Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri: Guvernul „pierde timpul” dacă nu este dispus să adopte măsuri radicale

Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri: Guvernul pierde timpul dacă nu este dispus să adopte măsuri radicale
Publicat: 20/03/2018, 02:24

Trump a vorbit despre pedeapsa capitală în cadrul unui discurs susținut în orașul Manchester, din statul New Hampshire, unde criza de opiacee este accentuată.

Liderul de la Casa Albă a anunțat, de asemenea, măsuri de combatere a prescrierii excesive de medicamente pe bază de opiu și a accesului insuficient la tratament. 63.600 de persoane au murit în SUA în 2016 din cauza crizei de opiacee, potrivit autorităților din domeniul sănătății.

„Dacă nu vom avea o abordare dură împotriva traficanților de droguri, pierdem timpul. Și această duritate include pedeapsa cu moartea. Uitați-vă la unele dintre țările care nu sunt permisive … nu au probleme cu drogurile. Este vorba despre rezolvarea unei probleme foarte, foarte dificile și dacă nu vom fi duri în raport cu traficanții nu se va întâmpla nimic, oameni buni. Poate că țara noastră nu este pregătită pentru acest lucru (n.a. – pedeapsa cu moartea). Este posibil … deși personal nu pot să înțeleg asta. Trebuie să schimbăm legile și lucrăm acum la asta”, a spus Trump.

Potrivit estimărilor guvernului american, aproximativ 2,4 milioane de cetățeni sunt dependenți de opiacee, care sunt atât o clasă de medicamente precum analgezicele, dar și heroina – acționând direct asupra sistemului nervos central.

Casa Albă a precizat că Departamentul de Justiție va încerca să introducă pedeapsa cu moartea împotriva traficanților de droguri „când va fi momentul potrivit în concordanță cu legea în vigoare”.

În afara acestei măsuri radicale, administrația Donald Trump vrea să modifice programele guvernamentale de sănătate pentru a reduce prescripțiile de opiacee cu o treime în următorii trei ani.

Totodată, președintele american dorește pedepsirea medicilor și farmaciștilor neglijenți sau care au legături cu traficanți de droguri, iar companiile farmaceutice implicate vor fi acționate în instanță.

Donald Trump a precizat că va trimite Congresului o cerere pentru aprobarea unui buget în valoare de 6 miliarde de dolari, pentru perioada 2018-2019, cu scopul de a combate criza de opiacee și traficul de droguri.