Există sau nu o legătură între vaccinul Pfizer-BioNTech şi decesul unor bătrâni din cămine norvegiene? A venit răspunsul oficial!

Există sau nu o legătură între vaccinul Pfizer-BioNTech şi decesul unor bătrâni din cămine norvegiene? A venit răspunsul oficial!
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 18/01/2021, 21:58
Actualizat: 18/01/2021, 22:12

Lumea medicală și persoanele care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului au reacționat imediat, punând diverse întrebări, după ce Norvegia a înregistrat, recent, 33 de decese în rândul persoanelor în vârstă care au primit prima doză de vaccin de la Pfizer-BioNTech , potrivit ultimei evaluări a autorităţilor.

Dintre acestea, 13 cazuri au fost analizate îndeaproape,iar concluzia a fost că „toate erau persoane cu vârsta înaintată, fragile şi care aveau boli grave”, a subliniat directorul autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg, în cursul unei conferinţe de presă.

Referitor la cauza deceselor, nu a existat nicio analiză”, a precizat ea. „Cel mai important este să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în case de bătrâni din Norvegia. Deci, nu s-a stabilit să existe un exces de mortalitate sau că aceasta ar avea legătură cu vaccinurile”, a mai subliniat responsabila din domeniul sănătăţii de la Oslo.
Evaluare suplimentară

Cu toatea acestea, Norvegia a reiterat în ultimele zile recomandarea ca o evaluare medicală să fie făcută înaintea administrării vaccinului anti-COVID unei persoane foarte fragile sau la apusul vieţii, la fel cum se procedează deja în alte ţărirelatează AFP, potrivit Agerpres..

Nu este exclus ca o parte dintre cei cărora li se propune să se vaccineze să fie nişte persoane într-atât de fragile, încât vaccinarea să fie de prisos, căci starea lor se poate deteriora din cauza unor efecte secundare normale”, a declarat Stoltenberg luni.

Autoritatea norvegiană a medicamentului a provocat îngrijorare la sfârşitul săptămânii trecute, când a afirmat că efecte secundare obişnuite ale vaccinurilor ARN mesager, cum ar fi febra sau greaţa, ar putea „duce la un rezultat fatal în cazul pacienţilor fragili”.

Pfizer şi BioNTech au declarat, luni, pentru AFP că „lucrează cu Agenţia norvegiană a medicamentului pentru a aduna toate informaţiile pertinente”. Campania norvegiană de vaccinare a început cu persoane în vârstă aflate în cămine de bătrâni, potrivit acestora.

Cei mai mulţi sunt persoane cu o vârstă înaintată, cu boli, iar unii sunt bolnavi în fază terminală”, au indicat reprezentanții companiei farmaceutice Pfizer.

Potrivit celei mai recente evaluări, peste 48.000 de persoane au fost vaccinate în Norvegia, dintr-o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.

Bătrânii din cămine, primii vaccinați

Mai multe ţări au raportat decese după vaccinare, dar autorităţile sanitare consideră că nu se poate stabili nicio legătură cu vaccinul.

Norvegia le recomandă cetățenilor să se pregătească pentru restricţiile anti-COVID-19 care vor dura până de Paşti

Premierul Norvegiei, Erna Solberg, a atenţionat înainte de sărbătorile de iarnă, deci înainte de campania de vaccinare anti-Covid, că multiplele măsuri pentru oprirea pandemiei cu noul coronavirus ar putea rămâne în vigoare până de Paşti, relatează DPA.

„Vara lui 2021 nu va fi la fel ca vara lui 2019”

Solberg a mai afirmat ă este bine ca norvegienii să se pregătească pentru o vară aproape normală anul viitor.

Cred că este bine ca oamenii să-şi facă planuri, dar trebuie să fiţi pregătiţi pentru aceea că vara lui 2021 nu va fi la fel ca vara lui 2019”, a spus premierul.

Opt angajați dintr-un azil de bătrâni au primit accidental cinci doze de vaccin Covid-19. Patru dintre ei au fost internați

Opt lucrători din Germania au fost injectați accidental cu cinci doze de vaccin Covid-19, în a doua zi a campaniei de vaccinare (28 decembrie), au declarat luni autoritățile locale.

Cele șapte femei și un bărbat, cu vârste cuprinse între 38 și 54 de ani, sunt angajați la o casă de bătrâni din orașul Stralsund din nord-estul Germaniei.

Potrivit Reuters, ei se aflau într-un grup prioritar și printre primii care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech Covid-19, pe care Germania a început să-l lanseze în acel weekend.

Dar, în timp ce erau inoculați, li s-a injectat la fiecare câte cinci doze simultan, potrivit lui Stefan Kerth, administratorul districtului în care se află instalația. Au fost imediat informați despre eroare, a spus Kerth.

Patru au fost internați la spital pentru observare, cu simptome ușoare asemănătoare gripei, în timp ce ceilalți au fost trimiși acasă.

Regret profund acest incident”, șeful districtului, Stefan Kerth, într-o declarație de presă, adăugând că greșeala a fost un caz izolat. „Sper ca toți cei afectați nu suferă efecte secundare grave”, a mai spus el.

Înaintea lansării campaniilor de vaccinare, în mai multe țări europene, compania germană BioNTech a declarat că au fost injectate doze mai mari decât cele normale în timpul studiilor fără efecte secundare grave.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului