DOCUMENTUL CONFIDENȚIAL care arată cum sunt identificați teroriștii în SUA. Lista comportamentelor considerate suspecte într-un avion

DOCUMENTUL CONFIDENȚIAL care arată cum sunt identificați teroriștii în SUA. Lista comportamentelor considerate suspecte într-un avion
Publicat: 28/03/2015, 20:40

Foiala, mormăitul, palmele umede sunt cotate cu un punct. Aroganța, privirea pătrunzătoare și postura rigidă sunt cotate cu două puncte. Lista cu aceste comportamente face parte parte din controversatul program al Administrației pentru Siguranța Transporturilor (TSA) de identificare a unor potențiali teroriști pe baza comportamentelor care ar putea sugera stres sau disimulare și este cunoscută ca Verificarea Pasagerilor prin Tehnici de Observare (SPOT). Programul folosește ofițeri antrenați special care urmăresc și interacționează cu pasagerii.

Documentul nu este secretizat dar a fost păstrat cu mare atenție de TSA și nu a fost publicat până în prezent. O copie a acestuia a fost oferită The Intercept de o sursă îngrijorată de calitatea programului.

Criteriile se întind de la aspecte evidente, precum „pare să se ascundă”, cotat cu trei puncte, până la unele dubioase precum mișcarea mărului lui Adam. Mulți indicatori, precum „tremuratul” și „sosirea târzie la îmbarcare” par să confirme acuzațiile potrivit cărora programul alege semne și emoții comune multor persoane care zboară cu avionul.

Un purtător de cuvânt al TSA a refuzat să comenteze aceste criterii. „Analiza comportamentală, care este doar un element al eforturilor TSA de a reduce amenințările la adresa călătoriilor publice, este vitală pentru abordarea multinivel a TSA de a descuraja, detecta și împiedica persoanele care reprezintă o amenințare pentru aviație”, a declarat purtătorul de cuvânt într-o declarație transmisă pe e-mail.

De la introducerea sa în 2007, programul SPOT a generat o controversă din cauza lipsei de sprijin. În 2013, Government Accountability Office, aripa nepartizană a Congresului care se ocupă de investigații și audit, a descoperit că nu există dovezi care să susțină ideea că „indicatorii comportamentali … pot fi folosiți pentru identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc pentru siguranța aviației”. După analizarea a sute de studii științifice, GAO a conchis că „abilitatea umană de a identifica în mod corect comportamentul ascuns pe baza unor indicatori comportamentali” este la fel de eficientă ca descoperirea întâmplătoare a unui astfel de comportament.

În pofida acestor îngrijorări, TSA a antrenat și mobilizat sute de ofițeri de analiză comportamentală, iar programul a costat peste 900 de milioane de dolari de la demararea lui în 2007, potrivit GAO.

Lista de 92 de puncte este împărțită în diverse categorii, care sunt punctate fiecare. Aceste categorii includ o „observare și analiză comportamentală” preliminare, după care acei pasageri aleși pentru verificări suplimentare sunt punctați pe baza altor două categorii: dacă au „obiecte neobișnuite”, precum almanahuri și „numeroase cartele telefonice preplătite sau telefoane mobile” și cei care manifestă „semne că ascund ceva”, cum ar fi „acoperirea gurii cu mâna atunci când vorbesc” sau „clipirea rapidă”.

Sunt și puncte care pot fi deduse din scorul total, pe baza observațiilor care îl fac pe călător mai puțin probabil să fie terorist, în ochii TSA. De exemplu, în cazul cuplurilor „aparent” căsătorite, dacă ambii parteneri au peste 55 de ani, li se deduc două puncte din scor. Femeilor cu vârste peste 55 de ani li se deduce un punct, în timp ce bărbații beneficiază de același tratament dacă au peste 65 de ani.

Un fost manager în acest program a declarat sub acoperirea anonimatului că indicatorii SPOT sunt folosiți de agențiile de securitate pentru a justifica oprirea oricărei persoane pe care ofițerii o consideră suspectă, mai degrabă decât să acționeze ca o listă de indicatori specifici. „Documentul SPOT a fost conceput astfel încât teoretic orice pasager manifestă comportamente multiple cărora li se pot atribui o semnificație în documentul SPOT”, a declarat el.

Un alt fost manager al programului a declarat pentru The Intercept că acesta suferă de lipsa unor fundamente științifice și de inconsistență, fiecare aeroport antrenându-și ofițerii diferit. „Programul SPOT este o porcărie”, a declarat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?