Donald Trump ar putea bloca audierea fostului șef al FBI în Senatul SUA. Informația, confirmată de un consilier prezidențial

Donald Trump ar putea bloca audierea fostului șef al FBI în Senatul SUA. Informația, confirmată de un consilier prezidențial
Publicat: 02/06/2017, 20:42
Actualizat: 28/03/2019, 17:09

Într-un interviu acordat postului tv ABC, Kellyanne Conway a declarat: „Vom urmări alături de restul lumii mărturia directorului James Comey; va fi un moment edificator”.

Însă, întrebată direct dacă Donald Trump va invoca un privilegiu prezidențial pentru a-l împiedica pe James Comey să depună mărturie, Kellyanne Conway a adăugat: „Va fi decizia președintelui”.

Donald Trump poate lua decizia de a bloca audierea lui James Comey, dar o astfel de măsură va putea fi contestată în justiție.

James Comey, directorul FBI destituit de președintele Donald Trump, intenționează să transmită în Senatul SUA săptămâna viitoare că liderul de la Casa Albă a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capăt investigației privind legăturile lui Michael Flynn cu Rusia, afirmă surse citate de CNN. James Comey va fi audiat de Comisia pentru Informații a Senatului SUA săptămâna viitoare, în legătură cu investigația pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, le-ar fi avut cu oficiali ruși.

Conform unor surse citate de CNN, James Comey va confirma că Donald Trump i-a cerut să oprească ancheta. James Comey a avut o discuție privată și cu procurorul special Robert Mueller și urmează să fie audiat de acesta după procedura din Senatul SUA.

Potrivit unor surse, Donald Trump i-a cerut directorului FBI James Comey să oprească investigația care viza contactele fostului consilier pentru Siguranță Națională Michael Flynn cu oficiali ruși. James Comey a scris într-un document că președintele Donald Trump i-a cerut în februarie, în cursul întrevederii în Biroul Oval de la Casa Albă, să abandoneze investigația federală care îl viza pe Michael Flynn, fostul consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, demis din cauza presupuselor contacte cu oficiali ruși. „Sper că puteți renunța” la anchetă, i-a spus Donald Trump lui James Comey, argumentând că Michael Flynn este „un tip bun” și că nu făcuse nimic rău, conform unor surse citate de cotidianul The New York Times și de postul tv CNN. James Comey a scris detalii despre conversația cu președintele imediat după întâlnire, care a avut loc la o zi după demisia lui Michael Flynn din funcția de consilier prezidențial. James Comey a fost demis la începutul lunii mai din funcția de director al Biroului Federal de Investigații (FBI).

O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că președintele a încercat să influențeze direct Departamentul Justiției și investigația FBI privind presupusele contacte ale apropiaților săi cu Rusia, constată cotidianul The New York Times. „Acest lucru se numește clar: obstrucționarea justiției”, a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.

Casa Albă a negat versiunea prezentată în documentul atribuit lui James Comey

„Chiar dacă președintele a transmis în mod repetat că generalul Flynn este un om decent care a slujit și a protejat națiunea noastră, nu i-a cerut domnului Comey și nimănui altcuiva să oprească vreo investigație, inclusiv pe cea în cazul generalului Flynn. Președintele are cea mai înaltă formă de respect pentru agențiile de aplicare a legii și pentru toate investigațiile. Aceasta nu este o prezentare adevărată a conversației între președinte și domnul Comey”, a transmis Președinția SUA.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiției, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii și proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigația care o viza pe Hillary Clinton.

Michael Flynn, fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA. Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși.
John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat recent, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”