Doi cetățeni ruși au fost arestați de autoritățile din Marea Britanie pentru tentativă de OMOR în cazul SKRIPAL

Redactor:
Bianca Pavaluca
Doi cetățeni ruși au fost arestați de autoritățile din Marea Britanie pentru tentativă de OMOR în cazul SKRIPAL
Autoritățile din Marea Britanie au anunțat că au „suficiente dovezi" pentru condamnarea a doi cetățeni ruși, acuzați că au încercat să îl omoare pe fostul agent secret rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia, Iulia, relatează BBC și The Telegraph.

Autoritățile de la Scotland Yard au strâns „suficiente dovezi” împotriva a doi cetățeni ruși, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, în ceea ce privește otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok în orașul Salisbury în luna martie.

Cei doi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, au folosit cel mai probabil nume false.

Imagini cu cei doi cetățeni ruși, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, acuzați de atacul cu Novichok în cazul Serghei și Iulia Skripal:

„Sunt suficiente dovezi pentru a da un prospect realist în ceea ce privește condamnarea lor. Este clar în interesul public, ca Alexander Petrov și Ruslan Boshirov să fie condamnați”, a declarat Sue Hemming, directorul Crown Prosecution Service (CPS).

Acuzațiile includ tentativă de omor asupra lui Serghei Skripal, a Iuliei Skripal și a lui Nick Bailey, folosirea agentului Noviciok contrar Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice și vătămare corporală asupra lui Serghei și Iuliei Skripal.

CPS a anunțat că nu va începe procesul de extrădare din Rusia a celor doi suspecți. A fost emis un mandat european de arestare pe numele lor.

„Nu vom începe un proces de extrădare cu Rusia pentru cei doi bărbați, deoarece Constituția rusească nu permite extrădarea cetățenilor săi”, a declarat Sue Hemming.

Conform raportului emis de Poliția Metropolitană, cei doi ruși au zburat din Moscova în data de 2 martie, ajungând în Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick.

Aceștia au stat la hotelul City Stay din Bow Road, în estul Londrei și au plecat spre Salisbury în data de 4 martie, unde au contaminat clanța ușii lui Serghei Skripal, cu agent Noviciok. Au părăsit Marea Britanie în data de 5 martie, de pe aeroportul Heathrow.

Cei doi suspecți au călătorit de mai multe ori în Marea Britanie, cu aceleași pașapoarte.

În cadrul unei percheziții a camerei de hotel în care au stat cei doi, polițiștii au găsit reziduuri de agent neurotoxic.

Anunțul făcut miercuri privind identitatea celor doi va crește tensiunile dintre Marea Britanie și Rusia, în contextul în care incidentul a stârnit o criză diplomatică atât între cele două țări, cât și la nivel internațional.

Marea Britanie a învinuit Rusia pentru atacul cu agent neurotoxic Noviciok, creat de către armata sovietică în perioada anilor 1970-1980. Autoritățile de la Moscova au negat în mai multe rânduri implicarea în incident.

O fotografie realizată de poliția din Marea Britanie, cu cei doi acuzați în cazul Skripal, în stația de metrou, în ziua atacului:

Nick Bailey este un agent de poliție care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic în timpul operațiunii de salvare a celor doi în Salisbury.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. La începutul lunii aprilie, Iulia Skripal a ieșit din comă.

Iulia Skripal a refuzat, ulterior, să se vadă atât cu membrii Ambasadei Ruse de la Londra, cât și cu verișoara ei, Viktoria Skripal, bănuită de legături cu Kremlinul. Asta după ce, într-un interviu acordat ziarului britanic The Sunday Telegraph, Viktoria Skripal ar fi afirmat că Iulia nu și-ar dori nimic mai mult decât să se întoarcă la Moscova și că starea ei ar fi fost, de fapt, rezultatul unei intoxicații alimentare. Afirmațiile au fost, ulterior, respinse de Iulia Skripal.

Pe data de 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Guvernul de la Londra a acuzat Rusia de atacul neurotoxic din orășelul britanic Salisbury, însă Moscova a negat orice implicare.

La doar câteva luni după atacul neurotoxic de la Salisbury, alte două persoane au fost expuse substanței neurotoxice Novichok în orașul Amesbury, una dintre acestea decedând.

Inchide