Mihai Draghici
25.07.2015
Internațional

După declarațiile făcute la Băile Tușnad, Viktor Orban a fost acuzat în Ungaria că alimentează xenofobia și generează alarmism

După declarațiile făcute la Băile Tușnad, Viktor Orban a fost acuzat în Ungaria că alimentează xenofobia și generează alarmism
Partidele din Ungaria au criticat declarațiile făcute de premierul Viktor Orban la Băile Tușnad, acuzându-l că alimentează "xenofobia", generează o falsă stare de alertă și ignoră valorile europene, informează MTI.

Victor Orban a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tușnad, că imigrația ilegală reprezintă „o amenințare la adresa Europei”, existând riscul „pierderii identității culturale europene”.

„Masele de extracomunitari clandestini contribuie la amplificarea terorismului, șomajului și infracționalității”, a afirmat Viktor Orban, potrivit MTI.

Premierul de dreapta al Ungariei a criticat formațiunile de stânga. „Partidele de stânga din Europa văd imigrația ca pe o oportunitate, nu ca pe o amenințare. Vor să anuleze conceptul de state-națiuni. În 2004, formațiunile de stânga din Ungaria instigau lumea împotriva etnicilor maghiari din străinătate. Acum, vor să primească extracomunitari cu brațele deschise. Politicienilor de acest fel pur și simplu nu le plac ungurii. Dacă stânga ar fi ajuns la putere în 2014, Ungaria ar fi devenit o tabără de refugiați în doar câțiva ani”, a acuzat Viktor Orban.

În replică, partidul naționalist Jobbik i-a cerut premierului ungar să ceară modificarea tratatelor europene sau reconfigurarea relației Ungariei cu Uniunea Europeană. „Dacă Viktor Orban este cu adevărat preocupat de autodeterminarea națiunilor în Europa, trebuie să reinstituie controalele la frontierele cu state Schengen și să refuze accesul imigranților care vin din rațiuni economice”, a comunicat Jobbik.

„Viktor Orban pare să vorbească mult și să facă puțin”, a spus Daniel Karpat, un lider al partidului naționalist.

„Viktor Orban a făcut niște declarații confuze. A spus unele lucruri oribile și cuvinte goale”, a reacționat Nora Hajdu, un lider al partidului Egyutt 2014 (Împreună 2014, centru-stânga).

„Afirmațiile conform cărora partidele de stânga nu ar agrea cetățenii ungari sunt oribile. Orban a demonstrat încă o dată că este imposibil să cooperezi cu el. Nu este un intelectual european, nu reprezintă valorile europene, se îndreaptă spre est”, a subliniat Hajdu.

Partidul Liberal (MLP) l-a acuzat pe Viktor Orban că alimentează xenofobia și încearcă să creeze o situație de alertă. „Orban și-a regăsit dușmanii de la Bruxelles – partidele de stânga și africanii înfometați”, a comunicat formațiunea.

Inchide