Gallant a declarat că Fâșia Gaza va fi guvernată de o administrație palestiniană ghidată de Israel, iar SUA, Uniunea Europeană și partenerii regionali vor avea responsabilități de reconstrucție. Nu este clar dacă planul a fost aprobat deja de Guvernul israelian.

”Grupul Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza, iar Israelul nu va mai exercita control. Palestinienii care trăiesc în Fâșia Gaza vor avea această responsabilitate, cu condiția de a nu fi ostili Israelului și de a nu acționa împotriva Israelului”, a afirmat Yoav Gallant.

Statele Unite insistă ca Israelul să prezinte etapele de tranziție spre oprirea operațiunilor combatante de amploare în Fâșia Gaza. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a început vineri un nou turneu în Orientul Mijlociu, cu vizite în Turcia, Grecia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, Cisiordania și Egipt, în cadrul eforturilor de evitare a escaladării conflictului.

Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 22.600 de morți și 57.910 răniți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

Confruntări intense între armata israeliană și grupul islamist Hezbollah

În paralel cu ofensiva din Fâșia Gaza, armata israeliană este implicată constant în schimburi de focuri cu militanți Hezbollah. Vineri, forțele militare israeliene au atacat un centru de comandă al mișcării Hezbollah, în sudul Libanului, ceea ce amplifică riscul izbucnirii unui conflict de amploare.

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a amenințat că asasinarea în Beirut a unui lider Hamas nu va rămâne fără reacție.

”Riposta față de moartea lui Saleh al-Arouri va veni în mod sigur. Noi nu vom păstra tăcerea privind o încălcare de acest fel, pentru că, în caz contrar, Libanul va fi expus în întregime”, a avertizat Nasrallah.

În replică, Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a semnalat că ar prefera ”o soluție politică” pentru îndepărtarea forțelor Hezbollah de frontiera nordică a Israelului, avertizând însă că armata israeliană va ataca masiv în cazul în care va fi necesar.

Foto: Profimedia

Citește și:

Libanul sesizează Consiliul de Securitate ONU /Hezbollah amenință Israelul, iar grupul Hamas cere oprirea ofensivei din Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?