Valentin Vidu
21.03.2016
Internațional

Erdogan decretează mobilizarea generală împotriva terorismului

Erdogan decretează mobilizarea generală împotriva terorismului
Erdogan decretează mobilizarea generală

La două zile de ultimul atac sinucigaș cu bombă, care a vizat centrul turistic al Istanbulului, Erdogan a îndemnat la „grandoarea Imperiului Otoman” și la spiritul învingătorilor din Bătălia de la Gallipoli, din timpul Primului Război Mondial, în vederea contracarării „unuia dintre cele mai mari valuri de terorism” cu care s-a confruntat Turcia vreodată.

Un „kamikaze” s-a detonat sâmbătă dimineața pe bulevardul Istiklal, o arteră pietonală și comercială înțesată zilnic de sute de mii de vizitatori, omorând patru turiști – trei israelieni și un iranian – și rănind aproximativ alți 30.

Atacul nu a fost revendicat, însă ministrul turc de Interne Efkan Ala l-a desemnat pe un turc în vârstă de 33 de ani, Mehmet Öztürk, drept autorul atentatului, afirmând că acesta ar avea „legături” cu gruparea Statul Islamic (SI).

Presa turcă a publicat luni dimineața portretele și numele altor trei presupuși jihadiști turci, căutați în mod activ de către toți polițiștii din țară, deorece ei ar fi primit ordinul – potrivit unor surse din cadrul poliției citate de agenția Dogan – de a comite alte atacuri sinucigașe la Istanbul.

Autoritățile turce au anulat, duminică seara, cu doar două ore înainte de fluierul de start, un meci între două faimoase cluburi de fotbal din Istanbul – Galatasaray și Fenerbahçe -, din cauza unei amenințări „serioase” de atentat.

Cotidianul Hürriyet a scris luni, citând surse apropiate serviciilor de informații, că mai multe persoane au plănuit să se detoneze în mijlocul mulțimii de spectatori, într-o operațiune asemănătoare celei care a vizat, pe 13 noiembrie, Stade de France, în comuna Saint-Denis, la nord de Paris.

– „Ipocrizie”

Erdogan a condamnat fără rezerve atacul de pe bulevardul Istiklal, i-a criticat virulent pe rebelii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și i-a acuzat pe aliații săi europeni de complezență față de această organizație.

El a reproșat din nou Belgiei că a autorizat instalarea unui stand PKK în apropiere de sediul Comisiei Europene (CE) la Bruxelles.

„Cum se face că UE, care consideră această organizație teroristă, poate tolera o asemnea stuație? Unde este sinceritatea?”. „Aceasta este o ipocrizie”, a denunțat șeful statului turc.

În urma acestor atacuri, Erdogan și-a relansat războiul împotriva celor pe care-i consideră „complici” ai „teroriștilor” și a ordonat arestarea a numeroși aleși, intelectuali sau avocați apropiați cauzei kurde. Aceste măsuri au provocat un val de proteste din partea criticilor președintelui turc, care-l acuză de o derivă autoritaristă.

„Noi nu luptăm împotriva democrației, ci a terorismului. Noi nu luptăm împotriva drepturilor omului, ci a teroriștilor”, le-a răspuns Erdogan luni.

În acest context tensionat, aproape 50.000 de persoane au sărbătorit luni Noul An kurd (Newroz), la Diyarbakir (sud-est), sub un impresionant mecanism polițienesc de protecție și într-un număr mult mai mic decât în anii precedenți, a constatat un jurnalist AFP.

Numeroși participanți au cântat cântece de glorificare a combatanților PKK, iar mulți alții s-au declarat sătui de acest conflict armat. „Eu vreau ca sângele să înceteze să mai curgă”, a declarat unul dintre ei, Mehmet Bilmez.

Inchide