După protestele masive, președintele Poloniei blochează legile care ar pune sub control justiția

După protestele masive, președintele Poloniei blochează legile care ar pune sub control justiția
Publicat: 24/07/2017, 13:25
Actualizat: 05/06/2018, 14:55

„Am decis să retrimit la Sejm (camera inferioară a Parlamentului), ceea ce înseamnă că îmi voi exercita dreptul de veto, proiectele de lege privind reformarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii”, a anunțat Duda.

Președintele Poloniei a precizat că sistemul judiciar al țării trebuie reformat, dar schimbările propuse de către parlamentari riscă să creeze un sistem opresiv, iar protestele din ultimele zile au arătat că noile legi ar diviza societatea. Totodată, Duda a subliniat că nu există o tradiție în Polonia ca procurorul general să aibă puteri atât de mari.

Andrzej Duda s-a consultat cu mai mulți experți înainte de luarea unei decizii, inclusiv cu avocați, sociologi, politicieni și filozofi. Dar a spus că persoana care l-a influențat cel mai mult a fost Zofia Romaszewska, un lider anticomunist în anii ’70 și ’80.

Potrivit lui Duda, Romaszewska i-ar fi transmis: „Domnule președinte, am trăit într-un stat în care procurorii aveau o poziție incredibil de puternică și puteau practic să facă totul. Nu aș vrea să mă întorc într-un astfel de stat”.

Conform formațiunilor politice din opoziție, proiectul încalcă separarea puterilor în stat și îi oferă partidului de guvernământ o influență asupra procesului de vot. Uniunea Europeană apreciază că legea i-ar acorda guvernului un control direct asupra Curții Supreme, ale cărei sarcini includ validarea alegerilor.

Proiectul de lege prevede demiterea actualilor judecători de la Curtea Supremă, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției și aprobați de către președinte. Documentul îi oferă președintelui puterea de a emite reglementări pentru activitatea instanței. De asemenea, proiectul introduce o comisie disciplinară care, la inițiativa ministrului Justiției, ar analiza eventualele încălcări ale legislației sau ale eticii.

Deciziile marchează primul moment în care Andrzej Duda s-a delimitat de inițiativele lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Duda a fost promovat de Kaczynski pentru președinția partidului, în 2015, și a susținut agenda naționalistă a partidului, fără a se opune vreunei legi până acum.

Pe de altă parte, președintele polonez va semna un al treilea proiect de lege aprobat de Parlament privind sistemul judiciar, care va reorganiza modul de funcționare a instanțelor locale.

Vineri, mai multe persoane s-au adunat să protesteze în fața Parlamentului și în fața sediului Curții Supreme din Varșovia, precum și în alte orașe din țară. Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat în fața locuinței de vacanță a președintelui Duda din Jurata, localitate aflată pe coasta baltică, cerându-i acestuia să nu semneze proiectul de lege.

Departamentul de Stat american le-a cerut ambelor părți să „se asigure că orice reformă judiciară nu încalcă prevederile Constituției Poloniei sau obligațiile legale internaționale și că respectă principiile independenței judiciare și separării puterilor”, pledând pentru dialog.

În replică, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că legislația este o chestiune internă, iar guvernul nu va ceda în fața presiunii din străinătate.

Liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a anunțat că sistemul judiciar are nevoie de reforme radicale și de oameni noi, întrucât „funcționează încă alături de liniile comuniste și se bazează pe oameni din acel sistem politic”.

În același context, președintele polonez Andrzej Duda nu a acceptat invitația la discuții formulată de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, un fost premier polonez. Tusk a subliniat că acțiunile recente din Parlamentul Poloniei contravin valorilor și standardelor europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?