EUObserver: Ancheta penală a Poloniei privind închisorile secrete ale CIA s-a transformat în farsă

EUObserver: Ancheta penală a Poloniei privind închisorile secrete ale CIA s-a transformat în farsă
Publicat: 21/04/2015, 15:11

Organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) este prima care a dezvăluit, în 2005, că CIA ar fi supus simulării înecului, simulării unor execuții cu bormașina și altor tehnici asimilate torturii deținuți pe care i-a răpit, într-un centru de formare în domeniul informațiilor din Polonia.

Concluziile unei investigații, publicate într-un raport întocmit de către Consiliul Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, vorbeau despre o mușamalizare de către autoritățile poloneze și despre faptul că politicienii „știau despre instalațiile secrete de detenție și au autorizat rolul pe care l-a jucat Polonia în cadrul operațiunii CIA”. CoE nota că oficiali militari polonezi și documente confirmau că „deținuți de mare vaoare” au fost debarcați din avioane pe o pistă de pe aeroportul Szcytno-Symany.

Zborurile din cadrul programului de extrădări extrajudiciare ale CIA – în care au fost implicate până la 17 state membre care au permis avioanelor să le traverseze spațiul aerian – au început după atacurile teroriste comise în 2001 la New York și Washington, după ce George W. Bush, președinte pe atunci, a declarat „război terorismului”.

În ultimii șapte ani, procurori polonezi au investigat ceea ce a făcut CIA în instalația de formare în domeniul spionajului din apropierea Stare Kiejkuty, un sat izolat, situat la aproximativ 150 de kilometri est de Varșovia.

În contextul în care unele dintre pesupusele infracțiuni au termen de prescriere, întârzierile au condus la suspiciuni cu privire la independența procurorilor polonezi, potrivit portalului.

Jerzy Mierzewski a fost primul procuror de la Varșovia care s-a ocupat de caz. El a fost și primul demis, pe 20 mai 2011, cu câteva zile înaintea unei vizite a președintelui american Barack Obama. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza scria, la vremea respectivă, că i s-a luat cazul după ce s-a dezvăluit că urma să formuleze acuzații, după trei ani de anchetă.

Mikolaj Pietrzak, un avocat al uneia dintre victime, pare să coroboreze ceea ce scria ziarul. „Deschiderea și cooperarea sa cu mine i-au adus înlăturarea din caz”, declară Pietrzak pentru EUObserver. El afirmă că a fost invitat de Mierzewski să se uite printr-un morman de dosare secrete CIA. Cum s-a așezat Pietrzak la masă, lui Mierzewski i-a sunat telefonul. Când s-a întors, după două minute, a luat teancul și a plecat. „A spus «Asta e. Tocmai mi s-a luat cazul și nu mi se mai permite să vorbesc cu tine despre el»”, declară Pietrzak.

Cazul i-a fost dat altui procuror, care ulterior a formulat acuzații împotriva fostului șef al agenției poloneze de informații. Lui Pietrzak i s-a acordat acces la dosare confidențiale, în timpul anchetei celui de-al doilea procuror, dar nu i s-a permis să ia notițe. După o întâlnire de trei ore, au convenit asupra unei viitoare întâlniri câteva zile mai târziu, dar când Pietrzak s-a întors al doilea procuror fusese și el demis.

Investigația i-a fost dată unei a treia echipe de procurori, de la o Curte de Apel, de această dată în orașul Krakovia. „Acești băieți nu sunt niște terchea-berchea. Au avut de-a face cu presiuni politice la viața lor, înainte. Acestea fiind spuse, nu am primit niciodată acces la dosarele clasificate iarăși, chiar dacă am acest drept procedural”, afirmă Pietrzak. Echipa de la Krakovia a refuzat, ulterior, să confrme dacă acuzațiile formulate de către predecesorii lor împotriva fostului șef al serviciilor de informații au fost depuse.

Un senator polonez apreciază că lipsa de transparență este o reminiscență a trecutului sovietic al Poloniei. „Avem, aici, un așa-zis «stat în stat», iar în opinia mea o lipsă de control asupra instituțiilor democratice”, a declarat pentru EUObserver senatorul Jozef Pinior, din cadrul Platformei Civice (centru-drepata).

Însă Pinior face opinie separată în clasa politică poloneză din acest punct de vedere, afirmă Draginja Nadazdin, reprezentanta Biroului Amnesty International (AI) în această țară. „Cu politicienii este un dezastru, în afară de Pinior. Nu există alt politician vocal care să vorbească despre drepturile omului. Din nefericire, Pinior este considerat un fel de idealist sau o figură marginală”, declară ea.

În schimb, cei mai mulți lideri politici prezintă victimele drept teroriști sau afirmă că acestea își merită soarta, în lupta mai amplă împotriva militanților islamiști.

Leszek Miller, care era premier în perioada în care au avut loc faptele, a recunoscut existența unor detenții secrete la 24 de ore după ce Senatul Statelor Unite a publicat un raport cenzurat, în decembrie, pe această temă.

Raportul Senatului american a fost urmat de o hotărâre a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), de la începutul acestui an, prin care Polonia a fost amendată cu suma de 230.000 de euro pentru două dintre victime.

Niciuna dintre ele nu este susceptibilă să vadă banii, după ce Guvernul american a afirmat, în cadrul unor audieri pe tema centrului militar de detenție de la Guantanamo Bay (Cuba), că achitările nu-i vor influența decizia de a a-i elibera pe deținuți.

În schimb, Miller a spus că decizia Curții de la Strasbourg obligă Guvernul polonez să „finanțeze teroriști”, afirmă Nadazdin de la Amnesty. Miller a fost ales în 2012, pentru următorii patru ani, președinte al Alianței Democratice de Stânga. Nadazdin declară că etichetarea de către fostul premier a unor deținuți drept teroriști – chiar dacă nu au fost condamnați niciodată de vreo crimă – este o modalitate de a atrage populația, care are puțină simpatie pentru aceștia.

Doar una dintre victimele programului de extrădări judiciare din Polonia a fost acuzată – la nouă ani după ce deținutul a fost răpit din Dubai, în 2002 – într-un proces catalogat de către avocatul Pietrzak drept o bătaie de joc la adresa justiției.

Însă Pietrzak afirmă că adevărul va ieși, până la urmă, la iveală. „S-a întâmplat ceva, pe drum, care a făcut ca un stat democratic, liberal, de drept să eșueze să își respecte cele mai elementare obligații. Iar noi, în Polonia și la nivel internațional, avem dreptul, ca societate, să aflăm ce a eșuat, ce s-a întâmplat, astfel încât să putem evita acest lucru pe viitor”, declară el.

Guvernul polonez a refuzat să comenteze de ce durează ancheta atât de mult, precizează EUObserver, adăugând că premierul Ewa Kopacz a subliniat că invesigația este efectuată de către un sistem judiciar independent și nu de către Executiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
A murit marele actor. A fost iubit de toată lumea. L-au adorat
Dispar unele pensii. Românii care ar trebui să se grăbească să-și depună dosarul
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit