Eternii chiriași ai RA-APPS: La Parlamentul European, cazarea deputaților vine în funcție de hărnicie

Eternii chiriași ai RA-APPS: La Parlamentul European, cazarea deputaților vine în funcție de hărnicie
Publicat: 16/01/2013, 18:19
Actualizat: 29/07/2014, 19:55

Eurodeputații primesc o diurnă de la Parlamentul European, din care să își asigure cazarea și masa, pentru care nu trebuie să justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o încasează decât dacă sunt prezenți la lucrări și dacă votează, scrie MEDIAFAX.

Diurna eurodeputaților este de 298 de euro pentru cazare și masă pe zi, dar numai pentru zilele în care participă la lucrările PE, iar atunci când sunt sesiuni de vot doar dacă votează.

De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la București, eurodeputații nu dispun de mașină de serviciu cu șofer. Parlamentul European are însă un parc de mașini la Bruxelles și Strasbourg, de care eurodeputații se pot servi, la comandă, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport.

„Europarlamentarii au dreptul la mai multe tipuri de sume care se decontează în funcție de activitate. Avem o diurnă, sumă zilnică, pe care o primim numai cu condiția să fim prezenți la activități. În timpul sesiunilor de vot, o primim numai dacă votăm. Parlamentul nu cere niciun fel de justificare a cheltuirii acestor sume, fiind decizia fiecărui deputat cum își rezolvă cazarea”, a declarat pentru MEDIAFAX eurodeputatul Iuliu Winkler de la UDMR, unul dintre puținii aleși europeni din România care a acceptat o discuție pe această temă.

El a insistat asupra faptului că diurna este decontată de PE numai dacă aleșii europeni se prezintă la lucrări, prezența fiind strict contorizată inclusiv la ședințele plenare în care sunt programate voturi.

Astfel, dacă un eurodeputat votează la mai puțin de jumătate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectivă îi este înjumătățită.

Sistemul PE este flexibil, permițându-le eurodeputaților să opteze singuri pentru cazarea în apartamente închiriate sau la hotel și pentru nivelul de confort pe care îl consideră necesar. Deși suma care revine din diurnă poate ajunge la peste 4.000 de euro pe lună, o sumă mai mult decât suficientă la prima vedere pentru cazare și masă chiar și la prețurile din Bruxelles și Strasbourg, sistemul de decontare este totuși condiționat strict la prezență.

Banii pentru cazare și masă nu sunt puși la dispoziția eurodeputaților în avans, ci decontați ulterior, după verificarea situațiilor de prezență.

Majoritatea eurodeputaților optează pentru închirierea unui apartament în Bruxelles, unde PE are activitate 2-3 săptămâni pe lună, iar pentru cele 3-4 zile pe lună când activitatea se desfășoară la Strasbourg se orientează spre hotelurile din zonă.

Închirierea unui apartament cu două camere la Bruxelles variază, în funcție de zonă și confort, între 800 și 1.200 de euro, în timp ce pentru o locuință centrală și confortabilă, cu trei camere, prețurile încep de la 1.400-1.500 de euro.

Hotelierii din Strasbourg încearcă să profite de pe urma cererii care fluctuează în funcție de activitatea PE, o cameră pe noapte la 3-4 stele putând ajunge și la 200-250 de euro.

Europarlamentarii și combinațiile lor

Datorită faptului că diurna nu trebuie justificată, combinațiile private la care pot recurge eurodeputații pentru a face economii la cazare sunt numeroase.

Un ales european harnic, cu prezență asiduuă la lucrări și cu certitudinea că va fi inclus și în viitor pe lista de candidați a partidului său, e liber să ia decizia de a plăti din diurnă inclusiv rata unui împrumut pentru achiziția unui apartament în Bruxelles, care va rămâne în final în proprietatea sa, nu a PE. Mai ales în țări ca Germania, Franța și Italia sunt eurodeputați cu mai multe mandate la activ, cu grad mare de specializare în problematicile PE.

Mulți dintre eurodeputați preferă și să evite tarifele ridicate ale hotelurilor din Strasbourg și să se cazeze, în cele 3-4 zile când PE se mută aici, în orășele învecinate, cum ar fi Kehl, la o distanță de numai câțiva kilometri, dincolo de frontiera cu Germania.

Europarlamentarii descurcăreți pot face astfel din diurnă economii care se adaugă salariului lunar brut de 7.600 euro.

Sume importante sunt alocate de PE și pentru cheltuielile administrative ale birourilor aleșilor europeni, transportul și deplasările externe, precum și pentru salariile staff-ului, însă decontarea acestora se face după un set de reguli precise.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția