• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

„Documentul obraznic”, prin care România a trecut sub influența sovieticilor, va fi expus pentru prima dată. Cum au împărțit Churchill și Stalin Europa de Est la un pahar de whiskey

Așa-numitul „document obraznic", cunoscut și cu denumirea de „Acordul de procentaj", prin care premierul britanic Winston Churchill a împărțit Europa de Est cu liderul sovietic Iosif Stalin, este făcut public pentru prima dată.

Churchill a încheiat pactul secret cu Stalin în toamna anului 1944, pe măsură ce Aliații se apropiau de victoria finală împotriva Germaniei Naziste, potrivit Descoperă.

Bucata de hârtie arată controlul, sub formă de procente, pe care sovieticii și britanicii urmau să îl aibă  asupra Bulgariei, Greciei, Ungariei, României și Iugoslaviei. Documentul va putea fi văzut începând de joi în cadrul unei expoziții găzduite de Arhivele Naționale din Londra, potrivit Mail Online.

Sintagma „document obraznic” a fost folosită de însuși Churchill, care a a recunoscut că poate fi catalogat dur. Premierul britanic a afirmat atunci că aliații americani ar fi „șocați dacă ar vedea cât de cruzi au fost”.

Documentul conține și o bifă mare de mână, pusă chiar în dreptul României, scrijelită de Stalin, care a aprobat astfel împărțirea Europei postbelice.

„Acesta era rezultatul unor discuții noaptea târziu între Churchill și Stalin, ambii consumând ceva whiskey. Cred că este important că documentul va fi expus deoarece există atât de multă semnificație în acea mică bucată de hârtie”, a afirmat Mark Dunton, curatorul șef al expoziției.

Soarta a milioane de oameni a fost decisă din condei ca rezultat al unei întâlniri ocazionale, a mai spus acesta. Documentul în cauză nu a cuprins și soarta Poloniei, pe care Churchill spera să o păstreze în sfera de influență a Occidentului, dar care a intrat sub influența Moscovei în 1945. În document se poate vedea cum au fost împărțite România și celelalte state:

Romania: Rusia – 90%; Ceilalți (Occidentul n.r.) – 10%

Grecia: Marea Britanie, împreună cu SUA – 90%; Rusia – 10%

Iugoslavia: 50 / 50

Ungaria: 50 / 50

Bulgaria: Rusia – 75%; Ceilalți – 25%

Citește continuarea…

Inchide