Erdogan continuă „epurarea” după tentativă de lovitură de stat. Cine sunt principalii vizați

Erdogan continuă epurarea după tentativă de lovitură de stat. Cine sunt principalii vizați
Publicat: 06/01/2017, 15:35
Actualizat: 06/01/2017, 19:12

Peste 380 de oameni de afaceri și executivi l-ar fi susținut pe imamul pe care președintele Erdogan îl acuză că ar fi în spatele tentativei de lovitură de stat. Procurorii au emis mandat de arestare pe numele lor, după ce au găsit dovezi că aceștia l-ar fi susținut financiar pe Fethullah Gulen, un imam care s-a auto-exilat din Turcia. Recep Tayyip Erdogan crede că Gulen ar fi autorul din umbră al presupusei tentative de lovitură de stat din iulie anul trecut, scrie Andalou, agenția media de stat din Turcia.

Separat, poliția l-a reținut pe Erem Turgut Yucel, unul dintre executivii de top de la Dogan Holding, care deține ziarul Hurriyet. Yahya Uzdiyen, fostul CEO al Dogan, de asemenea a fost reținut, scrie Ziarul Financiar.

Guvernul deja a confiscate activele a sute de oameni de afaceri într-o „curățare” îndreptată împotriva susțecților „guleniști”. De la tentative de lovitură de stat, peste 100.000 de persoane au fost concediate și 30.000 arestate, inclusiv profesori, personal de securitate, ofițeri din armată, politicieni din opoziție și jurnaliști.

Cel mai noul val de detenții vine în condițiile în care Turcia se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi, și riscă degradarea puternică a încrederii investitorilor în economie. Economia turcă s-a contractat pentru prima oară în ultimii șapte ani în trimestrul al treilea, în parte și din cauza încrederii reduse și a deteriorării imaginii țării în ochii investitorilor.

Țara a fost de asemenea ținta unui val de atacuri teroriste, revendicate de ISIS, inclusiv cel mai recent masacru din noaptea de Revelion, unde 39 de persoane au fost ucise într-un club de noapte din Istanbul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase