Donald Trump provoacă un nou scandal în SUA: ce părere are despre avort

Redactor:
Valentin Vidu
Donald Trump provoacă un nou scandal în SUA: ce părere are despre avort
Favoritul în alegerile primare republicane Donald Trump a sugerat miercuri că le va pedepsi pe femeile care fac un avort, după care a revenit asupra acestor afirmații și a provocat polemică, monopolizând astfel în continuarea atenția presei, relatează AFP online.

„Trebuie să existe o anumită formă de pedepsire”, a declarat miliardarul pentru postul MSNBC, potrivit unor fragmente dintr-o emisiune de miercuri seara.

El era intervievat de moderatorul Chris Matthews, care îl întreba dacă „crede că este necesară o pedepsire a avortului” atunci când „spuneți că avortul este o crimă”.

Pretendentul la Casa Albă a declarat că „trebuie să se interzică” avortul – care este însă legal pe întregul teritoriu american în urma unei decizii istorice a Curții Supreme din 1973 – „Roe v. Wade”.

În pofida acestei decizii, subiectul rămâne arzător în Statele Unite, între susținătorii dreptului femeilor la avort (pro-choice) și opozanți (pro-life).

Afirmațiile lui Trump i-au înfuriat pe cei din tabăra pro-choice, în rândul cărora se află și rivala sa Hillary Clinton.

Clinton a denunțat, într-un mesaj postat pe Twitter, aceste afirmații ca „terfiante și revelatoare”. „Nu puteți lăsa pe cineva cu un asemenea dispreț față de drepturile femeilor să se apropie de Casa Albă”, a scris ea în alt tweet în care se aud declarațiile lui Trump.

Rețeaua de planning familial, care administrează clinicile în care femeile pot face avorturi, a apreciat că este vorba despre o „incitare la violență împotriva femeilor.

Rivalii săi republicani Ted Cruz și John Kasich, care se opun și ei dreptului la avort, au condamnat declarațiile lui Trump. Cruz a apărat „respectarea” femeilor.

– Campanie confuză

În fața polemicii pe care a declanșat-o, Donald Trump a dat înapoi, sporind ästfel și mai mult confuzia unei campanii deja confuze.

El a publicat un prim comunicat pentru a explica faptul că „această chestiune nu este clară”, după care a precizat, într-un al doilea comunicat, că nu intenționează să sancționeze femeile, cum a spus la MSNBC, ci medicii și numai dacă o lege va interzice avortul.

În cazul în care Congresul sau un stat adoptă o lege care interzice avortul, „medicul și orice altă persoană care practică acest act ilegal va trebui să dea socoteală, nu femeia”, care este „victma în acest caz, la fel ca viața din pântecele ei”, a spus el.

Însă această revenire nu a convins-o pe Clinton. „Trump poate încerca să revină asupra afirmațiilor sale în continuare, am auzit-o foarte clar”, a scris ea într-un tweet.

Donald Trump și-a schimbat deja poziția față de avort, pe care l-a apărat mult timp, după care i s-a opus – în campanie. El a primit astfel susținerea activistei antiavort Phyllis Schlafly, care se opune înscrierii egalității între bărbat și femeie în Constituție.

El a declarat miercuri că, „la fel ca Ronald Reagan, sunt pro-life, cu unele excepții”, adică ar fi de acord în cazul unui viol, de exemplu.

The Wall Street Journal (WSJ) a numărat 30 de dăți în care Donald Trump a făcut declarații controversate sau și-a schimbat părerea, ceea ce – în alte vremuri – i-ar fi pus capăt campaniei.

Astfel, Trump a propus, între altele, să se interzică intrarea în Statele Unite a musulmanilor, după care a spus că ar fi vorba despre o închidere „temporară” a frontierelor. În domeniul Sănătății, el a susținut la un moment dat principiul unei asigurări universale, după care a retractat.

Controversa cu privire la avort i-a asigurat însă, din nou, o audiență record pe post.

Trump a postat miercuri pe Twitter recorduri de audiență la CNN și a felicitat postul „pentru că a avut înțelepciunea să-l aleagă” într-o emisiune cu o zi înainte.

El riscă însă să-și îndepărteze o parte a alegătoarelor, care au devenit un adevărat călcâi al lui Ahile, în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.

Deja un obișnuit al insultelor adresate femeilor („scroafă mare”, „Bimbo” sau „nebună”), el a depășit recent o nouă limită, atacând-o pe soția rivalului său Ted Cruz.

Or femeile reprezintă mai bine de jumătate din electorat și sunt mai prompte în a merge la vot decât bărbații.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Fata consilierului președintelui FRF s-a despărțit de Ilie Dumitrescu! Diferența de ani și-a spus cuvântul:...
Florin Cîţu, anunţ important despre alocaţii! Cu cât vor creşte sumele primite de copii
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
România, printre țările din lumea bună: așa ceva vei vedea prin spitale
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide