Donald Trump, amenințare cu subiect și predicat la adresa Siriei și a Coreei de Nord: „Sunt pregătit să acționez de unul singur”

Donald Trump, amenințare cu subiect și predicat la adresa Siriei și a Coreei de Nord: Sunt pregătit să acționez de unul singur
Publicat: 11/04/2017, 01:09

„Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o rușine pentru omenire, iar (președintele Bashar al-Assad – n.red.) este acolo, cred că el conduce lucrurile, deci cred că ceva trebuie să se întâmple”, a declarat Donald Trump joi seară, la bordul avionului prezidențial, Air Force One, în timp ce se deplasa de la Washington D.C. spre reședința sa din Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida), unde se va întâlni cu președintele Chinei, Xi Jinping.

„Ceea ce a făcut Bashar al-Assad este teribil. Ce s-a întâmplat în Siria este într-adevăr una din cele mai groaznice crime și nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu trebuie să se permită așa ceva”, a spus Donald Trump, citat de cotidianul The Washington Times.

Referindu-se la testele balistice și nucleare și la amenințările regimului stalinist din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, Donald Trump a sugerat o acțiune militară unilaterală a Statelor Unite: „Sunt pregătit să acționez de unul singur”.

Declarațiile lui Donald Trump riscă să atragă reacții dure din partea Moscovei și Beijingului. Rusia și Iranul sunt principalii susținători internaționali ai Administrației Bashar al-Assad, în timp ce China este unul dintre aliații Coreei de Nord.

Donald Trump le-a spus joi unor membri ai Congresului că analizează posibilitatea unei intervenții militare în Siria ca reacție la atacul chimic, au declarat surse din cadrul Administrației de la Washington citate de CNN. Conform oficialilor citați, președintele nu a luat încă nicio decizie, dar va discuta posibilitățile cu secretarul american al Apărării, James Mattis. La rândul său, Pentagonul ar fi prezentat opțiuni de atacare a presupusului arsenal chimic al Siriei, deși nu este clar dacă regimul de la Damasc mai are capacități militare neconvenționale.

Donald Trump a afirmat miercuri că, în opinia lui, regimul Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic „groaznic” din Siria, avertizând că astfel de acte „odioase” nu vor fi tolerate. „Acest atac groaznic a vizat femei, copii mici și chiar bebeluși frumoși”, a declarat Donald Trump într-o conferință de presă organizată la Casa Albă alături de regele Abdullah al Iordaniei. „Din punctul meu de vedere, acest atac a depășit o serie de limite. Astfel de acțiuni odioase ale regimului Assad nu vor fi tolerate”, a spus Donald Trump. Această abordare îl plasează pe Donald Trump într-un posibil conflict cu Rusia, care susține Administrația de la Damasc. Președintele rus, Vladimir Putin, a semnalat joi că orice atribuire a atacului chimic regimului sirian este „inacceptabilă” înainte de finalizarea unei anchete internaționale independente.

Administrația Donald Trump a sugerat că ar putea recurge la acțiuni militare unilaterale în Siria, în cazul în care Națiunile Unite nu vor reacționa după atacul chimic pe care Washingtonul îl atribuie regimului Bashar al-Assad, situația riscând să genereze o criză de amploare cu Rusia.

Administrația Donald Trump susține că regimul Bashar al-Assad este responsabil de presupusul atac chimic din regiunea Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat, potrivit organizației Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu moartea a 72 de persoane. Siria și Rusia au negat orice implicare, afirmând că atacul a fost comis de insurgenții susținuți de Occident. De altfel, arsenalul chimic sirian a fost distrus de câțiva ani, la solicitarea Occidentului și sub monitorizarea inspectorilor internaționali.

Bashar al-Assad, președintele Siriei, a acuzat Statele Unite, Israelul și Uniunea Europeană de susținerea „teroriștilor” implicați în războiul civil sirian, subliniind că singura opțiune pe care o are este „victoria”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...