Document secret sustras de hackeri de la Hillary Clinton, găsit într-un server din România

Document secret sustras de hackeri de la Hillary Clinton, găsit într-un server din România
Publicat: 17/10/2016, 20:53

Note informative din ancheta de un an a Biroului Federal de Investigații (FBI) în cazul atacurilor cibernetice care au vizat sisteme ale fostului secretar de Stat Hillary Clinton, candidatul democrat la funcția de președinte, sugerează că grupuri independente au depistat documente clasificate cu caracter militar într-un server aflat în România.

Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Examiner, ancheta FBI a depistat că un martor a cărui identitate nu a fost dezvăluită s-a consultat în august 2015 cu politicianul republican Newt Gingrich despre modul în care puteau fi analizate informațiile obținute prin atacurile hackerilor asupra serverului lui Hillary Clinton. În această operațiune privată de evaluare ar fi fost implicat și un membru al Comisiei Judiciare a Senatului SUA.

Gingrich a luat legătura cu organizația Judicial Watch, care a oferit 32.000 de dolari pentru efortul de analizare a informațiilor în februarie-martie 2016. Proiectul a constat în verificarea informațiilor obținute din serverul lui Hillary Clinton și din cel al consilierului său Sidney Blumenthal.

Compania angajată pentru acest efort a depistat „un document Excel conținând numele unor cunoscuți ori presupuși militanți islamiști din Libia” într-un server din România. O parte a fișierului fusese scrisă în Rusia.

Un hacker român a spart mailul lui Blumenthal în anul 2013, dezvăluind în premieră adresa privată utilizată de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat, situație care a generat critici intense la adresa politicianului democrat. În timpul polemicilor, susținătorii lui Hillary Clinton au dat asigurări că niciun document clasificat nu fusese compromis.

Conform FBI, subsecretarul de Stat Patrick Kennedy ar fi exercitat presiuni pentru declasificarea unor documente secrete sustrase din emailul lui Hillary Clinton, probabil în tentativa de a nu fi acuzată de periclitarea securității prin utilizarea unei adrese private. Donald Trump, candidatul republican la funcția de președinte, a acuzat-o de mai multe ori pe Hillary Clinton de încălcarea procedurilor de securitate prin utilizarea unui email privat.

Recent, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susținuți de Administrația de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcția de președinte, Hillary Clinton, se confruntă cu republicanul Donald Trump. „Avem motive să credem, date fiind scopul și sensibilitățile acestor eforturi, că aceste activități puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administrația SUA. Comunicatul Departamentului pentru Securitatea Internă și al Biroului directorului serviciilor de informații atribuie atacurile serverelor unor companii ruse. „Aceste furturi de informații și dezvăluiri au rolul efectuării unor ingerințe în procesul electoral din SUA. Suntem în măsură să atribuim aceste activități Administrației Rusiei”, precizează comunicatul.

Președinția Rusiei a calificat drept „absurde” acuzațiile Statelor Unite. „Nu există nicio dovadă pentru aceste acuzații grave. Sunt acuzații fabricate de cei care execută acum ordinele politice de la Washington, continuând să alimenteze isteria rusă fără precedent”, a precizat Riabkov. Moscova a reiterat disponibilitatea de a coopera cu Washingtonul pentru combaterea infracționalității cibernetice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”