Iuliana Enache
07.02.2014
Internațional

Emisarul lui Obama în Europa, Victoria Nuland, își prezintă scuze după apariția unei înregistrări în care înjură UE. AUDIO

Emisarul lui Obama în Europa, Victoria Nuland, își prezintă scuze după apariția unei înregistrări în care înjură UE. AUDIO
Gafă de proporții a uneia dintre cele mai cunoscute femei din lume! Fără să știe, totul a fost înregistrat. Vezi VIDEO-ul compromițător

Secretarul de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, și-a prezentat scuze, joi, față de Uniunea Europeană după ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE cu privire la criza europeană, relatează AFP.

Într-o înregistrare audio a unei conversații telefonice difuzate joi pe YouTube, oficialul american este auzit spunându-i interlocutoului său: „F… UE”.

Nuland, a cărei voce poate fi clar identificată, are o discuție cu un bărbat care este foarte sigur ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomați discută timp de patru minute despre rezolvarea situației politice din această țară.

Conversația, care pare să fi fost înregistrată fără știrea protagoniștilor și care a fost difuzată pe YouTube înainte să circule masiv pe Twitter, nu este datată și este imposibil de autentificat în mod sigur.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki nu a dezmințit acest apel telefonic, dar a refuzat să spună mai multe despre o „conversație diplomatică privată”.

Ea a asigurat că nu are „detalii din surse independente cu privire la originea înregistrării de pe YouTube”, dar a acuzat autoritățile ruse că fac publicitate în jurul acestui caz, difuzând înregistrarea pe Twitter. Ea a apreciat că metodele Rusiei au „căzut foarte jos”.

Moscova se opune Washingtonului și Bruxelles-ului în criza ucraineană.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a considerat că faptul că această conversație a fost „difuzată pe Twitter de către Guvernul rus este semnificativ pentru rolul Rusiei”.

Jennifer Psaki a precizat, de asemenea, că Victoria Nuland și-a prezentat scuze.

„Colaborăm îndeaproape cu UE și cu reprezentanții săi și acest lucru face și secretarul de Stat adjunct în cazul Ucrainei”, a explicat purtătoarea de cuvânt. Victoria Nuland „a fost în contact strâns cu șefa diplomației europene Catherine Ashton, a fost în contact cu omologii săi europeni și și-a prezentat scuze (…) pentru cuvintele respective”, adaugă Jennifer Psaki.

Nuland se află în prezent în vizită la Kiev și este foarte implicată de mai multe săptămâni în căutarea unor soluții privind criza dintre regim și opoziție.

La telefon, cei doi diplomați americani vorbesc despre cea mai bună strategie în Ucraina pentru a pune capăt tulburărilor politice și despre rolurile UE și ONU.

Nuland citează numele diplomatului ONU Robert Serry, numit în urmă cu câteva zile reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Ucraina.

„Acest tip de la ONU, Robert Serry, ar fi minunat să ajute la remedierea situației, pentru ca ONU să o remedieze și, știi, f… UE”, afirmă Nuland.

Iuliana Enache, [email protected]

Inchide