EXCLUSIV | Sunt sau nu „secții de poliție” ale Beijingului în România? Ambasada Chinei la București: ”Nu sunt «posturi de poliție», ajută la sprijinirea cetățenilor chinezi care au nevoie de ajutor”

EXCLUSIV | Sunt sau nu „secții de poliție” ale Beijingului în România? Ambasada Chinei la București: ”Nu sunt «posturi de poliție», ajută la sprijinirea cetățenilor chinezi care au nevoie de ajutor”
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 14/12/2022, 10:00

Dezvăluiri publicate recent de televiziunea americană CNN despre existența a peste o sută de ”secții de poliție” înființate de China în mai multe state, inclusiv România, pentru a monitoriza, hărțui și în unele cazuri a repatria cetățeni chinezi care trăiesc în exil – informații care apar într-un raport al unei organizații care militează pentru drepturile omului – au pus autoritățile din statele indicate să aducă lămuriri.

  • După ce Ministerul Afacerilor Interne a negat existența unor astfel de secții de poliție în România, deschise în baza unui acord cu autoritățile de la Beijing, Gândul a solicitat un punct de vedere și de la Ambasada Chinei la București.
  • În răspunsul transmis în exclusivitate, oficialii Ambasadei Chinei susțin că așa-numitele ”secții de poliție” sunt de fapt centre deschise de voluntari să sprijine cetățenii chinezi care vor să îți reînnoiască permisul de conducere și au nevoie de ajutor pentru a înțelege cum pot folosi platforma online dedicată acestui serviciu.

Gândul a solicitat Ambasadei Chinei la București un punct de vedere în legătură cu existența unor posibile ”secții de poliție” despre care a scris CNN și care, potrivit raportului Safeguard Defenders, organizație din Madrid care militează pentru drepturile omului, citat de televiziunea americană, ar fi fost deschise și în România.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a clarificat în repetate rânduri această problemă. Așa-numitele «secții de poliție» de peste hotare nu sunt «posturi de poliție» sau «centre de servicii de poliție», acestea ajută la sprijinirea cetățenilor chinezi locali care au nevoie de ajutor pentru a accesa platforma de servicii online de examinare medicală pentru reînnoirea permisului de conducere chinez”, se arată în răspunsul Ambasadei Chinei transmis în exclusivitate pentru Gândul.

Aceste structuri funcționează, spun oficialii de la Ambasada Chinei, în locuri puse la dispoziție de comunitățile chineze locale și sprijinul este oferit de voluntari, nu de ofițeri de poliție chinezi.

Locurile sunt oferite de comunitățile chineze locale care ar dori să fie de ajutor, iar oamenii care lucrează în acele locuri sunt toți voluntari care provin din aceste comunități, nu ofițeri de poliție chinezi. Sperăm că părțile relevante nu vor face remarci nejustificate”, a precizat Ambasada Republicii Populare Chineze în România în răspunsul transmis pentru Gândul, referitor la dezvăluirile din articolul CNN.

Reprezentanții diplomatici au menționată că Poliția din China a avut întotdeauna o relație bună de cooperare cu Poliția Română, care s-a asigurat că cetățenii chinezi din România sunt în siguranță.

”Partea chineză mulțumește poliției române pentru atenția și protecția acordată siguranței vieților și proprietăților instituțiilor chineze și personalului chinez din România și este dispusă să continue să lucreze împreună cu toate sectoarele din România, inclusiv cu poliția română, pentru a promova buna desfășurare a cooperării pragmatică în diverse domenii dintre cele două țări”, încheie Ambasada Chinei răspunsul transmis pentru Gândul.

MAI: ”Nu există acord cu China pentru înființarea unor astfel de entități”

În urmă cu aproape două săptămâni, în 4 decembrie, CNN publica un articol exclusiv care cita un raport cu informații potrivit cărora Republica Populară Chineză a înființat și coordonează peste o sută de „secții de poliție” în toată lumea, cu ajutorul unor state-gazdă. Autoritățile din China ar fi urmărit, conform informațiilor din raport, monitorizarea, hărțuirea și, în anumite cazuri, chiar repatrierea cetățenilor chinezi care trăiesc în exil, folosind acorduri bilaterale de securitate încheiate cu state din Europa și Africa.

O zi mai târziu, pe 5 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dezmințit informația transmisă de CNN potrivit căreia la nivelul instituției ar exista un acord semnat cu autoritățile din China care să permită înființarea unor secții de poliție ilegale.

„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități. Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de«competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională”, transmitea MAI.

Mai mult, Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări că, prin structurile specializate, desfășoară constant, în limita competențelor, activități pentru a se asigura că în România nu se desfășoară ”activități care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și drepturilor cetățenilor”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului