Epidemia de holeră face ravagii în Siria. 39 de persoane au murit și alte 600 sunt confirmate cu infecția

Epidemia de holeră face ravagii în Siria. 39 de persoane au murit și alte 600 sunt confirmate cu infecția
Epidemia de holeră face ravagii în Siria - FOTO: Profimedia
Publicat: 05/10/2022, 18:17

Ministerul sirian al Sănătății a înregistrat 39 de decese cauzate de holeră și aproape 600 de cazuri, în cadrul unei epidemii care se răspândește în țara devastată de război și care, potrivit ONU, „evoluează în mod alarmant”.

Un total de 594 de cazuri au fost înregistrate în 11 din cele 14 provincii ale sale de la sfârșitul lunii trecute, a declarat ministerul sănătății marți seara.

„Situația evoluează în mod alarmant în zonele afectate și se extinde în noi regiuni”, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății.

Cei mai mulți dintre cei care au murit se află în provincia nordică Alep, însă nu a fost clar dacă morții au fost incluși în totalul cazurilor.

Este primul focar major de holeră în Siria în peste un deceniu. Boala extrem de virulentă este în general contractată din alimente sau apă contaminată și provoacă diaree și vărsături. Infecția se poate răspândi în zonele rezidențiale care nu dispun de rețele de canalizare adecvate sau de apă potabilă.

Horela revine în Siria după 13 ani

Boala își face prima revenire majoră din 2009 în Siria, unde aproape două treimi din stațiile de tratare a apei, jumătate din stațiile de pompare și o treime din turnurile de apă au fost avariate de mai bine de un deceniu de război, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Se crede că sursa ultimei epidemii este râul Eufrat, care a fost contaminat de poluarea cu ape uzate. Reducerea debitului de apă din cauza secetei, creșterea temperaturilor și barajele construite de Turcia au agravat problema poluării.

În ciuda contaminării, peste cinci milioane din cele aproximativ 18 milioane de locuitori ai Siriei se bazează pe Eufrat pentru apa potabilă, potrivit ONU.

Ultimul focar de infecție este deosebit de alarmant pentru taberele supraaglomerate de refugiați, care au un acces redus la apă curată și produse sanitare.

Holera poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată, potrivit OMS, dar mulți dintre cei infectați nu vor avea simptome sau vor avea simptome ușoare. Aceasta poate fi tratată ușor cu soluție de rehidratare orală, dar cazurile mai grave pot necesita fluide intravenoase și antibiotice, potrivit OMS.

La nivel mondial, boala afectează între 1,3 milioane și patru milioane de persoane în fiecare an, ucigând între 21.000 și 143.000 de persoane.

Sursa: Agerpres

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase