Expert în economie: ”Prețul gazului românesc, mai costistitor pentru Republica Moldova decât prețul gazului rusesc”

Expert în economie: ”Prețul gazului românesc, mai costistitor pentru Republica Moldova decât prețul gazului rusesc”
Publicat: 14/09/2020, 16:15
Actualizat: 14/09/2020, 16:19

Doctor în economie, Mikhail Poisic și-a exprimat opinia cu privire la prețul gazului pentru Moldova și a menționat că gazul din România va costa Moldova, comentând declarația primului ministru al Republicii Moldova Ion Chicu.

Săptămână trecută, șeful guvernului moldovean a spus că, în viitor, achizițiile de gaze românești ar putea fi mai ieftine și mai profitabile pentru republică decât importurile rusești. În același timp, Chicu a recunoscut că acum este mai rațional să cumperi „combustibil albastru” în Rusia.

Premierul moldovean a mai menționat că gazoductul va consolida independența și are ca scop principal sporirea securității energetice a Republicii Moldova.

Mikhail Poisic: Gazul românesc poate fi mai ieftin doar dacă țara o va extrage pe propriul teritoriu, însă România nu va avea suficient combustibil pentru a-și acoperi propriile nevoi

Potrivit expertului, gazul românesc poate fi mai ieftin doar într-uMikhail Poisic: Gazul românesc poate fi mai ieftin doar dacă țara o va extrage pe propriul teritoriu, însă România nu va avea suficient combustibil pentru a-și acoperi propriile nevoin singur caz – dacă țara o va extrage pe propriul teritoriu. Cu toate acestea, în acest caz, România pur și simplu nu va avea suficient combustibil pentru a-și acoperi propriile nevoi. Gazul va trebui cumpărat și revândut.

„Nu există niciun motiv să credem că gazul românesc poate deveni mai ieftin decât gazul rusesc. Poate fi mai ieftin doar dacă vând gazul pe care îl produc în România. Dar acest volum nu este suficient pentru românii înșiși, trebuie să cumpere combustibil suplimentar ”, a arătat Poisic.

„România poate cumpăra fie gaze europene în acele țări în care este produs (dar producția scade peste tot), fie gaz american, care este mai scump, fie gaz rusesc, dar de ce ar trebui să cumpărăm prin intermediar? Toate opțiunile sunt neprofitabile ”, A spus Poisic.

Economistul consideră că gazoductul Iași-Chișinău poate fi util Moldovei doar ca sursă alternativă. Nu va putea acoperi în totalitate cererea locuitorilor locali de combustibil albastru.

Nu este doar prețul gazului

În plus, se pune problema capacității insuficiente a conductei de gaz. La sfârșitul lunii mai 2015, șefii de guvern din Moldova și România au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la implementarea proiectelor de unire a rețelelor de gaze și energie din cele două țări. Documentul prevedea extinderea gazoductului Iași-Ungheni la Chișinău.

Ceremonia oficială pentru începerea construcției a avut loc în februarie 2019, lucrările în sine au început în mai anul trecut. Lucrările de construcție au fost finalizate în august, dar ceremonia oficială de punere în funcțiune a conductei a fost anulată din cauza pandemiei.

Dar chiar și atunci când conducta din România devine operațională, Poisic a spus că ar putea fi utilă doar ca alternativă. Numai această conductă nu va putea acoperi în totalitate cererea rezidenților locali de combustibil albastru.

„În ceea ce privește capacitatea, conducta de gaz Yassy-Chișinău, chiar și atunci când este pe deplin operațională, va putea acoperi doar o treime din necesitățile de gaze din Moldova. Trebuie construite două stații de compresoare de  România, lucrările încă nu au început ”, a adăugat expertul

Premierul român Ludovic Orban a anunțat vineri, 7 august, în ședința de Guvern, că investiția de 93 de milioane de euro a fost valorificată, iar conducta de 120 de kilometri este pregătită să transporte gaze alternative peste Prut.

„Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru România, aceasta este gata. Este vorba de gazoductul Ungheni-Chișinău. Odată finalizată, investiția realizată de Transgaz oferă posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova din România, oferind astfel o alternativă la gazul rusesc”, a declarat Orban. Premierul a adăugat că această investiție „arată determinarea României în a fi alături de cetățenii Republicii Moldova” și este extrem de importantă pentru relațiile dintre cele două țări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului