Silviu Bănilă
08.11.2018
Internațional

EROU NAȚIONAL în Primul Război Mondial, TRĂDĂTOR condamnat la moarte în cel de-al Doilea. MACRON, o nouă gafă, după ce a vrut să omagieze un colaborator al naziștilor

EROU NAȚIONAL în Primul Război Mondial, TRĂDĂTOR condamnat la moarte în cel de-al Doilea. MACRON, o nouă gafă, după ce a vrut să omagieze un colaborator al naziștilor
Palatul Elysee a fost nevoit să INSISTE că nu-l va omagia pe Mareșalul Phillipe Pétain, care i-a condus pe francezi în victoria de la Verdun, în timpul Primului Război Mondial, dar a colaborat cu NAZIȘTII în cel de-al Doilea Război Mondial.

Lămuririle oficiale survin după ce președintele francez Emmanuel Macron l-a numit pe Pétain drept „un mare soldat” al Primului Război Mondial, care a făcut însă „alegeri neinspirate”, în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie euronews.com.

Vorbind în contextul comemorării Armistițiului, Macron a spus: „Consider că este legitim să îi omagiezi pe mareșalii care au condus armata noastră la victorie. Mareșalul Pétain a fost un mare soldat al Primului Război Mondial”.

După reacția negativă a publicului, cabinetul lui Macron a precizat că, în timpul ceremoniei de sâmbătă, Pétain NU va fi inclus pe lista mareșalilor omagiați.

Declarațiile oficiale survin după ce presa franceză a vehiculat, bazându-se pe „surse militare”, că Pétain a fost luat în calcul pentru o asemenea onoare.

Afirmațiile lui Macron au generat rumoare în grupurile de evrei, ale inamicilor lui politici și pe rețelele de socializare. De exemplu, hashtag-ul #Pétain a devenit destul de popular pe Twitter-ul francez.

Cine a fost Pétain?

Pétain a fost promovat la gradul de comandant-șef al trupelor franceze, după victoria de la Verdun – cea mai lungă bătălie din Primul Război Mondial, în care au murit peste 300.000 de soldați francezi și germani, în decursul a zece luni sângeroase.

Pétain a devenit un erou național și străzile i-au purtat numele. 20 de ani mai târziu, cu Franța îngenuncheată de forțele naziste, Pétain a fost numit premier. Administrația lui, poziționată în partea neocupată a țării, cunoscută drept Vichy, a colaborat cu NAZIȘTII și a participat la deportarea evreilor în lagărele de concentrare.

După război, Pétain a fost condamnat la moarte pentru TRĂDARE, dar președintele General Charles de Gaulle, un admirator vechi al său, i-a comutat pedeapsa la închisoare pe viață, motivând vârsta și eroismul militar din Primul Război Mondial.

În ciuda apelurilor pentru eliberarea lui, venite din partea Ducelui de Windsor, a președintelui SUA Harry Truman și a Generalului Franco, Pétain a murit în pușcărie, în 1951. Fostul erou avea 95 de ani.

Ce spun criticii lui Macron

Francis Kalifat, președintele Crif, o autoritate care reprezintă comunitatea de 400.000 de evrei a Franței, a declarat: „Este ȘOCANT cum Franța poate OMAGIA un asemenea om, nedemn să fie francez, într-un proces ținut în numele oamenilor”.

Jean-Luc Melenchon, șeful partidului de extremă-stânga La France Insoumise, a scris pe Twitter: „Mareșalul Joffre a fost eroul războiului dintre 1914-1918. Pétain a fost un trădător și un antisemit. Crimele și trădarea sa nu pot fi șterse din istorie. Macron, de data asta, ai mers prea departe!”

Inchide