Donald Trump provoacă un nou scandal în SUA: ce părere are despre avort

Donald Trump provoacă un nou scandal în SUA: ce părere are despre avort
Publicat: 31/03/2016, 09:46

„Trebuie să existe o anumită formă de pedepsire”, a declarat miliardarul pentru postul MSNBC, potrivit unor fragmente dintr-o emisiune de miercuri seara.

El era intervievat de moderatorul Chris Matthews, care îl întreba dacă „crede că este necesară o pedepsire a avortului” atunci când „spuneți că avortul este o crimă”.

Pretendentul la Casa Albă a declarat că „trebuie să se interzică” avortul – care este însă legal pe întregul teritoriu american în urma unei decizii istorice a Curții Supreme din 1973 – „Roe v. Wade”.

În pofida acestei decizii, subiectul rămâne arzător în Statele Unite, între susținătorii dreptului femeilor la avort (pro-choice) și opozanți (pro-life).

Afirmațiile lui Trump i-au înfuriat pe cei din tabăra pro-choice, în rândul cărora se află și rivala sa Hillary Clinton.

Clinton a denunțat, într-un mesaj postat pe Twitter, aceste afirmații ca „terfiante și revelatoare”. „Nu puteți lăsa pe cineva cu un asemenea dispreț față de drepturile femeilor să se apropie de Casa Albă”, a scris ea în alt tweet în care se aud declarațiile lui Trump.

Rețeaua de planning familial, care administrează clinicile în care femeile pot face avorturi, a apreciat că este vorba despre o „incitare la violență împotriva femeilor.

Rivalii săi republicani Ted Cruz și John Kasich, care se opun și ei dreptului la avort, au condamnat declarațiile lui Trump. Cruz a apărat „respectarea” femeilor.

– Campanie confuză

În fața polemicii pe care a declanșat-o, Donald Trump a dat înapoi, sporind ästfel și mai mult confuzia unei campanii deja confuze.

El a publicat un prim comunicat pentru a explica faptul că „această chestiune nu este clară”, după care a precizat, într-un al doilea comunicat, că nu intenționează să sancționeze femeile, cum a spus la MSNBC, ci medicii și numai dacă o lege va interzice avortul.

În cazul în care Congresul sau un stat adoptă o lege care interzice avortul, „medicul și orice altă persoană care practică acest act ilegal va trebui să dea socoteală, nu femeia”, care este „victma în acest caz, la fel ca viața din pântecele ei”, a spus el.

Însă această revenire nu a convins-o pe Clinton. „Trump poate încerca să revină asupra afirmațiilor sale în continuare, am auzit-o foarte clar”, a scris ea într-un tweet.

Donald Trump și-a schimbat deja poziția față de avort, pe care l-a apărat mult timp, după care i s-a opus – în campanie. El a primit astfel susținerea activistei antiavort Phyllis Schlafly, care se opune înscrierii egalității între bărbat și femeie în Constituție.

El a declarat miercuri că, „la fel ca Ronald Reagan, sunt pro-life, cu unele excepții”, adică ar fi de acord în cazul unui viol, de exemplu.

The Wall Street Journal (WSJ) a numărat 30 de dăți în care Donald Trump a făcut declarații controversate sau și-a schimbat părerea, ceea ce – în alte vremuri – i-ar fi pus capăt campaniei.

Astfel, Trump a propus, între altele, să se interzică intrarea în Statele Unite a musulmanilor, după care a spus că ar fi vorba despre o închidere „temporară” a frontierelor. În domeniul Sănătății, el a susținut la un moment dat principiul unei asigurări universale, după care a retractat.

Controversa cu privire la avort i-a asigurat însă, din nou, o audiență record pe post.

Trump a postat miercuri pe Twitter recorduri de audiență la CNN și a felicitat postul „pentru că a avut înțelepciunea să-l aleagă” într-o emisiune cu o zi înainte.

El riscă însă să-și îndepărteze o parte a alegătoarelor, care au devenit un adevărat călcâi al lui Ahile, în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.

Deja un obișnuit al insultelor adresate femeilor („scroafă mare”, „Bimbo” sau „nebună”), el a depășit recent o nouă limită, atacând-o pe soția rivalului său Ted Cruz.

Or femeile reprezintă mai bine de jumătate din electorat și sunt mai prompte în a merge la vot decât bărbații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului