Execuțiile au înregistrat o creștere „alarmantă” în Irak în 2012. Topul statelor cu cele mai multe condamnări la moarte

Execuțiile au înregistrat o creștere alarmantă în Irak în 2012. Topul statelor cu cele mai multe condamnări la moarte
Publicat: 21/04/2013, 12:01
Actualizat: 21/03/2019, 06:11

Execuțiile au înregistrat o creștere „alarmantă” în 2012 în Irak și în alte țări, mai ales din Asia, fără să afecteze tendința generală de abolire înregistrată la nivel mondial, anunță Amnesty International, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Cel puțin 682 de execuții au fost semnalate anul trecut în 21 de țări, adică dublu față de 2011, conform raportului anual al acestei organizații pentru drepturile omului publicat miercuri.

În schimb, numărul condamnărilor la moarte pronunțate (1.722 confirmate în 58 de țări) a scăzut în raport cu 2011 (1.923 în 63 de țări).

Cu toate acestea, cifrele menționate nu includ „miile de execuții” care ar fi avut loc în China, conform Amnesty International. Statisticile sunt secrete în această țară „care execută mai multe persoane decât tot restul lumii”.

ONG-ul nu include totodată execuțiile neconfirmate din Iran, care „ar crește cifrele oficiale (314) cu aproape trei sferturi”.
După China, Iranul se clasează pe al doilea loc în rândul celor cinci țări unde pedeapsa cu moartea este aplicată masiv, în fața Irakului, Arabiei Saudite și Statelor Unite.

Pe de altă parte, lupta pentru abolirea sa a înregistrat un revers semnificativ, odată cu reluarea execuțiilor în India, Japonia, Pakistan și Gambia.

Sursă infografic: The Economist

De exemplu, India, unde pedeapsa capitală nu a mai fost aplicată din 2004, l-a spânzurat, în noiembrie, pe supraviețuitorul unui comando responsabil de atentatele islamiste de la Bombay, în 2008 (166 de morți, peste 300 de răniți).

După 20 de luni de arest, Japonia a procedat, de asemenea, la șapte execuții.

În plus, Amnesty International se alarmează de creșterea „extrem de preocupantă” a execuțiilor în Irak, unde 129 de persoane au fost condamnate la moarte anul trecut, adică aproape dublu față de 2011 (68) și numărul cel mai mare din 2005.

Potrivit Amnesty International, aceste execuții sunt adesea realizate în serie, până la 34 într-o singură zi. Se știe că 81 de condamnări noi la pedeapsa capitală au fost pronunțate, dar „numărul lor real ajunge probabil la câteva sute”.

Mulți sunt acuzați de „activități teroriste” în urma unor dezvăluiri „obținute sub tortură” sau „rele tratatemente”.

Până în 2013, Irakul a executat 29 de persoane, potrivit unui bilanț făcut de AFP. Ministrul irakian al Justiției, Hassan Al-Chammari a afirmat în martie că Bagdadul intenționează să continue aplicarea pedepsei cu moartea, în pofida apelurilor internaționale în favoarea unui moratoriu.

În general, recurgerea la pedeapsa cu moartea este o „sursă importantă de preocupare” pentru ONG în Orientul Mijlociu și în Africa de Nord, unde 99% dintre execuții sunt aplicate în Iran, Arabia Saudită, Irak și Yemen. Din cauza războiului civil, ONG-ul nu deține statistici privind Siria.

În Africa Subsahariană, condamnările și execuțiile au crescut, de asemenea, în mod semnificativ, în 2012, mai ales în Sudan și în Gambia, care a pus capăt la aproape 30 de ani de moratoriu.

În Europa și în Asia Centrală, Belarusul rămâne singura țară care aplică pedeapsa cu moartea (trei execuții), iar Statele Unite pe continentul american (43).

Pedeapsa capitală este pronunțată inclusiv pentru infracțiuni financiare, afaceri cu droguri, apostazie, blasfemie, sodomie sau adulter, „acte care nu ar trebui să fie considerate drept cirme”, subliniază ONG-ul.

De exemplu, în Iran, patru persoane au fost executate „pentru vrăjmășie față de Dumnezeu și corupere pe pământ”. În Coreea de Nord, tribunalele condamnă la pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni care nu sunt incluse în legislația națională.

Potrivit informațiilor deținute de Amnesty International, cele două țări practică și execuții publice, asemeni Somaliei și Arabiei Saudite.

Cu toate acestea, bilanțul din 2012 nu influențează tendința generală de abolire constatată în ultimul deceniu, subliniază Amnesty International.

Anul trecut, execuții au fost confirmate în 21 de țări, adică cu 28 mai puțin față de 2003. Cincizeci și opt de țări au pronunțat condamnări la moarte în 2012, față de 63 în 2011, iar 97 de țări au abolit pedeapsa capitală, față de 80 în urmă cu zece ani.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...