Elevii români din Ucraina vor învăța în continuare după manuale „editate în moldovenește”. Declarativ, limba minorității este româna

Elevii români din Ucraina vor învăța în continuare după manuale editate în moldovenește. Declarativ, limba minorității este româna
Publicat: 15/11/2023, 16:59

Româna a fost declarată de curând de autoritățile ucrainene limba minorității moldovenești din Bucovina de Nord. A fost un prim pas al guvernului de la Kiev în rezolvarea problemei privind drepturile minorităților, unde Ucraina nu stă deloc bine. Cu toate acestea, autorităţile ucrainene pregătesc pentru 2024, pentru elevii români de clasa a cincea, un manual de „Limba moldovenească” şi unul de „Literatura moldovenească şi universală”.

Coperţi ale cărţior care ar urma să ajungă la elevi de anul viitor au fost trimise ziarului Libertatea. „Cu părere de rău, în afară de cele două declaraţii oficiale de la Bucureşti şi Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, a transmis, pentru Libertatea, Anatol Popescu, bărbatul care a intrat în posesia copertelor manualelor. Popescu a cerut editurii să oprească procesul de tipărire a manualelor, având în vedere cele mai recente discuţii dintre înalţi oficiali români şi ucraineni pe subiectul limbii oficiale a minorităţii românilor din Ucraina.

Condiții pentru aderare la UE

Ucraina este condiționată în procesul de aderare la Uniunea Europeană și  de respectarea drepturilor minorităților naționale. Kiev are una din cele mai restrictive legislații referitoare la protejarea identității naționale. Nu cu multă vreme în urmă, vicepremierul Ucrainei responsabil cu negocierile cu UE Olga Stefanișîna, susținea că obigativitatea minorităților de a învăța ucraineana poate doar ajuta la accesul pe piața muncii internă.

Promisiunile lui Zelensky, conform Ciolacu

Luna trecută, după întâlnirea cu Zelensky de la Kiev, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, nu limba moldovenească.

„În mod special vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească». Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială – limba română. Consider că această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o declaraţie comună susţinută, la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Anterior, discuţii pe acest subiect avuseseră şi preşedinţii României şi Ucrainei, Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, în timpul vizitei lui Zelenski la Bucureşti.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au „salutat”, la rândul lor, decizia autorităţilor ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial sintagma „limba moldovenească”.

Citiți și: Ucraina, dispusă la concesii privind drepturile minorităţilor de dragul UE. Copiii români și maghiari ar putea învăța și în limba maternă

Efectul UE: Moldovenii din Ucraina vorbesc de astăzi românește. Este și noua limbă oficială permisă minorității în Biserică

Moldova și Ucraina încep negocierile de aderare la Uniune. Marile obstacole sunt corupția și drepturile minorităților

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Elena Udrea e în lacrimi! Decizia venită chiar acum
Catinca Roman își apără fiica. Calina, criticată după ce a lipsit de la înmormântarea bunicii
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima