Emmanuel Macron denunță o „criză politică” între CE și PE / Analist: Echipa von der Leyen ar putea fi compromisă

Redactor:
Mihai Draghici
Emmanuel Macron denunță o „criză politică” între CE și PE / Analist: Echipa von der Leyen ar putea fi compromisă
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri, alături de premierul ungar Viktor Orban, că există o "criză politică" între Comisia Europeană și Parlamentul UE, părând să îi atribuie vina Ursulei von der Leyen, care, potrivit unui expert, riscă să se confrunte cu respingerea echipei.

„Trăim, în Europa, un moment extrem de important și sensibil. Există o nouă Comisie Europeană, un nou Parlament European, care își preiau atribuțiile și care înfruntă amândouă o criză politică pe care nu trebuie să o lăsăm să se instaleze și să se dezvolte. Cred în mod indispensabil că trebuie să avem o Comisie UE puternică, să poată aplica proiecte ambițioase”, a declarat Emmanuel Macron într-o conferință de presă organizată alături de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Deputații UE au respins joi, din rațiuni etice, candidatura prezentată de Franța pentru Comisia Europeană, Sylvie Goulard, întrucât aceasta este vizată de o investigație judiciară. Este prima dată când un candidat prezentat de Paris pentru un post de comisar UE este respins. Emmanuel Macron a sugerat că responsabilitatea îi aparține Ursulei von der Leyen, notează cotidianul Le Figaro.

Conform unor surse europene, există riscul amânării procedurii de votare în Parlamentul UE a noii echipe a Comisiei Europene. Votul ar urma să aibă loc pe 23 octombrie. Noua Comisie Europeană ar urma să înceapă activitatea pe 1 noiembrie.

Cotidianul Le Monde notează că „Ursula von der Leyen a devenit ostatică a luptelor pentru putere dintre statele membre UE și Parlamentul European”.

Înainte de respingerea Sylviei Goulard, eurodeputații au refuzat candidații propuși de România și Ungaria, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi.

 

Tags:
Inchide