După victorii, sânge pentru armata ucraineană și sete de răzbunare: „VEȚI PLĂTI ÎNSUTIT!”

Publicat: 13/07/2014, 15:09
Actualizat: 29/03/2019, 11:42

„Îi vom captura și îi vom distruge!” Acesta a fost mesajul președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, pentru rebelii care au atacat cu rachete GRAND forțele guvernamentale, ucigând zeci de membri. Cu câteva ore înainte, același Poroșenko discuta despre pacea cu estul separatist, într-o convorbire telefonică avută joi seara cu cancelarul german, Angela Merkel.

Setea de răzbunare s-a putut vedea la toate nivelurile, aceeași promisiune a „distrugerii” fiind făcută și de purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate națională și Apărare, Andrii Lysenko, care s-a arătat chiar mai îndârjit decât președintele țării: „Pentru fiecare viață pierdută de noi, rebelii vor plăti înzecit, însutit!”.

Armament rusesc, care ar fi fost confiscat din rândul rebelilor//FOTO: EuroMaidan PR/Twitter

„Șapte membri ai forțelor noastre – cinci militari, un grănicer și un polițist – au fost uciși și 33 de militari răniți” în diferite zone vizate de tiruri ale insurgenților, a declarat Oleksii Dmitrașkivski, purtător de cuvânt al operațiunii militare. Vineri, un alt purtător de cuvânt al armatei anunța un bilanț și mai negru: „Douăzeci și trei de militari au murit, iar alți 93 au fost răniți (de joi până vineri după-amiază, n.red)”.

„Europa nu va putea avea parte de pace până ce în Ucraina nu va fi pace”, a fost mesajul Victoriei Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de Stat american, John Kerry. Nuland a transmis acest mesaj la Croatia Forum, eveniment la care România a fost reprezentată de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

Donețk: unii fug, alții se pregătesc de lupta cea mare

Noul val de violențe vine după ce, în ultima săptămână, forțele guvernamentale au înregistrat mai multe victorii importante, reușind să preia controlul asupra mai multor orașe din zona condusă de rebeli, inclusiv asupra Slavianskului, locul în care s-au dat multe lupe sângeroase în ultimele luni. Cum următoarea țintă este Donețk, fief al rebelilor cu un milion de locuitori, separatiștii au aruncat în aer, la începutul săptămânii, cel puțin trei poduri care duc spre oraș.

Dotați cu artilerie grea și lansatoare de rachete multiple, rebelii promit să meargă până la capăt și să nu se predea. Cu toate că extremiștii se pregătesc de lupte grele, oamenii de rând din Donețk, în mare parte proruși, pleacă în mase de câteva zile, după cum o arată un reportaj New York Times.

FOTO: New York Times

Potrivit AFP, citată de Mediafax, la gara din Donețk, se aflau vineri aproape 200 de persoane, care stăteau la cozi în fața ghișeelor pentru a cumpăra bilete, încercând să fugă din calea luptelor.

Coadă la bilete de tren în Donețk/AFP/Mediafax/Dominique Faget

The Economist atrage, însă, atenția că, odată încercuit Donețkul, oamenii de aici vor putea ajunge monedă de schimb pentru separatiști sau, mai rău, și-ar putea pierde viața, prinși la mijloc în confruntările dintre cele două părți.

Răpirile sunt și ele un pericol uriaș în această regiune, după cum a arătat și un comunicat al Amnesty International. Organizația neguvernamentală a denunțat vineri creșterea alarmantă a cazurilor de răpiri și tortură în estul Ucrainei. „Sute de persoane au fost răpite în ultimele trei luni. Majoritatea răpirilor sunt comise de separatiști înarmați și victimele sunt deseori torturate. Există cazuri semnalate arbitrar în rândul trupelor loiale regimului, dar ele sunt mai puține”, a declarat Denis Krivoșeiev, directorul Amnesty pentru Europa și Asia Centrală.

În afară de Donețk, forțele loiale regimului vor să mai încercuiască un alt bastion al rebelilor. Este vorba despre orașul Lugansk, cu o populație de circa 500.000 de oameni.

Rusia propune la ONU un armistițiu bilateral în Ucraina și o misiune specială a OSCE

Rusia a propus partenerilor din Consiliul de Securitate ONU adoptarea unei rezoluții care ar obliga la instituirea unui armistițiu bilateral în estul Ucrainei și ar conferi un rol mai important OSCE, anunță ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, citat de AFP.

Rusia a distribuit un proiect de rezoluție în acest sens, dar, deocamdată, nu a fost solicitată convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU.
„Sperăm că aceste elemente vor deveni structura unei rezoluții”, a precizat Ciurkin.

„Consiliul de Securitate trebuie să ceară imperativ parților implicate în conflictul ucrainean să înceteze ostilitățile. Solicitarea vizează și separatiștii”, a precizat diplomatul rus.

„În plus, Consiliul de Securitate trebuie să exprime preocuparea privind pierderile din ce în ce mai mari de vieți civile și să invite Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să faciliteze depășirea conflictului prin intermediul unei misiuni speciale de monitorizare”, adaugă Ciurkin.

Proruși//FOTO: NBC/Twitter

Înainte să amenințe cu „distrugerea” rebelilor, și Poroșenko vorbea despre pace

Într-o convorbire avută joi seară cu cancelarul german, Angela Merkel, Petro Poroșenko vorbea și el despre disponibilitatea de a institui un armistițiu.

„Președintele a asigurat că este dispus la o încetare a focului bilaterală. El a subliniat în același timp că este necesar să se asigure controlul la frontieră pentru oprirea transferului de arme și combatanți din Rusia, precum și eliberarea tuturor ostaticilor și lansarea negocierilor necondiționate”, potrivit unui comunicat al președinției ucrainene publicat la finalul discuției dintre cei doi lideri.

Preșdintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel urmează să se întâlnească duminică, la Rio de Janeiro, cu ocazia finalei Cupei Mondiale, potrivit unui consilier al Kremlinului citat de Mediafax. Se așteaptă, astfel, ca finala să servească drept cadru pentru noi discuții despre pace în regiune.

FOTO: Genya Savilov/AFP/Mediafax

UE încearcă să liniștească Rusia privind efectele Acordului de asociere cu Ucraina

Oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene, Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, pentru a încerca să ofere asigurări Moscovei în legătură cu efectele Acordului de asociere între Bruxelles și Kiev, relatează AFP, preluată de Mediafax.

„Toate părțile s-au angajat să existe o atitudine de bună credință pe durata procesului”, a declarat comisarul european al Comerțului, Karel De Gucht, după întrevederea cu ministrul rus al Dezvoltării Economice, Aleksei Uliukaiev, și cu ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.

„Acordul Ucrainei cu UE comportă potențiale riscuri pentru economia rusă”, a declarat Uliukaiev, precizând însă că Rusia va aborda discuțiile în mod „constructiv”.

Rusia urmează să prezinte „preocupările” până pe 20 iulie, iar noi reuniuni sunt programate pe 3 și 12 septembrie, la Bruxelles, a precizat De Gucht.

Trebuie spus că Uniunea Europeană a adăugat 11 nume pe lista sancțiunilor pentru criza ruso-ucraineană. Cele 11 personalități, între care s-ar număra lideri ai rebelilor din estul Ucrainei, se adaugă celorlalți 61 de oficiali ruși sau ucraineni deja sancționați prin înghețarea averilor și interzicerea vizelor.

Trupe guvernamentale//Dominique Faget/AFP/Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni